Konačno! Bajern uzeo Zomera i zahvalio se Borusiji

Vreme čitanja: 3min | čet. 19.01.23. | 16:36

Gladbah odmah kupio zamenu...

Bajern ima novog golmana! Sada je i zvanično! Ne spada u najatraktivnije transfere zime, daleko od toga da je među najskupljim, međutim imajući u vidu kvalitete Jana Zomera (34), nema dileme da je ovo jedan od najvažnijih poslova januarskog prelaznog roka.

Borusija iz Menhengladbaha pokazala se kao veoma tvrd pregovarač. Bavarci su dugo lomili velikog rivala, pokušavali s daleko nižim ciframa, da bi na kraju, uvidevši da bi pregovori lako mogli da propadnu, došli u situaciju da se zahvale Gladbahu na 'konstruktivnim pregovorima', kako ih je nazvao Hasan Salihamidžić tokom Zomerovog predstavljanja u Minhenu.

Izabrane vesti

A kada su finansijske u pitanju situacija je sledeća: Borusiji ide u cugu 8.000.000 evra, plus 1.500.000 kroz bonuse, od čega će 1.000.000 gotovo izvesno završiti u njenoj kasi, jer u pitanju je klauzula koja će biti aktivirana ukoliko Bajern postane šampion. Preostalih pola miliona podeljeno je na DFB kup i Ligu šampiona - po 250.000 ukoliko Bavarci osvoje ova dva takmičenja.

Okreni-obrni, došlo se, dakle, do cifre na kojoj je Gladbah insistirao.

Podsetimo se i kako su išle ponude poslednjih dana: Bajern je prvo u petak poslao 4.000.000 i istog časa dobio drsko - NE! U nedelju su Bavarci opet pokucali na vrata sa drugom ponudom: 5.000.000 evra fiksno i još 3.000.000 u bonusima. Direktor Borusije Štefan Šipers rekao je da može, ali samo ako svih 8.000.000 evra bude fiksno. Gigant iz Minhena nastavio je da se igra i ponudu povisio na 6.000.000 i još 2.000.000 u bonusima. Borusija je odbila pošto je tih 2.000.000 zavisilo od toga da li će Bajern osvojiti Ligu šampiona, a to čak ni tim poput Bajernovog ne može da garantuje.

Svestan da kasni i da ne pravi problem samo sebi i svom klubu, nego i Gladbahu, koji treba da pronađe zamenu, Braco Salihamidžić je u ponedeljek uveče na sto stavio čistih 8.000.000 i dodatni 1.000.000 kao znak dobre volje, da se posao zaključi koliko sutradan. Zanimljivo, Borusija je još jednom pokazala zube. Iz Gladbaha je tada navodno stigao odgovor: Sad je kasno!

Izgledalo je Zomer izmiče nemačkom šampionu i da će Salihamidžić morati da se okrene nekim drugim opcijama, ali tada je svoj deo posla 'odradio' i sam Švajcarac. Obavio još jedan razgovor sa upravom Borusije, izrazio svoje želje, pa kao glavni adut izvukao sve što je u poslednjih osam godina uradio za klub. I Borusija je popustila. Može, samo da se onih 1.000.000 evra bonusi odnosi na Bundesligu, a ne na Ligu šampiona.

Pritom, uspeo je Šipers da isposluje i tih dodatnih 500.000 kroz klazule vezane za osvajanje domaćeg kupa i lige šampiona...

Na kraju, stiče se utisak, sve tri strane mogu da budu zadovoljne. Gladbah je obezbedio dovoljno novca da angažuje željenu zamenu (ovog popodneva ozvaničen je i transfer Jonasa Omlina iz Monpeljea), Bajern je povređenog Manuela Nojera zamenio jednim od najboljih čuvara mreže današnjice - što je Naglesmanu posebno bitno, čovekom koji izvanredno igra nogom - a sam Zomer krunisao je karijeru došavši u jedan od najvećih klubova planete, gde će imati priliku da se bori za najveće trofeje.

Kako je klub iz Minhena odbjavio ugovor je potpisan na dve i po godine, a Jan Zomer će nositi broj 27.


tagovi

Zimski prelazni rok 2023Transferi uživo

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara