Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Jedna pobeda deli 157. reprezentaciju na FIFA rang listi od plasmana na Evropsko prvenstvo

Vreme čitanja: 6min | pon. 20.11.23. | 10:46

Ukoliko Moldavija pobedi Češku u Olomoucu ovog ponedeljka od 20.45 časova zauzeće drugo mesto na tabeli E grupe kvalifikacija i prirediće jednu od najvećih senzacija u istoriji fudbala na Starom kontinentu

Kada je UEFA proširila Evropsko prvenstvo sa 16 na 24 učesnika, imala je na umu da pruži šansu i slabijim selekcijama (i pre svega novim tržištima) da zaigraju na kontinentalnom šampionatu. Ipak, teško da je iko od čelnika u Nionu tada uopšte i pomislio da bi neki „siromašni Liliputanac“ mogao da iskoristi novi sistem, ali baš to bi moglo da se desi sada. Moldaviju, jedna od najsiromašnijih država u Evropi, ekipu bez bilo kakve fudbalske (ili generalno sportske) tradicije deli samo jedna pobeda od toga da se plasira na završni turnir u Nemačkoj! Ako selekcija koju trenira Sergej Klešćenko pobedi ovog ponedeljka od 20.45 časova Češku u Pragu, prirediće ogromnu senzaciju, zauzeće drugu poziciju na tabeli E grupe i izboriće direktan plasman.

Posle žreba kvalifikacionih grupa svi su prognozirali da će prva dva mesta u ovoj konkurenciji da raspodele Češka i Poljska. Znalo je se da Albanija, koja je na kraju prva obezbedila EURO iz ove grupe, može da bude izuzetno opasna, ali su svi pretpostavili da će Moldavija i Farska Ostrva da budu lak plen.

Izabrane vesti

U prvom kolu kvalifikacija u martu ove godine, na stadionu Zimbrua (kapacitet 10.500 mesta) u Kišinjevu je jedva izvukla 1:1 protiv Farskih Ostrva. Pred 4.732 nesrećna čoveka, koji su došli da podrže svoj nacionalni tim, Moldavija je gubila sve do 87. minuta. Tek je tada golom Jona Nikolaeskua iz penala došla do 1:1 i prvog boda.

Verovatno je svih 4.732 navijača, koji su tada napustili stadion, predvideli da će posle ovog kiksa Trikolori da budu poslednji u grupi, baš kao u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru. Tada je Moldavija takmičenje završila sa samo jednim bodom, takođe osvojenim kod kuće protiv Farana, dok su je lako pobedili Austrija, Izrael, Škotska i Danska. Moldavija je tada kvalifikacije završila sa gol-razlikom 5:30.


20.45: (1,27) Češka (6,25) Moldavija (13,0)


Izgleda da je i Klešćenkovim izabranicima bilo preko glave to da svi na njih gledaju kao na najnižu stavku u lancu ishrane. Pred jednako polupraznim stadionom u Kišinjevu uspeli su da se regrupišu posle samo tri dana, odigraju hrabro protiv Češke i uz malo sreće izvuku 0:0. Tomaš Souček je posle kornera pogodio prečku, Adam Hložek i Petar Ševčik su pretili sa distance, ali Moldavci su sačuvali svoju mrežu. Tek četvrti put na tada prethodnih 21 mečeva, prvi put protiv tako jake selekcije. Pre Čeha gol Moldaviji nisu dali samo Lihtenštajn (dva puta) i Andora (jednom) u D diviziji Lige nacija.

Na sledećem okupljanju u junu Moldavija je rutinski poražena u Tirani od Albanije sa 2:0, posle čega nastaje ludilo. U Kišinjev je došla Poljska, 20. juna.

U prvom poluvremenu gosti su očekivano dominirali. Robert Levandovski i Arkadijuš Milik su postigli po gol, mogli su i više, ali i ta prednost od 2:0 na pauzi delovala je kao dovoljna. Opustili su se Poljaci, mislili su da će u nastavku da mirno privedu posao kraju. Ali nisu…

Tokom pauze Klešćenko je napravio dve izmene, umesto Kristijana Drosa i Vitalija Damaškana na teren je poslao Nikitu Motpana i Virgilija Postolačija. Očigledno su oni doneli novu energiju domaćinu. Nikolaesku je već u 48. minutu smanjio na 1:2, a onda u 79. minutu napadač Herevena je „ohladio“ Poljake i pogodio za 2:2. Gosti su ponovo krenuli svim silama po treći gol, Milik je u međuvremenu izašao sa terena, ali Levandovski je bio tu. I ne samo da nisu uspeli da izbegnu kiks, Poljaci su u 85. minutu primili i treći gol! Viktor Bogačuk je bio strelac, Moldavija je došla do pobede. Naizgled istorijske…

Posle tog čudesnog preokreta euforija je zavladala u zemlji na istoku Evrope, a ona u sportu često ume da bude opasna. Poraslo je samopouzdanje Klešćenkovoj ekipi, to se videlo i u septembru kada je najpre odigrano 1:1 sa Austrijom na prijateljskoj utakmici u Lincu, a zatim savladana Farska Ostrva u Torshavnu sa 1:0. Kruna svega došla je u oktobru u Varšavi, pred 51.672 nervozna Poljaka Moldavija je izborila herojskih 1:1. Ponovo je Nikolaesku bio penicilin, dao je gol u 26. minutu za 1:0, a kasnije su Poljaci u totalnoj ofanzivi uspeli da isčupaju bod preko Sviderskog. Ne i više od toga, a na koncu ta dva neuspeha na kraju su i ostali bez Evropskog prvenstva, barem kroz kvalifikacije. Ostao im je baraž.

Moldavija je pre tri dana, opet uz mnogo sreće, osvojila bod protiv Albanije u Kišinjevu. Gubila je sa 1:0 od 25. do 87. minuta, a tada je štoper Vladislav Baboglo doneo 1:1. Pogodilo se Moldavcima da su istog dana Poljska i Češka odigrali 1:1, pa sada imaju istorijsku priliku.

Sa 10 osvojenih bodova Moldavija je četvrta u E grupi, Češka je druga sa 12, dok Poljska ima 11, ali je već završila takmičenje. I situacija je sada kristalno jasna – Česima remi ili pobeda donose Evropsko prvenstvo, a poraz vodi 157. reprezentaciju na aktuelnoj FIFA rang listi na kontinentalni šampionat!

Nikita Motpan protiv Češke (©Reuters)Nikita Motpan protiv Češke (©Reuters)

Nikada na Evropskom prvenstvu nije učestvovala neka ekipa koja je bila lošije rangirana. U Evropi, na osnovu rezultata u poslednje četiri godine, od Moldavije su lošije bile samo Andora, Malta, Gibraltar, Lihtenštajn i San Marino!

Sergej Klešćenko, 51-godišnji strateg koji je do sada samostalno vodio samo Milsami, Zimbru i mladu reprezentaciju Moldavije, nema na raspolaganju nijednog igrača iz Liga petice. Moldavija zapravo može da se pohvali samo sa dvojicom igrača u koliko-toliko jačim klubovima, pored Herenvenovog Nikolaeskua to je štoper Spartaka iz Moskve Oleg Rjebčuk. Napadač Postolači igra za francuskog drugoligaša Grenobl, Motpan je u ruskom Fakelu, Vječeslav Posmak je u turskom Boluu, Viktor Stina igra za grčki Panseraikos, Baboglo za Karpati, Artur Kračijun za poljsku Pušču, a Mihail Kajmakov za Slaven Belupo. Nekolicina igrača igra u rumunskom šampionatu, što i nije preterano iznenađujuće jer Moldavci se generalni izjašnjavaju kao Rumuni, čak su želeli posle raspada Sovjetskog Saveza da se priključe toj zemlji, ali zbog komplikovane političke situacije morali su da ostanu nezavisni.

Pomisliće možda neko: „Dobro, Šerif poslednjih godina beleži dobre rezultate u Evropi, verovatno je izbacio neke klince za koje ćemo tek da čujemo u budućnosti“. Ne! U aktuelnom Kračijunovom sastavu, koji je u konkurenciji za susret u Olomoucu, ne postoji nijedan fudbaler Šerifa. Od fudbalera iz domaćeg šampionata Petrokub je dao četvoricu, a Milsami i Zimbru po jednog. Poslednji igrač Šerifa koji je dobio poziv bio je rezervni golman Dimitrij Čeleadnik, ali on je samo sedeo na klupi. U ovim kvalifikacijama je standardno branio (i to veoma dobro) Dorijan Railean, čuvar mreže rumunskog drugoligaša Kindije.

Ako pobedimo Češku, mislim da nas čeka neverovatno slavlje. To bi nam bilo prvi put da se plasiramo na neki veliki turnir. Istorijska prilika. Češka je učestvovala na Evropskom prvenstvu nekoliko puta, iskusnija je. Pre utakmice svaki detalj se računa, svaki gest, svaka misao, svaki korak. Ovo je nešto neverovatno, situacija na koju nismo navikli. Mislim da ceo moj tim zna šta nas čeka ovog ponedeljka“, rekao je selektor Moldavije.

Za sada je poznato 17 od 24 učesnika na završnom turniru. To su domaćin Nemačka, te Srbija, Belgija, Francuska, Portugalija, Škotska, Španija, Turska, Austrija, Engleska, Mađarska, Slovačka, Albanija, Danska, Holandija, Švajcarska i Rumunija. Večeras ćemo saznati da li će im se priključiti Češka ili Moldavija.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 10. (POSLEDNJE) KOLO

GRUPA E

Ponedeljak

20.45: (1,23) Albanija (6,50) Farska Ostrva (16,0)

20.45: (1,27) Češka (6,25) Moldavija (13,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Reprezentacija MoldavijeFudbalska reprezentacija Češkereprezentacija Češkekvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara