Gelor Kanga i Umar Sadik (©AFP)
Gelor Kanga i Umar Sadik (©AFP)

Kanga blista na KAN-u i vodi Gabon ka četvrtfinalu, Sadika kritikovali saigrači zbog sebičluka

Vreme čitanja: 4min | ned. 23.01.22. | 11:12

Prvi mečevi osmine finala afričkog šampionata na programu su u nedelju, od 17 časova igraju Burkina Faso i Gabon, a od 20.00 Nigerija i Tunis

Afrički kup nacija ostao je dosledan navikama i nudi uzbuđenja u svakom delu turnira. Prvenstvo Crnog kontinenta često je klizav poligon za favorite, a izuzetak nije bila ni grupna faza. Svaki duel je priča za sebe, minuli rad neretko ne igra nikakvu ulogu, a tako bi trebalo da bude i u okviru prvog meča osmine finala između Burkine Faso i Gabona u nedelju od 17 časova.

Pastuvi su mesto u nokaut rundi izborili pošto su zauzeli drugo mesto u Grupi A sa četiri boda. Selekcija Burkine Faso „visila" je do poslednjeg kola posle startnog poraza od domaćina Kameruna i potom slavlja nad Zelenortskim Ostrvima. Kako ne bi strepela u nadi da će proći dalje kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije, bio joj je neophodan pozitivan rezultat protiv Etiopije. Naposletku duel je okončan remijem i slavlje izabranika Kamua Maloa je moglo da počne.

Izabrane vesti

S druge strane, Gabon je takođe završio na drugom mestu u svojoj Grupi C. Panteri su u uvodnom okršaju minimalnim rezultatom bili bolji od Komorskih Ostrva, a potom su odigrali nerešeno sa Ganom i Marokom. Protiv Lavova Atlasa su momci Patrisa Nevea dva puta vodili, ali u finišu nisu uspeli da ostvare veliku pobedu.

Iz istog razloga ostao je Gabon bez svoje dve najveće zvezde, Pjer-Emerika Obamejanga i Marija Lemine. Obojica su se uoči turnira zarazili virusom korona, žalili su se na određene srčane smetnje, pa su napustili selekciju.

17.00: (2,55) Burkina Faso (2,95) Gabon (3,40)

Tu veliku rupu nastalu njihovim izostankom maestralno je popunio vezista Crvene zvezde Gelor Kanga. Odigrao je fenomenalno u grupnoj fazi i predvodio je Gabon kao pravi lider. Izdvojio se sa osam šuteva i pet stvorenih dobrih šansi, od kojih je samo jednu njegov saigrač pretvorio u pogodak. Dobre partije nisu prošle neopaženo, pa se Kanga našao među rezervama u najboljem timu čitave grupne faze.

Burkina Faso i Gabon sastali su se drugog dana nove godine u sklopu poslednjih priprema za Afrički kup nacija. Trijumf su neočekivano lako ostvarili Pastuvi, pobedivši sa 3:0 u Dubaiju. Bilo je to tek drugo slavlje Burkine Faso na deset međusobnih dvoboja, dok Panteri imaju četiri pobede. Sada je teško prognozirati ko je favorit, ali sigurni smo da ukoliko Kanga odigra na nivou na kojem ume, neće biti lako Burkini Faso.

Od 20 časova se igra jedan od derbija osmine finala, sastaju se dva favorita za tron, Nigerija i Tunis.

Superorlovi su odlično odradili posao u grupnoj fazi. Ostvarili su sve tri pobede, nad Gvinejom Bisao (2:0), Sudanom (3:1) i jednim od favorita na turniru, Egiptom (1:0).

20.00: (1,65) Nigerija (3,50) Tunis (7,25)

S druge strane, Tunis se jedva provukao, kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Savladao je samo Mauritaniju sa 4:0, dok je izgubio od Gambije i Malija sa po 1:0. Duel sa Malijem je obeležio onaj skandal, kada je arbitar dosudio kraj pre isteka 90. minuta. Sada se međutim na sve to zaboravlja, jer samo četiri pobede u nizu donose trofej.

Poslednji put su se Tunis i Nigerija sastali u zvaničnom meču na Kupu afričkih nacija 2019. godine. Tada je u borbi za bronzu Nigerija slavila sa 1:0. Sada je ponovo selekcija sa zapada Afrike favorit, ne samo zbog rezultata u grupi, već i činjenice da je Tunis pogođen virusom korona.

Nigerija ima veću razvrsnost u igri, što su i pokazala dosadašnja dešavanja na turniru u Kamerunu. Postigla je šest pogotka, a svaki od njih je delo nekog drugog igrača. Jedan je postigao i bivši špic Partizana Umar Sadik.

Susreo se fudbaler Almerije sa kritikama, uprkos tome što je postigao prvi gol protiv Burkine Faso. Zamerali su mu da je u nekim situacijama bio previše sebičan i da je zbog toga Nigerija mogla da bude kažnjena. Selektor Avgustin Eguvon i Sadik su zbog toga obavili razgovor, o čemu je pričao 56-godišnji strunjak za medije.

Umar mi je rekao da, pošto je napadač, prva misao mu je da daje golove. Kazao sam mu da je to instinkt, ali da je normalno da se drugi bune, jer to je tim. Rekao sam mu da ne sme da dozvoli da ga pogađa šta drugi pričaju za njega“, objasno je Eguvon.

Sadik će protiv Tunisa svakako šansu da čeka sa klupe. Prednost će dobiti Keleči Ihenačo, koji je do sada postigao jedan gol i upisao jednu asistenciju, ali isto tako i stvorio pet šansi za saigrače.

------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

KUP AFRIČKIH NACIJA – OSMINA FINALA

Nedelja

17.00: (2,55) Burkina Faso (2,95) Gabon (3,40)

20.00: (1,65) Nigerija (3,50) Tunis (7,25)

Ponedeljak

17.00: (2,25) Gvineja (3,05) Gambija (3,90)

20.00: (1,05) Kamerun (13,0) Komorska Ostrva (50,0)

Utorak

17.00: (1,60) Senegal (3,60) Zelenortska Ostrva (8,00)

20.00: (1,30) Maroko (5,40) Malavi (14,0)

Sreda

17.00: (2,25) Obala Slonovače (3,05) Egipat (3,90)

20.00: (1,57) Mali (3,80) Ekvatorijalna Gvineja (8,00)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup afričkih nacijareprezentacija Nigerijereprezentacija Burkine Fasoreprezentacija Gabonareprezentacija TunisaGelor KangaUmar Sadik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara