Uroš Drezgić, Lazar Ranđelović i Nikola Čumić (©Twitter
Uroš Drezgić, Lazar Ranđelović i Nikola Čumić (©Twitter

Kako je Rubin Kazanj postao Rubin Balkan

Vreme čitanja: 5min | pet. 27.10.23. | 13:35

Sa šestoricom fudbalera iz bivše Jugoslavije ruski prvoligaš se preporodio i preuzeo ulogu favorita pred meč sa Baltikom (petak, 18) na otvaranju 13. kola Premijer lige

Godine patnje za navijače Rubina. Nekadašnji predstavnik Rusije u Ligi šampiona, tim koji je pobedio Barselonu na Kamp Nou, nekoliko sezona je flertovao sa ispadanjem u drugu ligu, a na kraju je i poklekao. Prošle godine se jeste ekspresno vratio u elitu, ali početak šampionata je nagoveštavao mučenje. Samo jedna pobeda iz sedam utakmica, slutilo je na katastrofu, a onda je Rubinova uprava napravila zaokret i predala svlačionicu u ruke Jugoslovenima. I zasad, to se pokazao kao pun pogodak.

Starosedeocu Darku Jevtiću priključila su se tokom leta čak petorica fudbalera rođena na teritoriji bivše Jugoslavije. Prvo bivši štoper Partizana Igor Vujačić, zatim Albanac iz Gnjilana Mirlind Daku, a potom u samom finišu prelaznog roka još tri fudbalera iz Srbije, Uroš Drezgić, Lazar Ranđelović i Nikola Čumić.

Izabrane vesti

Sa njima, kada su se malo uigrali, Rubin je zaigrao mnogo bolje. U poslednja četiri kola osvojio je sedam poena, savladao kao gost Fakel i Ahmat (po 1:0) i odigrao 0:0 sa CSKA Moskvom, što je bilo dovoljno da meč sa Baltikom (petak, 18) dočeka izvan zone ispadanja, na 11. poziciji.

Ruski mediji su prekrstili ime kluba u Rubin Balkan, jer ovih nedelja sve svira po njihovim notama. Čak je i trener Rašid Rahimov progovorio srpski jezik, često se na treninzima obraća balkanskim fudbalerima direktno, bez prevodioca. To je posebno zapalo za oko i ruskim novinarima, koji se čude otkud je 58-godišnji Tadžikistanac tako brzo pao pod uticaj balkanske svlačionice.


18.00: (2,15) Rubin (3,30) Baltika (3,50)


Brzo je, možda i preko reda, Vujačić počeo da nosi kapitensku traku. Četvorica Srba, Crnogorac i Albanac su postali nerazdvojni i mimo terena, na društvenim mrežama se često pojavljuju fotografije njihovih zajedničkih večeri i izlazaka.

Zbog toga se ruska Gazeta ozbiljnije pozabavila pričom o balkanizaciji Kazanja, kako je do svega toga došlo. Zaključak je da ne bi baš došlo do ovog nivoa da Ranđelović nije rešio da se preseli iz Atine u Rusiju. Njegov menadžer se brzo dogovorio sa klubom (prelazni rok se završavao i sve je moralo da bude ubrzano), a sam Lazar je posredovao dolasku Čumića, njegovog nekadašnjeg saigrača iz mlade reprezentacije i Olimpijakosa. Već se znalo da Čumića ne drži ništa za Vojvodinu, pošto su Novosađani eliminisani iz kvalifikacija za Ligu konferencije od APOEL-a, odnosno da vaga ponude.

Iako je mogao da prođe krilni napadač možda i bolje finansijski ili da se vrati u Španiju da igra Segundu, Ranđelović ga je ubedio da pođe sa njim u Kazanj. Promovisani su isti dan.

Kada se pojavila ponuda Rubina, nisam imao mnogo vremena da donesem odluku. Svidela mi se infrastruktura, potencijal ruske Premijer lige. Pozvao sam zato Čumića i rekao mu: Nikola, bilo bi sjajno da opet igramo zajedno. Drago mi je što se na kraju sve pogodilo kako treba“, rekao je Ranđelović malo po dolasku u Kazanj.

Nešto kasnije je i Čumić priznao da ne bi došao u Rusiju da nije bilo Ranđelovića.

Osećam se veoma dobro, ovde imam mnogo prijatelja iz Srbije. Jedan od njih je i Lazar, za kojeg kažem da mi je najbolji prijatelj već pet godina. Sviđa mi se Kazanj, poraslo mi je samopouzdanje. Ne smeta mi da ovde provedem više godina“, kazao je Čumić.

Vujačić se sam nametnuo kao lider, baš onakav kakav je i bio u Partizanu. Nije bio stidljiv, već od prvih utakmica je vikao na svoje saigrače kada pogreše i svađao se sa protivnicima kada treba da zaštiti nekog od igrača Rubina. Čitavom timu je bila potrebna jedna takva ličnost, zato ga je Rahimov i nagradio stavivši mu traku oko ruke.


-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------


Uz njega, u lidera je ekspresno porastao i Čumić. Primećuju Rusi da učestvuje žučno u sastancima tokom treninga ili pred utakmice, uvek iznosi svoje mišljenje i savetuje saigrače. Navodi se i da se Vujačić sprijateljio sa Dakuom još pre dolaska Čumića, Ranđelovića i mladog (i zasad najpovučenijeg) Drezgića, te da je i on prirodno upao u tu balkansku grupu.

Darko Jevtić se oporavlja od teške povrede i još nije počeo da igra. Međutim, svakodnevno je u klubu, učestvuje u dnevnim aktivnostima. Kao starosedeocu, njemu je prvobitno i zapala uloga da pomogne srpskim fudbalerima da se brže aklimatizuju.

Jedina stvar koju Srbi nisu u potpunosti preuzeli je zvučnik za muziku. Postoji pravilo u svlačionici da svaki igrač može da bira samo po jednu pesmu, a većina igrača u grupi preferira rep, pa se najčešće sluša Tupak Šakur.

Čumić i Ranđelović su dobili još jedan važan zadatak, da pomognu argentinskom vezisti koji je došao iz Saragose Valentinu Vadi da se uklopi u ekipu. On je tek počeo da uči ruski jezik, zna samo španski, a dvojica srpskih krila su jedini od igrača koji takođe koliko-toliko znaju taj jezik. Obojica su proveli po godinu dana u Španiji, Ranđelović je igrao za Leganjes, a Čumić za Sporting iz Hihona. Tu je i trener Havijer Noja, koji može da komunicida sa Vidom, a kada neko od njih trojice nije tu, Valentin ima svog prevodioca.

Nekadašnji selektor Rusije Boris Ignatjev je prokomentarisao koliko može da bude opasno po trenera kada neka grupa igrača toliko preuzme svlačionicu.

U fudbalu često viđamo to da treneri gube kontrolu nad timom. Da li će se to desiti sa Rahimovim ili ne zavisi samo od njega. Na to utiče to u kakav položaj stavlja igrače, kako gradi odnos sa njima i da li uspeva da im prenese ideje. Ako ne uspe, grupa će sama početi da mu traži slabosti i da ga testira. Čekaće na njegovu grešku. Pre ili kasnije pred sobom će imati test na kojem će morati da pokaže da li je jači od igrača ili ne“, upozorio je Ignatjev.

No, dok se pobeđuje, sve će biti kako treba. I zasad je u Rubinu dobra atmosfera. Važno je zato da se ovog petka ne kiksne protiv direktnog konkurenta u borbi za opstanak, Baltike, tima koji ima dva poena manje, ali je takođe u usponu forme. Baltika je u poslednjih pet kola imala učinak od po dva trijumfa i remija, uz samo jedan poraz. U prošlom kolu je zaustavila lidera Krasnodar (2:2), jedinu ekipu koja je u poslednjih nekoliko nedelja uspela da pobedi Rubin.

RUSIJA 1 – 13. KOLO

Petak

18.00: (2,15) Rubin (3,30) Baltika (3,50)

Subota

13.00: (3,40) Fakel (3,40) Spartak Moskva (2,15)

15.30: (2,55) Rostov (3,40) Lokomotiva Moskva (2,70)

15.30: (2,05) Krilja Sovjetov (3,50) Orenburg (3,50)

18.00: (1,38) Zenit (4,80) Ahmat (8,50)

Nedelja

12.00: (2,55) Nižnji Novgorod (3,10) Soči (2,95)

14.30: (1,75) Dinamo Moskva (3,60) Ural (4,90)

17.30: (2,40) CSKA Moskva (3,40) Krasnodar (2,95)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1RubinRubin KazanjBaltikaIgor VujačićLazar RanđelovićNikola ČumićUroš DrezgićDarko Jevtić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara