Oskar Santis (©AFP)
Oskar Santis (©AFP)

Komunikasiones rešen da postane najtrofejniji klub Gvatemale

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.12.22. | 23:03

Noćas Kremasti dočekuju Gvastatoju u revanš duelu četvrtfinala plej-ofa Aperture, posle remija bez golova u prvom susretu

Jedan od preostalih šampionata na koji se nije pustila zavesa u ovom delu sveta, upravo je onaj koji se još uvek igra u Gvatemali, kroz format Aperture, a koji ulazi u sam finiš, i koji bi do isteka kalendarske godine trebalo da bude definisan. Ovog vikenda na programu su uzvratni dueli četvrtfinala, a Ime prvog polufinaliste biće poznato noćas (01.00), posle revanš meča na nacionalnom stadionu Mateo Flores u prestonici Gvatemale, gde će Komunikasiones, inače najuspešniji klub iz ove centralnoameričke države, da ugosti Gvastatoju, tim koji je poslednjih godina u konstantnom progresu.

Prvi meč odigran pre četiri dana na stadionu David Kordon u Gvastatoji, završen je nerešenim rezultatom bez postignutih golova na obe strane, što tim Marija Fransiska Aseveda stavlja u delikatnu situaciju u potrazi za prvom pobedom Kanarinaca u gostima protiv ovog rivala još od 2019. godine i formata Klausura. Sa druge srane njihov rival i noćašnji domaćin, nastojaće da ostvari još jednu pobedu pred svojim navijačima, čime bi sebi omogućio da nastavi put ka 32. tituli šampiona države, kojom bi se konačno, za jednu više, odvojio od svog večitog i najvećeg rivala Minisipala sa kojim je trenutno izjednačen po broju trofeja.

Izabrane vesti

Turnir Apertura za 2022. godinu, 47. je po redu “kratki” turnir, kako ga ovde još nazivaju, kojim se započinje sezona 2022/2023. Gvatemalske nacionalne fudbalske lige. Kao i u predhodnim izdanjima, i ove sezone u najjačem rangu takmičenja nadmeće se 12 timova po dvokružnom sistemu odigravanja, nakon čega će prvih osam ostvariti pravo na dalju borbu za titulu kroz eliminacionu fazu.

Ono što označava novu sezonu jeste povratak Deportivo Mikskoa nakon njegovog prevremenog ispadanja posle otkazivanja lige 2019/2020 zbog pandemije. Pored toga, Ksinabajul Huehue se vraća u nacionalnu ligu posle više od 10 godina i dva refundiranja. Posle reforme klupskih takmičenja KONKAKAF-a, pobednik ovog turnira biće prvi tim Gvatemale koji će se kvalifikovati za KONKAKAF Kup Centralne Amerike 2023.

01.00: (1,55) Komunikasiones (3,50) Gvastatoja (6,75)

Posle ligaškog dela formata klausura, Komunikasiones predvođen urugvajskim stručnjakom Vilijamom Fernandom Koitom, završava na 3. mestu sa 39 osvojenih bodova iz 11 pobeda, šest nerešenih ishoda i pet poraza. Blankosi su ovim pozicioniranjem završili sa svega dva boda manje od lidera Antigve, ali i sa istim bodovnim učinkom kao i Koban Imperal koji je završio kao drugoplasirani, čak ni sa slabijom gol-razlikom, već sa manjim brojem postignutih bodova.

U prethodnih 90 sezona, 11 klubova je podizalo pehar nacionalnog šampiona. Međutim, samo dva kluba, daleko su ispred ostalih i izdvajaju se po uspešnosti, broju trofeja i brojnosti svojh pristalica, a to su Munisipal i upravo Komunikasiones. Dok su Rohosi sve do kraja protekle takmičarske sezone mogli da se hvale kako su posedovali najveći broj naslova šampiona, Kremasti su ih sustigli i to u direktnom obračunu u finalu Klausure 2022. Noćas im kao jedna od prepreka na putu do novog trofeja i izdvajanja na vrhu liste šampiona stoji Gvastatoja, klub koji poslednjih godina ima vrtoglavi rast i preti da ozbiljno uzdrma decenijama nedodirljivi dvojac.

Klub je nastao pod imenom FK Gvastatoja, koji je osnovan 1990. godine, međutim, ponovo je osnovan kao Klub Deportivo Gvastatoja 2005. godine u istoimenom gradu u Departmanu El Progreso. Dugo su se nadmetali u Gvatemalskoj Prvoj diviziji i u amaterskim ligama zemlje, sve do sezone 2013/2014 kada su uspeli da se popnu u Ligu Nacional po prvi put u njenoj istoriji, iako nisu bili šampion Gvatemalske prve divizije.

Prve sezone u najjačem rangu uspeva da dođe do svog prvog finala Nacionalne lige 12. decembra 2015, pobedivši Kselahu ukupnim rezultatom 5:2. U finalu turnira Apertura sukobili su se protiv Antigve, koja je na putu ostavila dosadašnjeg šestostrukog nacionalnog šampiona Komunikasiones. Prva utakmica odigrana na stadionu David Kordon, Gvastatoja je pobedila sa 2:1, dok je u revanšu na stadionu Pensativo, Antigva pobedila rezultatom 2:0 sa kojom je kolonijalni tim po prvi put krunisan nacionalnim šampionom. Ovo je prvo finale koje je o Gvastatoja odigrala u najvišoj kategoriji gvatemalskog fudbala od osnivanja kluba.

Dve godine kasnije, ponovo dolaze do finala, ovoga puta Klausure 2017, gde ponovo bivaju poraženi od Munisipala ukupnim rezultatom 2:0. Ipak, uspon kluba se nastavio i konačno je krunisan titulom u Klausuri 2018 i pobedom nad Kselahuom od 3:1. Naredne sezone u format Apertura, dolaze do druge titulue savladavšu upravo Komunikasiones ukupnim rezultatom 4:2. Posle prekida Klausure 2020 zbog pandemije, Gvastatoja iste sezone u Aperturi dolazi i do trećeg naslova savladavši, Munisipal, tada najtrofejniji klub u državi.

Posle niza uspešnih sezona, Kanarinci na poslednja dva turnira nisu uspeli da se plasiraju među četiri najbolje ekipe, iliti do polufinala, što će svakako nastojati da isprave noćas. Ipak, očekuje ih ni malo lak posao, znajući da su na poslednjih 10 međusobnih okršaja, svega jednom uspeli da savladaju ovog rivala. Sa druge strane, Blankosi su u tom period ostvarili pet pobeda, a čak tri su dobijene na strani, računajući i poslednju minimalnim rezultatom u meču odigranom 02. oktobra u sklopu 13 kola Aperture.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

GVATEMALA 1, APERTURA - ČETVRTFINALE, REVANŠI

Subota

Malakateko - Munisipal U TOKU, prvi meč 0:2

Nedelja

01.00: (1,55) Komunikasiones (3,50) Gvastatoja (6,75), prvi meč 0:0

21.30: (1,33) Koban Imperijal (4,60) Šelaju (9,00), prvi meč 0:0

Ponedeljak

01.00: (1,33) Antigva (4,70) Ačuapa (8,50), prvi meč 1:1

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Gvatemala 1Komunikasiones

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara