Kilijan Mbape u trouglu PSŽ – Real Madrid – Liverpul, transfer bomba otkucava

Vreme čitanja: 6min | uto. 27.10.20. | 11:17

Francuz za sada ne prihvata novi ugovor

Pari Sen Žermen prošlog leta praktično nije doveo nijedno veliko pojačanje. Za nešto više od 60.000.000 evra su otkupili Ikardija i golmana Rika, te pozajmili Danila, Kena i Florencija, dok je Rafinja došao za džabe iz Barselone. Ali ono pravo, kapitalno pojačanje je izostalo. PSŽ nije ispljunuo veliki novac za neku zvezdu. Ako tu ne računamo planirani otkup Ikardija.

Istina, korona virus je mnogim velikim klubovima poremetio planove. NI PSŽ nije imun. Očekivani gubici u ovoj sezoni su oko 100.000.000 evra.

Izabrane vesti

Međutim, najveći razlog pasivnosti Svetaca na letnjoj pijaci su situacije sa ugovorima Kilijana Mbapea i Nejmara i nepoznata situacija koja ih čeka. Obojici ugovori ističu u leto 2022. godine.

Što znači samo jedno: Ili će ih produžiti tokom ove sezone ili PSŽ mora da ih proda narednog leta pre nego što uđu u poslednju godinu ugovora.

Svaki put kada neko veliko ime uđe u poslednju godinu ugovora, klub je primoran da ga proda kako ga ne bi izgubio za džabe. PSŽ ni u ludilu ne sme da dozvoli da im za džabe odu igrači koji su plaćeni 222.000.000, odnosno 145.000.000 evra i spadaju među najveće zvezde svetskog fufdbala.Da podsetimo i da PSŽ duguje Monaku još 35.000.000 evra kada Mbape potpiše novi ugovor ili ode. To je ukupno 180.000.000 evra.

Nevolja je što i zainteresovani kupci znaju da će PSŽ morati da ih proda pa će sigurno dostaviti manje ponude od onoga što je PSŽ tražio do sada. Podsetimo, Sveci su za Nejmara tražili 200.000.000, a za Mbapea 300.000.000. Ako do leta ne produže ugovor, PSŽ više neće moći da diktira takve uslove.

Zainteresovani kupci će moći da plate neke realne vrednosti igrača. Ili čak da ih dovedu za manje pare. Kupovina fudbalera u poslednjim godinama ugovora je prethodnih godina iznedrila neke zanimljive transfere ispod relanih vrednosti igrača. Liverpul je tako letos kupio Tijaga Alkantaru za smešnih 30.000.000 evra, Real ranije Kurtou za 35.000.000, a Inter Eriksena za 27.000.000. To su bagatele baš zbog ulaska u poslednje godine ugovora.

Naravno, Mbape i Nejmar nisu ni Alkantara, ni Kurtoa, ni Eriksen već superzvezde. Njihovi transferi će se sigurni pisati sa devet cifara. I to opet nije skupo ako je Kutinjo plaćen 145.000.000 evra, Dembele 130.000.000, Žoao Feliks 127.000.000, Grizman 120.000.000, Azar 115.000.000, Megvajer skoro 90.000.000… Mbape i Nejmar su klasa iznad svih pomenutih. Ono što PSŽ više muči je Mbape nego Nejmar jer sa Brazilcem i njegovim menadžmentom imaju bolje odnose i produžetak je izvesniji.

Sa Mbapeom je situacija komplikovanija. Ugledni Lekip i Parizijen su ovih dana pisali da je Francuz početkom otkobra odbio prvu ponudu za produžetak saradnje. Nije se ni došlo do nekih konkretnih cifri, napadač je glatko odbio razgovore o produžetku. Dakle, transfer sapunica je već počela jer igrač želi da ide. Ili vlefira da dobije neki faraonski ugovor u Parizu koji klub svakako ne može da mu ponudi. 

Sve ukazuje na to da je Mbape puno bliži odlasku narednog leta nego potpisu novog ugovora u Parizu. I PSŽ tu ne može ništa da učini. Može samo da se bori da izboksuje što veću cenu. Ponude će verovatno biti oko 100.000.000 evra, Sveci će tražiti oko 150.000.000. Istina je verovatno negde na sredini. Možda je to malo za igrača Mbapeovog kaliba, ali nije malo za igrača koji bi godinu dana kasnije bio slobodan.

I tu dolazimo do ključnog pitanja: Gde će Mbape?

On je već iskoristio PSŽ kao stepenik napred u odnosu na Monako iz kojeg je došao pre četiri godine. U Parizu je osvajao domaće trofeje i individualna priznanja, razvio se u jednog od najboljih na svetu i imao priliku da osvoji Ligu šampiona. Sada je vreme da zakorači na najviši stepenik. Koliko god PSŽ bio bogat, moćan i uticajan, to ipak nije nivo Reala, Bajerna, Liverpula, Juventusa… Nema toliku težinu u evropskom fudbalu.

A većina pomenutih klubova će pokušati da dovede Mbapea. Međutim, samo dva imaju realne šanse.

Juventusov plan da trampi novac i Ronalda za Mbapea je ideja koja samo njima zvuči zanimljivo. Parižanima ne pada na pamet da ulaze u tu priču. U Barseloni će sve da zavisi od predsedničkih izbora, ali to odavno više nije zdrava sredina i pitanje kada će opet biti. Što se Sitija tiče, oni mogu da zaborave na Mbapea koliko god ga Gvardiola želeo. Katarci koji drže PSŽ ni u ludilu neće dozvoliti da im Mbape ode kod omraženih Emiraćana u Siti. To je već stvar politike na Bliskom istoku…

Ostaju Real Madrid i Liverpul.

Mbape nikada nije krio afinitet prema Realu, a ni Florentino Perez prema njemu. Mešutim, Real je mudro čekao ovu situaciju sa ugovorom kao što je godinama čekao da se isto desi Azarau pre nego što je doveo Čelsi pred svrešn čin da proda Belgijaca. Sledeće leto je momenat koji je Florentino čekao da napadne!

Mbape je još sa14 godina bio na treninziima u Realu. Upoznao je Zidana i od tada ga je slavni zemljak pratio sa posebnom pažnjom. Kada je Mbape odlazio iz Monaka, postojala je šansa i za Real, ali je Perez ipak odustao i pustio Francuza da se u Parizu razvija u igrača svetske klase

“Dok sam ga trenirao u Parizu, Mbape se nadao da će da pređe u Real. Bio je baš ozbiljan sa tim planom. Nisam želeo da se to desi, pa sam razgovarao sa njegovim ocem”, rekao je nedavno bivši Mbapeov trener u Parizu, Unaj Emeri.

Čovek nema razloga da izmišlja ovakve stavri…

Deluje da je Emeri tada samo odložio neminovno. Real je čekao ovaj momenat. Prošlog leta Kraljevski klub nije kupio nijednog igrača što može da znači samo jedno. Štedeo je za sledeće. Spremna je ponuda Parižanima i spreman je astronomski ugovor za Mbapea čija trenutna plata iznosi preko 20.000.000 evra bruto. Real može da ponudi i više jer se prethodnih sezona rešio visokih ugovora Ronalda, Bejla, Rodrigeza… Finansije kluba su u sjajnom stanju jer se izgradnja stadiona finansira iz potpuno drugih izvora i kredita. Teren za transfer bombu je spreman.

Međutim, Real će imati i ozbiljnu konkurenciju u vidu Liverpula. Iako su Redsi popunjeni na napadačkim poizicijama, ovakvu šansu neće želeti da propuste. Jirgen Klop obožava Mbapea i u više navrata ga je hvalio i mamio. Klop je zvao Mbapea na Enfild još 2016. godine. Nije Mbape zaboravio ni leto 2017. godine kada je Liverpulov valsnik Džon Henri sleteo ptrivatnio avionom u Nicu da bi na jahti održao sastanak sa Mbapeom i njegovom porodicom. Šta im je tada obećao i kako ih je ubeđivao, nikada nije otkriveno. Ali Liverpul definitivno ima kapacitet da uđe u ovu priču i da realizuje prvi transfer sa devet cifara u klupskoj istoriji. Redsi su prethodnih godina napravili ozbiljan uspon u smislu moći, uticaja i finansija. A Mbape su uklapa i u Klopovu viiju pojačanja. Dinamičan napadač koji još nije dostigao zenit i koji može da izdrži ritam njegovog turbofudbala. 

Sve ukazuje na to da ćemo gledati rat Reala i Liverpula do sledećeg leta za potpis budućeg najboljeg igrača sveta. I na prvu loptu, deluje da će Real pobediti u toj igri i da će Florentino Perez kao nekada uzdrmati fudbalsku planetu sa novim Galaktikosom.


tagovi

Kilijan Embape

Obaveštavaj me

Real Madrid
PSŽ
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara