Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Klasiko Kapitalino deveti put u sezoni: Olimpija najbolja, ali u finalima nema sreće sa Motagvom

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.12.22. | 21:27

Noćas na programu prvi meč finala Aperture u Hondurasu

Višedecenijski rivali i dva najtrofejnija kluba u Hondurasu, Olimpija i Motagva, posle nešto više od mesec dana od njihovog poslednjeg okršaja, ponovo će se sastati, ali ovoga puta u velikom finalu Lige Nasional za format Apertura. Lavovi će imati ulogu formalnog domaćina u prvom meču koji na programu noćas sa početkom od 23.30 po srednjoevropskom vremenu na stadionu Munisipal Karlos Miranda u Komajagvi, gradu udaljenom oko 30 kilometara od prestonice u kojem je Montagva odlučila da bude domaćin u ovoj finalnoj seriji.

Klasiko Kapitalino iliti prestonički derbi, poznat još i kao fudbalski klasik Hondurasa, nazivi su lokalnog iliti gradskog rivalstva između Motagve i Olimpije. Pored toga što su dva najtrofejnija, oni su i dva najpopularnija tima u zemlji. Decenijama predvode nacionalnu ligu kao najčešći nosioci šampionskog trofeja, a samo u poslednje četiri godine i osam zvaničnih prvenstva pripala su nekom od ova dva tima. Toliko je veliko rivalstvo da je čak 1949. godine dres Karlosa Valjadaresa, tada jednog od najboljih fudbalera sa ovih prostora, spaljen na terenu jer je napustio Motagvu i prešao u suparnički tabor. Prvi ikada zabeleženi Klasiko Kapitalino bio je prijateljski meč odigran 12. marta 1929. kada je Motagva pobedila 2:1, dok je prva zvanična utakmica odigrana tek tri decenije kasnije 8. avgusta 1965. kada je Olimpija slavila rezultatom 3:0.

Izabrane vesti

Po broju trofeja, ukupno 34, ali i pristalicama, Olimpija je najpopularniji i najuspešniji tim u zemlji, a klupska boja joj je bela sa plavim i crvenim detaljima. Pored svega, ona je i najstariji tim u aktuelnoj ligi. Sa druge strane, Motagva nosi tamnoplavu uniformu, a stara je skoro koliko i Olimpija, jer su oba kluba osnovana u leto 1928. godine, Orlovi pak par nedelja kasnije. Aguila iliti Orao je maskota i nadimak po kome se prepoznaje ovaj klub, a koji je sa 18 titula drugi po broju šampionskih pehara u zemlji, isto tako drugi po popularnosti u Hondurasu. Oba tima svoje domaće mečeve igraju na Nacionalnom stadionu u Tegusigalpi, prestonici Hondurasa. Ujedno, to je najveći stadion u zemlji sa kapacitetom od 35.000 mesta.

23.30: (2,90) Motagva (2,80) Olimpija (2,65)

Ovo je daleko najvažnija utakmica u Hondurasu, koja se redovno igra bar od četiri do šest puta godišnje i privlači pažnju velikog broja žitelja i obožavaoca ove igre u zemlji, ali i šire. Ipak, ova sezona ostaće zapisana u istoriji međusobnih okršaja ovih timova, po tome će se protagonisgti susresti čak 10 puta, najviše do sada u jednoj takmičarskoj godini. Od 13. februara sukobili su se osam puta, što kroz ligaški deo, što u eliminacionoj fazi, a isto tako i na međunarodnoj sceni, tačnije u četvrtfinalu KONKAKAF Lige, drugom po jačini takmičenju na kontinentu. Preostala su još dva finalna meča u Aperturi.

Olimpija je u velikoj meri uspešniji tim, ali u određenoj seriji između ova dva velikana, uglavnom kroz ligaške delove prvenstva, ali u finalima i odlučujućim fazama, Motagva ima više uspeha. Motagva i Olimpija su odigrali 10 finala od 1997. godine, kada je usvojen format takmičenja sa odigravanjem Aperture i Klausure. Orlovi su slavili sedam puta, dok su Lavovima pripala preostala tri finala.

Klasiko Kapitalino jedan je od najvažnijih i najživopisnijih klasika u Centralnoj Americi, po popularnosti odmah iza kostarikanskog nacionalnog klasika, koji se igra između Saprise i Alahuelensea. Rivalstvo je veoma izraženo i na tribinama, ali i na ulicama i u kvartovima prestonice gde su česti obračuni između navijača Lavova i Orlova, a neretko se ovi sukobi završavaju sa većim brojem ranjenih pa i mrtvih pripadnika bara brava grupa sa obe strane.

Prethodni duel ovih timova odigran je u sklopu 16. kola Aperture 7. novembra, kada je Olimpija slavila ubedljivim rezultatom 4:0. Pre toga, sukobili su se u već pomenutom četvrtfinalu KONKAKAF lige, gde je kao uspešniji tim ponovo izašla Olimpija. Posle meča koji se završio nerešenim ishodom bez postignutih golova sa formalnim domaćinstvom Motagve, Lavovi su u revanšu slavili minimalnim rezultatom i golom odbrambenog igrača Karlosa Sančesa u 87. minutu meča. Pre ovog obračuna na međunarodnoj sceni, Orlovi su u dva navrata slavili identičnim rezultatom 1:0, kako u gostujućoj, tako i u domaćoj atmosferi na Nacionalnom stadionu u Tegusigalpi iliti Čelato Ukleš, kako popularnije oslovljavaju najveće fudbalsko zdanje u zemlji. U preostala tri obračuna, početkom godine, zabeležena su dva remija, oba rezultatom 1:1, kao i još jedna pobeda Lavova od 2:1, i to kao gostujući tim.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

HONDURAS 1, APERTURA - FINALE, PRVI MEČ

Subota

23.30: (2,90) Motagva (2,80) Olimpija (2,65)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Honduras 1MotagvaOlimpija Honduras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara