Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Kolumbijski Superklasiko jedan od najznačajnijih na kontinentu

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.02.24. | 22:39

Sudar Atletiko Nasionala i Miljonariosa počiva na rivalstvu između dva najrazvijenija regiona Kolumbije, Antiokije i glavnog grada Bogote

Šesto kolo kolumbijske Aperture donosi nam obračun dva najtrofejnija kluba u zemlji Kafeterosa. Ujedno to je i meč koji se najviše puta igrao u istoriji ovog takmičenja i naravno u pitanju je okršaj Atletiko Nasionala i Miljonariosa. Bez sumnje, ova utakmica izaziva velika očekivanja, pošto je u poslednjim obračunima između ovih ekipa dominacija bila potpuno na starni Verdolagasa, računajući tu i pobedu u finalu prošlogodišnjeg izdanja Kupa Kolumbije. Prvi sukob ovih giganata u novoj sezoni, na programu je noćas sa početkom od 00.10 po srednjoevropskom vremenu, a poprišta će da bude polje čuvenog stadiona Atanasio Žirardot u Medeljinu.

Kolumbijski mediji kao i KONMEBOL nazivaju ga jednim od najvažnijih Klasika ili „Superklasikom“ kolumbijskog profesionalnog fudbala, a najpoznatiji je pod skraćenicom El Clásico del FPC (Fútbol Profesional Colombiano). Ovaj animozitet se takođe smatra jednim od najvećih klasičnih mečeva u čitavoj Južnoj Americi. Neprijateljstvo dveju strana podstaknuto je društvenim, kulturnim i regionalnim karakterom, jer evocira istorijsko rivalstvo između dva najrazvijenija regiona Kolumbije: Departmana Antiokija sa sedištem u Medeljinu i glavnog grada Bogote.

Izabrane vesti

Rivalstvo dobija na značaju počevši od osamdesetih godina 20. veka, u trenutku kada su se Milioneri konsolidovali kao dominantni tim u kolumbijskom fudbalu, a Atletiko Nasional počeo da se ističe kako u lokalnim takmičenjima tako i na kontinentalnim turnirima. Od tada je rivalstvo između Verdolagasa i Ambasadora postalo sve jače, posebno zbog žestokih sukoba navijača. Obim ovog rivalstva potvrđuju brojni međusobni dvoboji, do te mere da je to jedna od najigranijih utakmica u istoriji kolumbijskog fudbala, pored toga što su se međusobno susreli u skoro svim takmičenjima koja su igrali, uključujući međunarodne turnire kao što su Kopa Libertadores, Kopa Sudamerikana i Kopa Merkonorte.

00.10: (2,35) Atletiko Nasional (3,10) Miljonarios (3,00)

Posle svega što se desilo prethodne godine sa finalima Lige i Kupa, pored domaćih sukoba tokom drugog dela sezone, ovo je duel koji izaziva velika očekivanja, jer su za početkom sezone na svoj platni spisak dodali pojačanja koja su nesumnjivo unapredila njihove sastave. Prošle sezone priredili su sjajne duele, ali sada je druga priča i ovo će biti polazna tačka šta dva najtrofejnija kluba u Kolumbiji mogu da ponude po pitanju kvaliteta igre.

Klasik ih oboje zatiče sa po osam osvojenih bodova iz pet odigranih kola, ali po mišljenju tamošnje fudbalske javnosti Ambasadori stižu sa boljim ritmom uprkos znatnim izostancima koje će imati u ovom meču, dok je Atletiko Nasional imao kritike zbog stila koji je Žairo Bodmer nametnuo.Prema podacima dobijenim od Transfermarkta, oba tima imaju sličnu vrednost sastava, ali je u blagoj prednosti Miljonarios, koji ima vrednost približno 25.000.000 evra, dok se Verdolagasi procenjuju na 21.400.000 evra. U redovima tima iz Bogote se kao najskuplji pojedinac izdvaja Danijel Ruiz sa 3.500.000 evra, dok je u Nasionalu najskuplji golman Santjago Rohas, koji nije baš redovan među stativama, sa vrednošću 1.500.000 evra.

Tim iz Antiokije se ne provodi baš najbolje na startu nove sezone. Predvođeni trenerom Bodmerom, tim u ovaj duel ulazi posle remija bez golova na strani protiv Patriotas de Bojake u gradu Tunha, što je bio neprijatan rezultat za klub i navijače, koji više ne kriju nezadovoljstvo glavnokomandujućim. Za ovu priliku, Atletiko će moći ponovo da računa na Žoana Kastra pošto je odslužio suspenziju, dok neće uzeti u obzir Bernarda Espinosa, niti Dorlana Pabona, koji se oporavljaju od povrede.

Sa druge strane, tim Alberta Gamera je u proteklom kolu ostvario kontroverznu pobedu protiv Amerike Kali na El Kampinu, u susretu koji je dobijen pošto je napadač Ambasadora Leonardo Kastro postigao pogodak, iz kasnije ispostaviće se, ofsajda. Sada će tim iz prestonice morati da se izbori sa nekoliko izostanaka za ovaj sastanak, među kojima su David Makalister Silva, Huan Karlos Pereira, Danijel Katano i Luis Paredes.

Atletiko Nasional se nalazi na petom mestu, sa osam bodova, sa istim rezultatom kao i Miljonarios, koji se nalazi na četvrtom mestu. Pobeda bi čak mogla da protagoniste odvede na drugo mesto, jer Tolima ima devet poena, a prvoplasirani Junior je pet koraka ispred. Na dosadašnjih pet odigranih utakmica Nasional ima dve pobede, dva remija i jedan poraz, postigavši osam i primivši šest golova.

Miljonarios se, kako je ranije navedeno, nalazi na četvrtom mestu sa sedam datih pogodaka i u dosadašnjem toku sezone ističe se uglavnom po dobroj defanzivnoj igri, pošto je u ovom trenutku primio samo tri gola. Reč je o ekipi koja ima dobar defanzivni intenzitet, igra u tranzicijama i na ovom gostovanju težiće kontroli prostora i čakanju na greške protivnika.

Ipak, početak je godine, oba tima još uvek pokušavaju da konsoliduju sezonu u odnosu na najbolji tempo takmičenja. Ekipe su oscilirale u odnosu na rezultate u nacionalnoj ligi i verujemo da bi ova konfrontacija mogla biti dobro izbalansirana. S jedne strane defanzivno nestabilnija ekipa, a to je Nasional, a sa druge čvršća igra, a to je tim Miljonariosa.

KOLUMBIJA 1 - 6. KOLO

Nedelja

Fortaleza - Junior U TOKU

Ponedeljak

00.10: (2,35) Atletiko Nasional (3,10) Miljonarios (3,00)

02.20: (2,45) Alijansa (3,10) Pereira (2,85)

Utorak

02.20: (1,70) Pasto (3,45) Envigado (4,90)

Sreda

00.10: (1,75) Agvilas (3,40) La Ekidad (4,60)

02.20: (1,85) Santa Fe (3,30) Deportivo Kali (4,20)

Četvrtak

00.10: (1,82) Onse Kaldas (3,35) Patriotas Bojaka (4,30)

02.20: (2,75) Bojaka Čiko (3,20) Independijente Medeljin (2,45)

Petak

00.10: Tolima - Jaguares

02.20: Amerika Kali - Bukaramanga

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Atletiko NasionalMiljonarios

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara