Milan Ristić
Milan Ristić

Kina je Ristićeva obećana zemlja, u debitantskoj sezoni na pragu elitnog ranga

Vreme čitanja: 3min | čet. 19.08.21. | 08:15

Mejdžou Haka je trenutno druga u drugoligaškoj konkurenciji. Pre tri nedelje srpski stručnjak je ostao bez najboljeg strelca Lonsane Dumbaja koji je prešao u Šangaj Šenhua, ali i bez Gvijenca ekipa je u odličnoj formi, ima pet pobeda u poslednjih šest kola

Kina je godinama obećana zemlja za srpske fudbalere i stručnjake. Nema više milionskih transfera za strance, politika u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu je da se ulaže u škole fudbala. U Superligi je samo nekadašnji reprezentativac Srbije Jagoš Vuković koji brani boje Kingdaoa, dok u drugom rangu takmičenja naše zemlja ima trojicu fudbalera – Stefana Mihajlovića u Guidžou, Nikolu Đurđića u Džeđangu i Nemanju Vidića u Sičuanu. Ipak, u Prvoj ligi najbolje ide Milanu Ristiću, mladom srpskom stručnjaku koji je početkom godine seo na klupu Mejdžou Hake.

Ristić je jedini Srbin na klupi u dve najbolje kineske lige. Nekadašnji trener Teleoptika je u Srbiji bio stručnjak poznat po stvaranju igrača. Pre nego što su postali seniori s njim su radili Dušan Vlahović, Jovan Kokir, Armin Đerlek, Svetozar Marković, Zlatan Šehović, Arton Zekaj, Ivan Milosavljević... Pre angažmana u Kini vodio je Zemun u Prvoj ligi Srbije. Tim iz Gornje varoši je tada bio ubedljivo najmlađi tim u šampionatu.

Izabrane vesti

13.35: (1,60) Mejdžou Haka (3,90) Peking Sport Univerzitet (5,00)

Naš stručnjak je odlično startovao na kormilu Hake. Na početku je njegov tim bio lider u drugoligaškoj konkurenciji, a i na sredini šampionata ekipa je na mestu koje vodi u viši rang. Posle 18 od 34 kola Mejdžou je na drugoj poziciji sa 40 bodova, samo jedan manje od lidera Čengduu Rongčenga sa učinkom od 13 pobeda, jednim remijem i četiri poraza. Haka je u seriji od dve pobede, odnosno od pet trijumfa u prethodnih šest kola. Jedini poraz u poslednjih mesec dana je doživljen od Helongđanga (2:3). Plasman u elitni rang u Kini izboriće dve najbolje ekipe, dok će trećeplasirana i četvrtoplasirana da igra plej-of za ulazak u Superligu.

U drugoligaškoj konkurenciji u Kini klubovi mogu da registruju maksimalno četiri stranca, a u protokolu na svakom meču mogu da budu trojica, od toga dvojica mogu da igraju u isto vreme. Najviše inostranih fudbalera dolazi iz Brazila.

13.35: (5,90) Sudžou (3,80) Čengdu (1,55)

Ristić u timu ima trojicu stranaca - Vasa Nunjeza, Meksikanca koji ima pasoš Hongkonga, Brazilca Igora Santorija i Nigerijca Čisona Egbučunama. Srpski stručnjak je početkom godine na klupi nasledio Brazilca Marsela Rospidea. Rezultati Mejdžou Hake su odlični u poslednje vreme iako je klub krajem jula ostao bez najboljeg strelca, Gvinejca Lonsane Dumbajaa koji je prešao u superligaša Šangaj Šenhua za obeštećenje od 1.170.000 evra. On je 10 puta zatresao mrežu rivala u drugoligaškom karavanu. Osam pogodaka postigao je Ksueming Lijang, dok su po pet golova dali stranci Čisom Egbučunam i Igor Sartori.

U ovoj azijskoj zemlji se ove nedelje ne igraju mečevi šampionata, već je na program Kup Kine. Ristićeva Haka danas (13.35) igra u 1/32 finalu protiv Peking Sport Univerziteta, ekipe koja je u donjem delu u drugoligaškoj konkurenciji i koja je bez pobede već šest utakmica.

11.00: (2,85) Nantong (3,20) Helonđang (2,40)

Haka ima ulogu favorita. Ove godine je dva puta dobila današnjeg rivala u prvenstvu, sa 2:1 i 3:1. Na oba meča protiv ekipe iz kineske prestonice golove za tim srpskog stručnjaka postigao je Ksueming Lijang, najbolji strelac tima.

KUP KINE - 1/32 (JEDAN MEČ)

Četvrtak

11.00: (2,85) Nantong (3,20) Helonđang (2,40)

13.35: (1,60) Mejdžou Haka (3,90) Peking Sport Univerzitet (5,00)

13.35: (5,90) Sudžou (3,80) Čengdu (1,55)

14.00: (9,00) Đangsi (5,50) Vuhan (1,27)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kina 2KinaMilan Ristić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara