©Reuters, ©Star Sport
©Reuters, ©Star Sport

Italijani u inostranstvu: Samo Mojze Ken efikasniji od Falčinelija, Makeda "lutao" do kraja marta

Vreme čitanja: 5min | sub. 10.04.21. | 17:51

Skaj sport provukao kroz skener učinak internacionalaca

Italijanski igrači su specifični, velikoj većini teško pada prilagođavanje na drugu sredinu, drugačiji mentalitet, različiti stil fudbala. Stoga oni najkvalitetniji mahom igraju u Italiji. Tamo gde im je ugodno i gde su u stanju da maksimalno iskažu svoj kvalitet i potencijal.

Ipak, tamošnji Skaj napravio je detaljnu analizu učinka tamošnjih igrača u inostranstvu. Većina njh je imala kakve-takve dodirne tačke makar sa reprezentativni a u samom vrhu te liste, tačnije na drugom mestu, nalazi se i napadač Dijego Fačineli.

Izabrane vesti

Prvu poziciju zauzima reprezentativac Azura Mojze Ken, koji se odlično snašao u Pari Sen Žermenu, gde je postigao 15 golova. Kada se sabere učinak koji je imao i u dresu Evertona, a to su dva gola u Liga kupu Engleske, dolazi se do cifre od 17 pogodaka. Kena su se olako odrekli u Juventusu, pa je reagovao Everton sa kojim ima ugovor do juna 2024. godine. Ipak, ovaj period u gradu svetlosti mu je izuzetno prijao.

FALČINELI JURI NAJEFIKASNIJU SEZONU U KARIJERI

©Star Sport©Star Sport

Zvezdin napadač zauzima drugo visoko mesto sa 11 pogodaka u dresu Crvene zvezde. Iskusni Italijan je na dobrom putu da ostvari najefikasniju sezonu u karijeri. Do sada je bio najubojitiji u dresu Peruđe u sezoni 2014/2015, kada je dao 14 golova u Seriji B, a jedan manje postigao je u narednoj, kada je igrao za Krotone.

Ipak, mnogo puta dosad govorilo se o tome da Falčineli nije klasičan gol-igrač i da njegov kvalitet nisu samo golovi, već izuzetan rad na terenu i osećaj za igru, čime ima ogroman doprinos na svakom meču crveno-belih. Tako je bilo u sredu, kada je zajedno sa Gelorom Kangom preokrenuo situaciju u 164. večitom derbiju. Nažalost, iskusni napadač je u finišu meča zadobio veliku posekotinu, posle starta Aleksandra Miljkovića, pa je pitanje da li će biti u stanju da nastupa u sutrašnjem meču protiv Javora u Ivanjici.

"Videćemo kako se Dijego oseća, on je hrabran momak i može da „stisne zube“. Treba da znamo i šta nas očekuje dalje. i sledeće subote imamo utakmicu, tako da ima vremena. Videćemo sa Dijegom, ja ne bih riskirao, videćemo kako se on oseća. Ostali su na broju, sem njega koji ima rasekotinu i dosta je bolno. Ostali momci su svi u konkurenciji za tim", poručio je danas Stanković.

MAKEDA KONAČNO PRORADIO U PLEJ-OFU

©Reuters©Reuters

Zanimljivo, Crvena zvezda je pre Dijega Falčinelija nedeljama unazad pokušavala da angažuje Federika Makedu, a u jednom trenutku je delovalo i da je sve gotovo. Ipak, deluje da u opšte nije tako loše što je bivši igrač Mančester Junajteda, Kardifa i Novare, ostao u Panatinaikosu, s obzirom da u prvom delu sezone nije bio ni približno efikasan kao u prošloj.

Makeda je na 21 meču u grčkoj Superligi poistugao pet golova, a potom i još jedan u nacionalnom kupu. Ipak, deluje da je konačno pronašao pravu formu. Na uvodna dva meča u plej-ofu tri puta se upisao u strelce. Postigao je dva gola protiv Asterasa, a potom još jedan protiv PAOK-a, pa je tako izbio na treće mesto ove liste, iza Dijega Falčinelija.

ŽORŽINJO, GRIFO, KALIĐURI I NEUNIŠTIVI FABIO BORINI

Rođen je u Švedskoj, poreklom iz Rumunije, ali ga na Apeninima smatraju Italijanom. U pitanju je Nikolao Dumitru, koji je ove sezone postigao sedam golova za korejski Suvon. Nikolao se sa roditeljima doselio u Toskanu kada je imao samo sedam godina, a potom je igrao za omladinski pogon Empolija, gde je i započeo profesionalnu karijeru. Kasnije je prešao u Napoli, odakle je išao na brojne pozajmice, a pre Suvona je nosio dres Alkorkona, Himnastika, Livorna i Gaz Metana. Igrao je za selekcije Azura do 19 i 20 godina.

Dumitru deli četvrto mesto sa još trojicom igrača koji su postigli po sedam golova. U pitanju su Matija Montini, koji igra za Astra Đurđu, Vinćenco Grifo iz Frajburga i Žoržinjo iz Čelsija. Montini je ponikao u Romi, ali je tek dolaskom u rumunski fudbal uspeo da se dokaže. U dresu Dinama iz Bukurešta je postigao 17 golova na 45 utakmica, a onda je prešao u Astru. Sedam golova je postigao na 22 meča ove sezone, od čega tri u Kupu Rumunije.

Vinćenco Grifo se rodio i odrastao u Nemačkoj, tamo se i fudbalski uzdigao, a sada već možemo da kažemo da ima i ozbiljnu bundesligašku karijeru. Jedan je od najboljih igrača Frajburga, a s obzriom da se radi o ofanzivnom vezisti, broj postignutih golova je više nego zadovoljavajući. Treba napomenuti i da je ove sezone zabeležio i šest asistencija u Bundesligi.

Žoržinjo igra defanzivnije od Grifa, ali je dao takođe sedam golova u dresu Čelsija. Nije ga sputalo ni to što je ove sezone promašio čak tri penala, od ukupno četiri promašena u čitavoj karijeri. Ovaj rođeni Brazilac u Italiju se doselio sa 15 godina, a onda je pružao izuzetne partije u dresu Verone i Napolija, posle čega je otišao u London. Za reprezentaciju Italije ostvario je 27 nastupa.

Još jedan Italijan sa ozbiljnim i značajnim stažom u Bundesligi je prvotimac Augzburga Danijel Kaliđuri. Ovaj bočni igrač postigao je šest golova za Augzburg i zabeležio pet asistencija u ovoj sezoni. Igrački je stasao u Frajburgu, gde ja postao i profesionalac, potom je četiri godine igrao za Volfzburg, pa tri za Šalke. U Augzburg je stigao prošlog leta kao slobodan igrač i potpisao trogodišnji ugovor.

Fabio Borini ©ReutersFabio Borini ©Reuters

Kvaliteti Fabija Borinija su uvek stavljani pod posebnu kritičku lupu, ali je on nekako uvek uspevao da pronađe način da se dokaže u svakoj sredini u kojoj se našao. Uostalom, dovoljno je reći da je u karijeri ostvario nekoliko značajnih transfera i da je za njegova obeštećenja ukupno izdvojeno 41.360.000 evra. Najviše ga je platio Liverpul, koji ga je iz Rome na leto 2012. godine doveo za 13.300.000 evra. Od januara igra za turski Karagumruk i dao je pet golova na 14 mečeva.

Deseto mesto na ovoj listi italijanskih internacionalaca zauzeo je Dijego Fabrini iz Dinamo Bukurešta. Ovaj iskusni vezista ima jedan seniorski i 12 nastupa za mladu selekciju Italije, a u Dinamo je stigao u avgustu 2019. godine, nakon sezone provedene u CSKA iz Sofije. Ponikao je u Empoliju, igrao u Palermu i Udinezeu, a onda je otišao u Englesku gde je nastupao za Votford, Milvol, Birmingem i Midlzbro. Potom je bio i u Ovjedu, a prvi ut u Rumuniji zaigrao nje za Botošani na leto 2018. godine. Ove sezone u dresu Dinama iz Bukurešta postigao je tro gola, od čega dva u Kupu Rumunije.


tagovi

Dijego FalćineliMojze KenFederiko MakedaŽoržinjoDanijel KaliđuriVinćenco GrifoFabio Borini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara