Ernan Barkos (desno) protiv Sporting Kristala (©AFP)
Ernan Barkos (desno) protiv Sporting Kristala (©AFP)

Još ima snage u Barkosovim nogama – noćas igra za sedmi trofej u karijeri

Vreme čitanja: 3min | ned. 09.01.22. | 21:00

Argentinski napadač će u aprilu da napuni 38 godina, ali to ga ne sprečava da vodi Alijanca Limu ka uspesima u Peruu. Bivšeg fudbalera Crvene zvezde u nedelju od 22 časova očekuje duel u Superkupu protiv Sporting Kristala

Ne prepušta se godinama Ernan Barkos, ne dozvoljava da ga zakoni biologije uspore. Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde još igra fudbal, uprkos tome što je na pragu 38. rođendana. I to veoma kvalitetno. Predvodi Alijanza Limu, koja će od 22.00 časova da igra protiv Sporting Kristala za trofej Superkupa Perua.

Karijera argentinskog napadača, koji je za Beograđane igrao još u sezoni 2007/2008, delovalo je da se završila sa 2019. godinom. Kada mu je istekao ugovor sa Atletiko Nasionalom iz Kolumbije uzeo je Barkos nešto dužu pauzu, a tek posle dva meseca je našao novi angažman, u Bangladešu! Tamo je obukao dres Bašundhare Kingsa, a već u oktobru je prešao u Italiju, gde je potpisao za četvrtoligaša Mesinu.

Izabrane vesti

Nije ni tamo dugo igrao, u februaru prošle godine se vratio u Južnu Ameriku, pošto ga je pozvao posrnuli peruanski velikan Alijanza. U Klausuri pre toga je tim iz Lime bio poslednji na tabeli sa samo četiri poena.

Pored Barkosa se je Alijanza dovela još jedno zanimljivo pojačanje, Džefersona Farfana. Nekadašnji golgeter PSV Ajndhovena, Šalkea i moskovske Lokomotive vratio se u domovinu da završi karijeru. Farfan je nekoliko meseci mlađi od Barkosa, a dvojica napadača Alijanze zajedno imaju 74 godine.

22.00: (3,00) Alijanza Lima (3,20) Sporting Kristal (2,30)

Vodili su oni Alijanzu do prve titule posle četiri godine, prvo je osvojena Klausura, a zatim je u velikom finalu savladan upravo Sporting Kristal sa zbirnih 1:0.

Jedini pogodak u prvom meču finala postigao je upravo Barkos. Ispostavilo se da je to bilo dovoljno za titulu, a na kraju je Argentinac proglašen za najboljeg fudbalera čitavog šampionata.

Biće on u startnoj postavi i noćas, kada će da se bori za sedmi trofej u karijeri. Do sada je dva puta bio prvak Ekvadora sa LDU Kitom, sa kojim je uzeo i Rekopu Sudamerikanu, osvojio je dva Kupa Brazila, po jedan sa Kruzeirom i Palmeirasom, a na to se nadovezao i pehar sa Alijanzom.

Barkos je prošlu sezonu završio sa 11 golova i osam asistencija na 29 mečeva, ako računamo sva takmičenja. Bio je znatno efikasniji od Farfana, koji je postigao samo četiri pogotka.

Pored njih dvojice, Alijanza ima još jednog veterana koji je poznat van granica Perua. Ovog januara je došao 33-godišnji štoper Kristijan Ramos, koji je deo karijere proveo u Al Nasru iz Saudijske Arabije, a igrao je i za argentinsku Himnasiju i ekvadorski Emelek. Ramos je odigrao 87 mečeva za reprezentaciju Perua. S druge strane, uzdanice Sportinga su bivši štoper Verone Alehandro Gonzalez i nekadašnji napadač Verdera Džon Hairo Moskera.

Tek drugi put će Superkup da bude održan. Prvi, 2020. godine uzeo je Atletiko Grau, a Superkup 2021. godine nije odigran zbog pandemije virusa korona. Novi šampionat Perua će da počne 3. februara, a pre toga će za prvi pehar da se bore drugi i treći najtrofejniji klub u ligi. Alijanza ima 24 titula, Sporting 20, a uspešniji od njih je samo Universitario, koji je 26 puta bio prvak južnoameričke zemlje.

Tokom 2021. godine Sporting i Alijanza su se sastali četiri puta. Prva dva u ligi su pripala plavo-belima, sa 2:1 i 3:1, ali je potom u finalu bilo 1:0 i 0:0 za Alijanzu. Dva od ta tri gola tima iz Lime postigao je Barkos, koji će noćas da proba da nastavi sjajnu seriju.

-----------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

SUPERKUP PERUA – FINALE

Nedelja

22.00: (3,00) Alijanza Lima (3,20) Sporting Kristal (2,30)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

PeruErnan BarkosSporting KristalDžeferson Farfan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara