Fudbaleri Brazila (©Reuters)
Fudbaleri Brazila (©Reuters)

Kopa Amerika: Selesao demonstrira silu, mogu li Kolumbijci da zaustave šampiona?

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.06.21. | 23:11

Noćas (02.00) u Rio de Žaneiru derbi Grupe B prvenstva Južne Amerike. Selektor Tite odlučio da proba i trećeg golmana, Vevertona iz Palmeirasa

Grupna faza 47. izdanja Kopa Amerike protiče bez velikih uzbuđenja. Prava drama se očekuje u četvrtfinalu. Tri selekcije već su izborile plasman među osam najboljh. Iz Grupe A dalje idu Argentina i Čile, dok su domaćini Brazilci sigurni u Grupi B. Selesao je već posle dva kola obezbedio nokaut fazu. Posle prva dva meča četa selektora Titea ima gol-razliku 7:0. Lagano su padali Venecuela (3:0) i finalista prošlog Kopa Amerika, Peru (4:0).

Selektor branioca krune kontinentalnog prvaka imao je slatke muke na dva meča, igrao je sa skoro dva različita ima. Menjao je golmane Alisona iz Liverpula i Edersona iz Mančester Sitija, a protiv Kolumbije noćas (02.00) u derbiju Grupe A šansu da stane među stativama dobiće čuvar mreže Palmeirasa Veverton. Meč se igra bez publike na Olimpijskom stadionu Nilton Santos u Rio de Žaneiru.

Izabrane vesti

Za razliku od prethodna dva meča kada Tite nije skrivao karte, ovog puta, pred deul sa Trikolorima, zatvorio je poslednja dva treninga za javnost, a nije hteo da otkrije početnih 11. Brazilski mediji navode da se očekuju nove promene u sastavu.

02.00: (1,52) Brazil (3,90) Kolumbija (7,25)

Protiv Perua nisu igrali Markinjos i Kazemiro, ali igrači Pari Sen Žermena i Reala su u konkurenciji za meč sa Kolumbijcima. Takođe, i vezista Flamenga Everton Ribeiro spreman je za duel sa Kolumbijom. Jedino je Felipe van stroja zbog povrede.

Očekuje se da Tite opet igra sa trojicom napadača. Nejmar i Rišarlison pretiće po strani, dok igrač Mančester Sitija Gabrijel Žezus kao "devetka" ima prednost u odnosu na asa Flamenga Gabrijela Barbosa Gabigola. Kolika je konkurencija u timu govori podatak da nema mesta za asa Liverpula Roberta Firmina. On je izgubio poverenje Titea, pa je protiv Perua odigrao prvih 18 minuta na Kopa Amerika, kada je zamenio Žezusa.

Everton Ribeiro bi trebalo da ima prednost u odnosu na Lukasa Paketu iz Liona. Fabinjo i Kazemiro su najbliži startnih 11 kada su u pitanju defanzivni vezni. Po strani će da špartaju Renan Lodi i Danilo, dok će dvojica štopera da budu iskusni Markinjos i Tijago Silva, nekadašnji tandem Pari Sen Žermena koji se prošle godine razdvojio odlaskom Silve u Čelsi.

Migel Borha (©Reuters)Migel Borha (©Reuters)

Kolumbija nije oduševila. Posle startne pobede nad Ekvadorom (1:0) osvojen je samo mršav bod protiv Venecuela (0:0), a u prošlom kolu je doživljen poraz od vicešampiona Južne Amerike, Perua. Novi selektor Rejnaldo Rueda je pre prvenstva odlučio da se odrekne usluga igrača Evertona Hamesa Rodigeza sa obrazloženjem da nije fizički spreman za najveće napore. Nekadašnji igrač Reala opovrgao je tvrdnje Ruede, rekavši da se oseća odlično.

Rueda ne veruje ni tandemu napadača iz Atalante, Duvanu Zapati i Luisu Murijelu. Najviše ima poverenja u napadača Juniora iz Barankilje Migela Borhu, nekadašnjeg igrača Palmeirasa. Protiv Ekvadora je čovek odluke bio vezista Boke Juniors Edvin Kardona. Prva zvezda Kolumbije je vezista Juventusa Huan Kvadrado. Ospina je neprikosnoven na golu, a vođa odbrane je Jeri Mina, štoper Evertona.

Brazil je u strašnoj formi. Vezao je devet pobeda, dve na Kopa Amerike, šest u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru, a Selesao je pobedio i u prijateljskom meču protiv Južne Koreje 2019. godine. Na tih devet utakmica, Brazil je vadio loptu iz mreže samo na jednom meču, i na gostovanju Peruu u Limi (4:2). Poslednji put Selesao je poražen sredinom novembra 2019. godine protiv Argentine (0:1) u prijateljskom meču u Rijadu.

BRAZIL - KOLUMBIJA (02.00)

RIO DE ŽANEIRO - Olimpijski stadion Nilton Santos. Igraće se bez prisustva gledalaca. Sudija: Pitana (Argentina)

BRAZIL (4-3-3): Veverton - Danilo, Tijago Silva, Markinjos, Renan Lodi - Kazemiro, Fabinjo, Everton Ribeiro - Nejmar, Gabrijel Žezus, Rišarlison

KOLUMBIJA (4-3-2-1): Ospina - Medija, Mina, Sančez, Tesiljo - Keuljar, Uribe, Barios - Luis Diaz, Kvadrado - Borha

Pogledajte novi podkast Euroforija u kome je gošća bila novinarka Miroslava Milanović...

KOPA AMERIKA - 4. KOLO

GRUPA A

Četvrtak

23.00: (12,0) Bolivija (5,50) Urugvaj (1,27)

Petak

02.00: (2,60) Čile (3,00) Paragvaj (2,95)

GRUPA B

Sreda

Ekvador - Peru u toku

Četvrtak

02.00: (1,52) Brazil (3,90) Kolumbija (7,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Južna AmerikaKopa Amerika 2021Kopa AmerikaFudbalska reprezentacija Brazilareprezentacija Kolumbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara