Kaiki (levo), napadač Fluminensea (©Reuters)
Kaiki (levo), napadač Fluminensea (©Reuters)

Ko je "levonogi Nejmar", možda buduća velika zvezda svetskog fudbala? (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pon. 07.06.21. | 05:32

Krilni napadač Fluminensea još niije napunio 18 godina, a već kreće utabanim stazama kojim su išli poznatiji zemljaci. Od januara naredne godine je u Evropi, kupio ga je Mančester Siti. Upoređuju ga sa zvezdom Pari Sen Žermena

Ronaldo, Robinjo, Pato, Nejmar, Vinisijus, Rodrigo, samo su neki od brazilskih zvezda koji samo što su zakoračili pred svetlima velike pozornice napustili su otadžbinu i karijeru nastavili u Evropi. Utabanim stazama slavnih prethodnika krenuće uskoro i Kaiki, 17-godišnji krilni napadač Fluminensea kome predviđaju blistavu karijeru.

Brazilci poslednjih godina ne "štancuju" toliko asova kao ranije, kriza talenata je i u zemlji fudbala, ali jedno ime preti da postane nova zvezda Selesao, a samim tim i svetskog fudbala. Moćni šampion Engleske Mančester Siti stigao je prvi do „levonogog Nejmara“, kako zovu Kaikija. Građani su krenuli putem Reala koji je pre nekoliko godina pazario talente u zemlji fudbala. Razlika je u tome što je španski velikan izdvojio za Vinisijusa i Rodriga skoro 100.000.000 evra, dok su Građani za "siću" doveli Kaikija. Pre dva meseca kupili su ga za 12.000.000 evra, plus bonusi koji pripadaju velikanu iz Rija koji je školovao ovog talentovanog napadača. On bi trebalo u januaru 2022. godine da se pridruži novom klubu.

Izabrane vesti

Rođen u velegradu Rio de Žaneiru 11. juna 2003. godine, Kaiki je ove sezone debitovao u seniorskom timu Fluminense u prvenstu Karioka postajući najmlađi debitant i najmlađi strelac kluba na meču Kopa Libertadores.

Siti je osim Kaikija doveo još dvojicu brazilskih tinejdžera, Dijega Rosua koji je na pozajmici u belgijskom Lomelu, kao i Jana Kouta koji je u Đironi, još jednom timu pod „kišobranom“ moćnog tima s Etihada.

Prema rečima roditelja Demira i Monike, njegovo srce je u početku bilo usmereno na drugu profesiju.

"Oduvek je želeo da bude pedijatar, ali pošto je bio hiperaktivno dete, poželeli smo da svoju energiju troši baveći se nekim sportom. Kako je od svoje dve godine s ocem uvek išao na fudbalski stadion, na kraju je postao očaran fudbalom, a rođendanski pokloni postali su mu lopte“, donosi britanski Gardijan priču o Kaikiju, novom brazilskom vunderkindu.

Kaikijev talenat uočio je porodični prijatelj koji ga je video u školu i savetovao roditelje da ga odvedu u Fluminense. Ali sezona je već bila u toku i tada nije došlo do saradnje. Kaikijev otac Demir spomenuo je to prijatelju u jednom lokalnom baru, koji je rekao da njegov sin igra za Mangueiru.

Kaiki je počeo da igra u tom malenom klubu sa devet godina. Sudbina je takom htela da je prva utakmica bila upravo protiv Fluminensea. Postigao je het-trik u pobedi od 5:3 i toliko impresionirao trenere velikana iz Rija da su odmah potpisali ugovor s njim.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE BRAZIL DA OSVOJI KOPA AMERIKA JE 2,10.

Uspeh je brzo došao, osvajao je i nekoliko futsal titula dok je napredovao kroz akademiju tima s Marakane.

"Iz godine u godinu evoluirao je na terenu i van njega, sazrevajući kao osoba i fudbaler. Posle osvajanja prvenstva do 17 godina u njegovom životu su se pojavili novi izazovi i mogućnosti. Klub je shvatio da je Kaiki dostigao nivo zrelosti koji zahteva profesionalni fudbal, mada smo takođe svesni da još uvek ima prostora za unapređenje i prilagođavanja da bi postigao najviši nivo“, rekao je Giljerme Tores, njegov trener u mlađim kategorijama Fluminensea.

Njegovi roditelji veruju da on ima zrelost potrebnu za tako veliki korak u karijeri i životu kao što je odlazak u Evropu. Dosadašnji uspeh pripisuju usredsređenosti i odlučnosti, rekavši da je uvek bio veoma predan postizanju ciljeva. Monika i Demir kažu da njihov sin već ide na časove engleskog kako bi olakšao adaptaciju u novoj sredini.

Iako nisu mogli da priušte sebi da kupe automobil da bi ga vozili na treninge i utakmice, Kaikijevi roditelji, a posebno njegova baka, koja se brinula o njemu dok su roditelji radili, pripremala mu hranu pre i posle treninga, imali su veliki uticaj na sazrevanje mladog napadača.

"Uvek ga podržavamo i ohrabrujemo u ostvarivanju njegovih snova, dobro jede, spava rano, odriče se mnogih stvari da bi ostvario svoj san“, kažu roditelji mladog asa.

Njegovi roditelji su ponosni na svog sina i to ne samo zbog njegovog uspeha na terenu. Dobar je učenik koji je uvek postizao najbolje ocene, a uživa u porodičnim izletima i odlascima na plažu.

Za Kaikija je porodica oslonac.

"Oduvek sam sanjao da mogu da pomognem svojoj porodici. To sam sanjao od malena, da pružim bolju budućnost svima koji su mi pomogli da stignem tu gde jesam. To me je veoma motivisalo. Dalo mi je puno snage u svakodnevnom životu. Svaki put kada postignem gol, odajem počast svom ocu Demiru“.

Kaiki kaže da je iznenađen što je u svojim godinama toliko postigao.

"Tako sam srećan što, tako mlad, već mogu da pomognem svom timu i imam sjajnu sezonu sa Fluminenseom. Seniorski igrači kao što su Fred i Nene puno su mi pomogli i davali mi puno dobrih saveta na terenu, kao na primer gde da se postavim“, kaže Kaiki.

Kaiki (©Reuters)Kaiki (©Reuters)

Fluminense je takođe igrao veliku ulogu u njegovom razvoju.

"Oduvek sam imao odličan odnos sa Kaikijem. Poznavao sam ga mnogo godina, čak i pre nego što sam mu bio trener. Na našoj akademiji imamo veoma aktivno psihološko, obrazovno i socijalno odeljenje koje pomaže dečacima. Tokom perioda kada sam bio s njim, pokušao sam da ga nateram da razmišlja o tome gde bi voleo da igra i kako da postigne taj cilj. Uvek smo nastojali da razvijemo određene aspekte njegove igre, kao što je, na primer, sposobnost da završava akcije i postiže golove. Uvek sam se trudio da ga uputim, pomognem, sarađujući s njim na njegovom ličnom i profesionalnom razvoju“, kaže trener Tores.

Trener u akademji Fluminensea kaže da Kaiki ne zaboravlja Kseremu, akademiju tim s Marakane.

"Posle gola protiv Nove Iguasu, bio je u Kseremu i imali smo priliku da razgovaramo. Uvek ću navijati za njega da postane sjajan igrač i pozitivni primer za drugu decu u našoj akademiji. Kaiki se ističe inteligencijom, tehničkom sposobnošću i brzinom u svojim akcijama. Glavne vrline su mu kontrola lopte, dribling i moćna završnica. Nisam video bitne promenu u njegovoj igri sada kada je na višem nivou, već prilagođavanje kontekstu profesionalne igre, gde treba brže da čita, razmišlja i deluje kako bi izbegao fizički udar jačih i iskusnijih igrača“, istakao je Tores.

U oba meča ove sezone u šampionatu Brazila, Kaiki je ulazio s klupe za rezerve protiv Sao Paulo na Morumbiju i Kujabe na Marakani. Još šest meseci u timu iz Rija, a onda ga čeka borba pod suncem u Mančesteru. Možda za početak pozajmica u nekom od brojnih "satelita" Građana, a ko zna, možda uskoro izbori mesto u timu Pepa Gvardiole.

Vreme radi za krilnog napadača Fluminensea. Zapamtite to ime – Kaiki.



tagovi

BrazilBrazil 1Južna AmerikaFluminenseKaikiMančester Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara