Ivica Iliev (© Star sport)
Ivica Iliev (© Star sport)

Ivica Iliev: Rikardo razneo štopere Genta! Popović je spektakl, naša odbrana se nikog ne plaši

Vreme čitanja: 5min | pet. 05.11.21. | 14:36

„Ekipa je u Belgiji dala našem treneru raznovrsnost, sigurno će u nastavku sezone praktikovati sistem sa trojicom štopera“, kaže funkcioner Partizana

Na semaforu dve jedinice, na licu Ivice Ilieva osmeh koji sugeriše - peticu. Sve kao posledica načina na koji je Partizan odgovorio obavezama u Istočnoj Flandriji i u Beograd doneo bod sa drugog gostovanja u Ligi konferencije (1:1).

Možda mu u konačnici neće vredeti u borbi za prvo mesto, ali rezultat i, pre svega, igra raduju prvog čoveka sportskog sektora kluba iz Humske. Po makar tri osnova. Prvo, zato što je tim Aleksandra Stanojevića pokazao da može da se takmiči sa Gentom, iako je pre samo dve sedmice veći deo meča bio u podređenom položaju. Drugo, što je pokazao snalažljivost usled velikih personalnih problema (izostanci Šćekića, Zdjelara, Markovića i Holendera, suspenzija trenera). Treće, čak je uspeo da promoviše ideju sa trojicom štopera i tako ostane neporažen na Gelamko areni.

Izabrane vesti

Ponosan sam na igrače“, ushićeno je delovao Iliev prilikom razgovora sa novinarima prilikom povratka iz Belgije. „I posle prve utakmice sam rekao da je mogla da ode na obe strane. Kako smo ove sezone igrali kvalifikacije, osećali smo da ćemo se sa Gentom boriti za prvu poziciju, teren je pokazao da smo bili u pravu: ovo su dve najkvalitetnije, a posle gostovanja u Belgiji, mogu reći i pojednake ekipe u grupi. Samo zbog nekog detalja u njihovu korist nismo u situaciji da ostale gledamo sa vrha tabele“.

Partizan će verovatno završiti kao drugi, a sve u Humskoj raduje reakcija na gostujućem terenu.

Ekipa je izašla hrabro, nije ni trenirala na Gelamko areni, u novom sistemu, prvi put. Uvodni minuti nisu pokazivali da ćemo prisustvovati evropskom Partizanu. Posle toga ekipa je počela da ubrzava i videli smo da nijednog trenutka nije bila inferiorna. Čak je bila u situaciji da privede meč kraju pobednički. Osećao sam da možemo da damo i drugi gol, nije se desilo, to su nijanse koje su doprinele da je Gent ispred“.

Teoretski, Parni valjak nije prošao grupu. Suštinski – jeste. Samo splet čudnih, izuzetno nepovoljnih okolnosti može da ga pomeri sa drugog mesta. A to bi onda značilo meč sa nekim od trećeplasiranih timova iz Lige Evrope.

Verujem da ćemo nastaviti na ovaj način, biti još ubedljiviji, da možemo da napravimo nešto veliko. Tim je to pokazao u Evropi, a dobra energija nas drži pod tenzijom u prvenstvu, koje nam je prioritet. Nisam analizirao stanje u drugom takmičenju, ne znam trenutne pozicije, ali verujem da je Partizan sposoban i da sa ekipama tog ranga može ravnopravno da se nosi“.

Gostovanje u Belgiji pamtiće se po sjajnom golu Slobodana Uroševića, ali i po činjenici da je Stanojević prvi put otkako se vratio promovisao formaciju sa tri štopera.

„Sale zna da sam želeo da gledam sinoćnji meč baš zbog nove formacije. Više sam nego zadovoljan kako je izgledalo. Naravno, potkradaju se manje greške, na kraju su možda dovele do pogotka Genta, ali igrati prvi put u ovakvom sistemu, u gostima, protiv ovakvog rivala, a biti mu u najmanju ruku ravnopravan, a u većem delu meča mnogo opasniji, mogu biti samo zadovoljan. Verujem da je ekipa u Belgiji dala našem treneru ono što je sam želeo – raznovrsnost. Sigurno će u nastavku sezone praktikovati ovaj sistem, zavisno od protivnika. Sreća je naša što imamo svetskog trenera, inovativnog, željnog rasta, to se odražava na tim. Zavisi protiv koga igramo i koliko nam protivnik dozvoli. Sa tim sistemom u našoj ligi bi, primera radi, Danilo Pantić bio bliži golu. Moramo da uzmemo u obzir da je Gent fizički zahtevna ekipa. Videlo se u mnogo duela njihova dominacija, ali smo na to odgovorili kvalitetom i karakterom. Nijanse su odlučile“.

U tom sistemu sa trojicom štopera ispred Aleksandra Popovića najupečatljiviji je bio Igor Vujačić, mada Iliev hvali kompletan defanzivni red.

„Našom odbranom sam prezadovoljan. Igra iskusno, dominantno, ne plaši se nikog, dok je gledam kao da izaziva protivnika i svaki put podiže limite. To isto važi za ostale delove tima. Uliva sigurnost. Čak i kad je rival u nekom trenutku superiorniji uvek mogu da izađu iz problema i da ugroze drugu stranu. Baš imam poverenja u sve njih“.

Gomeš protiv odbrane Genta (© FK Partizan)Gomeš protiv odbrane Genta (© FK Partizan)

Da li i u šut Slobodana Uroševića, pošto je levi bek prvi ime duela sa Gentom, zbog pogotka za TV špice.

„Nestvarno bi bilo kad bih rekao: 'Da, verovao sam u to'. Postigao je spektakularan gol, ne priliči njegovoj poziciji. Ono je svetski gol. Inspiracija velikog igrača. Da ga je postigao neko ko ima taj dar ili igra bliže golu, sad bismo pevali pesme, međutim, Čakiju sam čestitao ne zbog gola, nego zbog, što se mene tiče, njegove najbolje utakmice u Partizanu“.

Na kraju, poslastica. Slatkorečivost na račun Rikarda Gomeša. Iako nije bio strelac u dvomeču, momak sa Zelenortskih Ostrva je oduševio čoveka koji ga je dvaput angažovao.

Posle prve utakmice se dosta pričalo kako je Rikardo bio nemoćan protiv štopera Genta, spektakularnih, brzinski i fizički nadarednih, odavno takve nisam video. A Gomeš je sinoć imao simultanku sa njima. Razneo ih je! Kao da se naljutio posle nekih komentara. Mislim da još nismo videli odbranu koja njemu može da se suprotstavi. Ovako superiornog i dominantnog napadača imamo, možda su neki napravili veće karijere od njega, ali mislim da će Afrikanac ispisati stranice istorije“, dodao je Ivica Iliev.

POPOVIĆ ĆE BITI A REPREZENTATIVAC

Bio je Aleksandar Popović mladi reprezentativac Srbije u prethodnom ciklusu, a iz Humske uveravaju da ima potencijal da uskoro osvane na spisku Dragana Stojkovića Pikskija. Sve posle ukupno osam odbrana u dva meča sa Gentom, ali i rasta tokom prvog dela sezone.

Pop? Spektakl! Nije moj fah, ali je nestvarno kakav biser imamo. Ne mogu da zamislim gde su njegovi limiti. Verujem da je u perspektivi prvi golman reprezentacije Srbije“, prognozirao je Iliev.


tagovi

Ivica IlievAleksandar PopovićRikardo GomešFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara