Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Ko preživi visine Anda taj zaslužuje finale

Vreme čitanja: 4min | sre. 27.09.23. | 22:30

Defensa i Hustisija gostuje LDU Kitu u prvom meču polufinala Kopa Sudamerikane

Najtrofejniji ekvadorski klub na međunarodnoj sceni, LDU iz Kita već ima titulu Kopa Sudamerikane u svojoj galeriji, osvojenu 2009. godine protiv Fluminensea, a pod vođstvom legendarnog argentinskog stručnjaka Edgarda Bauze. Posle gotovo deceniju i po, Blankosi su ponovo nadomak velikog finala drugog po snazi klupskog takmičenja za Južnu Ameriku.

Potragu za još jednim trofejom, kako bi krunisao odličnu dosadašnju kampanju dokazavši snagu eliminisavši Sao Paulo u prethodnoj rundi, nastavlja se noćas (23.55) na stadionu Rodrigo Paz Delgado, čuvenoj Kasa Blanki u Kitu, kada mu u goste dolazi Defensa i Hustisija, klub koji takođe poseduje trofej iz ovog takmičenja, nešto svežijeg datuma iz 2020. godine. Revanš meč, u Argentini, na programu je u sredu, 4. oktobra, a pobednik okršaja će se u finalu, koje je zakazano za 28. oktobar, suočiti sa onim ko bude bolji u sukobu Korintijansa i Fortaleze.

Izabrane vesti

Ipak, ekvadorski tim, koji će ove nedelje imati prednost da igra kod kuće, ne očekuje da će imati prijatan okršaj protiv Argentinaca, čija igra obećava tešku utakmicu čak i u visinama Anda. Uprkos tome, LDU je tradicionalno veoma jak kada igra u svom gradu, sa značajnom visinom koja mu ide u prilog, koja je takođe bila ključni faktor za dolazak do ove istance takmičenja, eliminišući čileanski Njublense i brazilski Sao Paulo u nokaut utakmicama.

Njihov poslednji duel, odigran proteklog vikenda, bila je minimalna pobeda nad Orenseom, u sklopu 7. kola druge faze ekvadorske Pro Lige, što je ipak pojačalo samopouzdanje tima uoči ovako važnog duela. Njegov dosadašnji učinak dovoljan je da Blankosi trenutno podele vođstvo u drugom delu šampionata Ekvadora sa Mušuk Runom i Delfinom, iako su u prednosti u odnosu na rivala po gol-razlici. U prvoj fazi LDU Kito je bio na trećem mestu Pro lige sa 26 bodova sakupljenih iz sedam pobeda, pet remija i tri poraza. Imali su osam bodova manje od prvaka Independijente del Valjea.

23.55: (1,55) LDU Kito (4,00) Defensa i Hustisija (6,25)

Bilo je tri pobede i dva poraza u poslednjih pet utakmica koje je odigrao tim iz Kita, pobedivši Orense, Gvajakil Siti i Gvalaseo, pored poraza od Sao Paula i od Barselone iz Gvajakila. Igrajući kao domaći tim, na stadionu Rodrigo Paz Delgado, ekipa LDU je zabeležila nedavnu kampanju od šest pobeda, tri remija i samo jednog poraza u poslednjih 10 odigranih utakmica.

Pored toga, ekipa Luisa Zubeldije ima odličan skor na domaćem terenu, gde je u nizu od tri pobede i nije izgubio u poslednjih 13 okršaja, što je niz koji datira od sredine aprila tekuće godine. Treba napomenuti da su Blankosi odigrali nerešeno protiv ovog istog protivnika u grupnoj fazi prošlogodišnjeg takmičenja i bili su neporaženi, uzeli su četiri boda u svoja dva meča, što će im dati ogromno samopouzdanje u ovom susretu.

Što se sastava domaćih tiče, Aleksander Alvarado je dobio crveni karton u četvrtfinalu protiv Sao Paula i moraće da odradi suspenziju u ovom meču, gde bi Johan Hulio i Renato Ibara trebalo da počnu u ofanzivnom veznom redu. Hose Angulo je iskoristio ukazanu šansu kada je prošlog vikenda bio uvršten u startnu postavu protiv Orenseom tako što je postigao pobednički gol, i nadaće se da će se njegovo ime novo naći među starterima i za ovaj meč, iako bi trener mogao da se odluči za prepredenog veterana Paola Gerera u špicu napada.

LDU Kito ima tu nevidljivu prednost u pogledu razređenog vazduha na visini od 2.850 metara nadmorske visine glavnog grada Ekvadora. Dok se rival iz Argentine još prilagođava vremenskim prilikama koje kod pojedinih igrača izaziva probleme sa disanjem. Defensa i Hustisija je imala dan manje u pripremama za prvu utakmicu polufinala Kopa Sudamerikane, pošto je u nedelju 24. septembra gostovala Sentral Kordobi u 6. kolu Liga kupa Argentine, druge verzije argentinskog prvenstva koja se igra svake sezone, ali u formatu po grupama.

Tom prilikom, Jastrebovi iz Florensio Varele izgubili su sa 2:1, čime je prekinut niz neporaženih mečeva od pet pobeda i pet remija. Tim Hulija Sezara Vakarija nije napustio teren kao poražen još od 28. jula kada je, još u Profesionalnoj ligi, izgubio od Union Santa Fea sa 2:0. Trenutno, sa devet bodova iz dve pobede, tri remija i jednim porazom, Defensa i Hustisija zauzima treće mesto u Grupi B Liga kupa, dva boda manje od lidera Rasinga, a jedan više od Sarmijenta iz Hunina, koji se nalazi na petom mestu, prvog van kvalifikacione zone i nastavka borbe za titulu.

Gosti sada nisu uspeli da pobede nijednu od poslednja četiri gostovanja u svim takmičenjima u 90 minuta i smatraju se podređenim timom u ovom okršaju. Za Jastrebove, Kevin Gutijerez je van terena još od početka septembra zbog povrede kolena i očekuje se da će se vratiti tek za nekoliko nedelja. Nikolas Fernandez je u poslednjem meču ovog takmičenja postigao dva gola kojima je njegov tim eliminisao Botafogo u četvrtfinalu. Trenutno ovaj dvadesetsedmogodišnji napadač broji osam postignutih pogodaka u dosadašnjem izdanju Kopa Sudamerikane, i teži da osvoji nagradu za najboljeg strelca jer je samo jedan gol iza Gonzala Mastrianija, koji je ispao iz takmičenja sa Amerikom Mineirom u protekloj rundi.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

KOPA SUDAMERIKANA - POLUFINALE, PRVI MEČEVI

Sreda

Korintijans - Fortaleza 1:1 (1:1)

/Juri Alberto 40 - Ze Velison 22/

23.55: (1,55) LDU Kito (4,00) Defensa i Hustisija (6,25)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaLDU KitoDefensa i Hustisija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara