Navijači Notingema posle 23 godine gledaće Premijer ligu na Siti Graundu (©Reuters)
Navijači Notingema posle 23 godine gledaće Premijer ligu na Siti Graundu (©Reuters)

Kako je dobro videti ga opet…

Vreme čitanja: 5min | pon. 30.05.22. | 08:18

Skoro dve i po decenije bola, tuge, sada su prošlost za slavni Notingem Forest. Kako su Šumari krčili put do Premijer lige? Grčki milijarder Evangelos Marinakis i velški stručnjak Stiv Kuper tvorci renesanse dvostrukog šampiona Evrope. Igrački kadar tanak za elitu, potrebna su velika ulaganja

Ljubitelji kviza sigurno su nekada dobili pitanje – ko je jedini klub koji je dva puta bio šampion Evrope, a samo jednom prvak svoje države? Odgovor je – Notingem Forest. Posle godina tuge, bola, posrtanja, ogrejalo je sunce tim iz Vest Bridžvorta, iz grada sa obale reke Trent, sa stadiona Siti Graund. Šumari su opet u Premijer ligi.

Istorijski, jedan od engleskih velikana, šampion svoje zemlje 1978. godine, dva puta vicešampion, dva puta osvajač FA kupa, četiri puta najbolji u Liga kupu, najpoznatiji je po dve uzastopne krune u Kupu šampiona - 1979. i 1980. godine, u zlatno vreme fudbala na Ostrvu i Notingemu.

Izabrane vesti

Prvi put u ovom milenijumu, Forest će biti član Premijer lige. U nedeljnom finalu plej-ofa Čempionšipa, pao je Hadersfild Taun na Vembiju, pa je Notingem posle 23 godine „izgnanstva“ iz najboljeg društva opet deo elitne lige na Ostrvu. Klub bogate tradicije osnovan je davne 1865. godine, ali nije najstariji čak ni u gradu. Nots Kaunti je stariji tri godine. Zlatan period Notingem Foresta počinje dolaskom Brajana Klafa na mesto menadžera 1975. godine. Zanimljivo, tvorac najvećih uspeha u istoriji Šumara nije odmah bio prihvaćen u taboru Notingema. Razlog – mrskom rivalu, Derbi Kauntiju, doneo je titulu šampiona Engleske. Klaf je posle dominacije u Engleskoj pokorio i Evropu dve godine zaredom.

U finalnoj utakmici Kupa šampiona, Notingem je 1979. godine na Olimpijskom stadionu u Minhenu pobedio švedski Malme sa 1:0, a junak tog meča bio je „storuki“ legendarni golman Gordog Albiona Piter Šilton. Forest je uspeo da odbrani titulu najboljeg kluba Starog kontinenta godinu dana kasnije, pobedivši šampiona Nemačke Hamburger takođe sa 1:0 u finalnoj utakmici u Madridu. Poslednji trofej je osvojen 1989. godine - Liga kup. Brajan Klaf napušta Notingem Forest 1993. godine, čime je završen najuspešniji period u istoriji kluba.

Igrao je Notingem 1996. godine četvrtfinale Kupa UEFA, a posle toga sledi brodolom. U sezoni 1998/1999 Šumari ispadaju iz Premijer lige i nisu se vratili sve to jučerašnjeg dana, kada je dosanjan sam dug 23 goidine – povratak u najviši rang i igranje mečeva sa velikanima, Liverpulom, Mančester junajtedom, Arsenalom, Čelsijem...

Vratimo se na bližu prošlost... Notingem je tavorio u ovom milenijumu. Brojne smene trenera bila su karakteristika Šumara. Od 1999. godine do 2012. vlasnik kluba bio je Najdžel Dauti. Procenuje se da je uložio više od 120.000.000 evra, ali je povratak u Premijer lig bila nemoguća misija. Vladavinu bogate kuvajtske porodice Al Hasavi (2012-2017), navijači Notingema bi radije da zaborave.

NOVA ERA SA GRKOM MARINAKISOM

Evangelos Marinakis (©Reuters)Evangelos Marinakis (©Reuters)

Naznake sna zvanog ulazak u najbolje društvo Engleske najavljeno je dolaskom bogatog grčkog brodovlasnika i medijskog mogula Evangelosa Marinakisa. Jedini naslednik imperije iz Pireja godinama pre toga je rukovodio uspešno Olimpijakasom koji dominira u Grčkoj u poslednje dve decenije. Marinikis se nije zadovoljavao titulama sa voljenim crveno-belima, već je krenuo u pohod na Ostrvo. Nije sve išlo glatko ni u mandatu kontroverznog Grka koji je u otadžbini bio pod optužbama da je nameštao utakmice svog kluba. Menjao je često trenere u Notingemu. Na kormilima su bili i Aitor Karanka, Martin O’Nil, Sabri Lamuši i Kris Hjuton.

21.00: (3,30) Al Ahli (2,85) Vidad (2,35)

Pogotovo je zanimljiva bila sezona 2019/2020. Šumari su bili viđeni bar u plej-ofu, a onda se dogodila katastrofa. Notingem je je od mogućih 15 bodova osvojio samo dva u finišu sezone. Pred poslednje kolo Čempionšipa, luda teorija je bila protiv Šumara i to se dogodilo. Forest je na Siti Graundu poražen od Stouka sa 4:1, dok je Svonsi dobio Reding istim rezultatom, pa su velški Labudovi izborili plej-of. Lamuši je ostao na klupi i na početku naredne sezone, ali posle nekoliko uvodnih poraza je smenjen. Prošla godina je bila očajna, tek 17. mesto.

Početkom ove sezone se činilo da će Notingem da se bori za opstanak. Stiv Kuper je preuzeo tim od Krisa Hjutona na poslednjem mestu, a onda je na 45 utakmica, ostvario 60 odsto pobeda, tačnije skor od 27 pobeda, 10 remija i osam poraza. To je najbolji učinak jednog trenera Notingema od sezone 1992/1993. kada se u obzir uzmu oni stručnjaci koji su proveli više od 15 mečeva na klupi. Imao je dvostruki vladar Evrope i šansu za direktan plasman u Premijer ligu, ali je u pretposlednjem kolu poražen od Bornmuta na Vitalitiju sa 1:0, pa su Trešnjice kao drugoplasirane otišle u elitu. Drugu meč loptu u plej-ofu Šumari su oberučki prihvatili i nisu propustili šansu da se vrate na velika vrata u Premijer ligu. Notingem je u polufinalu posle drame i penala bio boji od mrskog rivala Šefild junajteda, da bi u nedelju Hadersfild pao na Vembliju (1:0). Crveno je opet u modi.

Stiv Kuper (©Reuters)Stiv Kuper (©Reuters)

U Marinakisovoj eri prošlog leta izvršene su promene u poslovanju. Imenovan je Dejn Marfi za izvšnog direktora kluba, a Džordž Sirijanos je stigao kao šef skauting službe sa zadatkom da se igrači dovode na osnovu analitike. Smanjeni su troškovi, a maksimalna nedeljna plata fudbalera je 18.000 funti. Uglavnom je plan bio da se dovode mladi igrači koj će kasnije moći dobro da se unovče.

DŽONSON JE "ZLATNA KOKA" ŠUMARA

Prema proceni portal Transfermarkt, vrednost fudbalera Notingema je procenjena na 75.800.000 evra, a ispred u Čempionšipu su bili Bornmut, Fulam, Šefild junajted i Vest Bromvič Albion. „Zlatna koka“ Šumara je mladi Velšanin Brenen Džonson. Ima samo 21 godinu, a najbolji je bio i strelac i paker u upravo završenoj sezoni. Postigao je 16 golova, imao devet asistencija i nema sumnje da će biti na metu mnogo bogatijih klubova ovog leta. Transfermarkt ga je procenio na 15.000.000 evra. Mnogo igrača je odigralo ovu sezonu na pozajmicima. Klub napuštaju Filip Sinkernagel, nesuđeno pojačanje Crvene zvezde. On se vraća u Votford. Kinan Dejvis je igrač Aston Vile, Sem Staridž Stouka, a Džejms Garner Mančester junajteda.

Sa ovim sastavom, Šumari će teško do opstanka. Primeri Noriča i Fulama, „jo-jo“ timova koji poslednjih godina nikako ne mogu da se zadrže u Premijer ligi duže od sezone morali bi da bude opomena Marinakisu da odreši kesu ovog leta. Dve vezane sezone u eliti bio bi uspeh, nešto slično što je napravio Lids posle povratka u najbolje društvo pre dve godine.

Navijači Notingema slaviće ne samo ulazak svog tima u elitu nego i ispadanje najvećeg rivala Derbi Kauntija. Prethodnih godina su vojevali bitke u Čempionšipu. Njihove utakmice uvek donose puno tenzije i netrpeljivosti među igračima i navijačima. Ovnovi su naredne sezone u trećem rangu, Ligi 1. U Premijer ligi neće biti ni Šefild junajteda, pa će za navijače Šumara više od igre da budu dueli sa Lesterom.

Notingem u engleskoj eliti. Baš je dobro videti ga opet...

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------



tagovi

Notingem ForestEvangelos MarinakisPremijer ligaČempionšip

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara