Marselo Bijelsa (©Reuters)
Marselo Bijelsa (©Reuters)

Kraj jedne ere: Nećemo više uživati u Bijelsinom atomskom fudbalu na Eland Roudu

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.02.22. | 12:41

Lids junajted se rastao sa argentinskim stručnjakom

Serija loših rezultata je nagovestila rastanak, a sada je stigla i zvanična potvrda - Marselo Bijelsa više nije trener Lids junajteda. Posle četiri vezana poraza i 17 primljenih golova, uprava sa Eland Rouda se odlučila za promenu. Argentinski stručnjak je posle tri i po godine, tokom kojih je uspeo da izdigne klub iz pepela, završio svoju misiju na klupi Pikoksa.

Preuzeo je iskusni strateg Lids u junu 2018. godine. Već u prvoj sezoni doveo ga je do plej-ofa za plasman u Premijer ligu. Nije uspeo da ga ostvari, ali je naredne takmičarske godine podigao lestvicu, osvojio trofej u Čempionšipu i vratio trostrukog šampiona Engleske u elitno društvo. U prvoj sezoni u najvišem rangu domogao se visokog devetog mesta sa 59 osvojenih bodova - najbolji rezultat povratnika od sezone 2000/01.

Izabrane vesti

Pod njegovom palicom Lids je igrao atomski fudbal, uvek na gol više. Nadigravao se i sa daleko kvalitetnijim protivnicima, uspevao da pobedi Totenhem, Lester, čak i Mančester Siti, izvlačio bodove u duelima sa Liverpulom, Mančester junajtedom, Čelsijem i Arsenalom. Pristup nije menjao ni pred jednim protivnikom, pokupio je simpatije širom fudbalske Evrope, ali ove godine usled brojnih problema rezultati su izostali.

Ofanzivan pristup je u proteklom periodu doveo do nekoliko teških poraza. Everton je srušio sastav sa Eland Rouda rezultatom 3:0 i tu su kola krenula nizbrdo. Usledio je dobar otpor protiv Junajteda, ali i četiri primljena gola (2:4), pa zatim debakl na Enfildu (0:6) i sinoć težak poraz od poljuljanog Totenhema (0:4). Lids je upisao samo pet pobeda ove sezone i izvesno je da mu predstoji borba za opstanak. Sa 23 boda posle 26 odigranih mečeva sedi na 16. mestu na tabeli, ima dva boda više od prvog tima ispod crte Barnlija, s tim što Kleretsim imaju dva meča manje.

Prvi čovek kluba Andrea Radricani je morao da preseče.

"Bila je ovo najteža odluka koju sam morao da donesem tokom boravka u Lids junajtedu, s ozbirom na sve uspehe koje je Marselo ostvario sa klubom. Sa njim na mestu šefa struke imali smo tri neverovatne sezone i dobra vremena su se vratila na Eland Roud. Promenio je kulturu kluba i vratio mu pobednički mentalitet. Trenuci koje je stvorio, najpre u sezoni 2019/20 kada smo se vratili u Premijer ligu, dugo će živeti u našim sećanjima. Ipak, morao sam da reagujem u interesu kluba i verujem da je promena neophodna kako bi se obezbedio status u Premijer ligi. Poslednji rezultati i nastupi nisu ispunili naša očekivanja. Naravno, zajedno sa svima u klubu bi hteo da se zahvalim Marselu za sve napore i dostugnuća i želimo mu sve najbolje u budućnosti", rekao je Radricani.

Ostaće Bejlsa upamćen po izdizanju Lidsa iz pepela, atomskom fudbalu, Spajgejt aferi, afirmaciji velikog broja igrača, učenju svojih pulena pravim vrednostima, čuvenom čučnju kraj aut linije i sedenju na kofama, mini frižiderima i raznim drugim objektima koje je postavljao ispred klupe kako bi iz "svog" ugla pratio mečeve.

Već se spekuliše da bi na Eland Roudu mogao da ga nasledi bivši trener Slacburga i Lajpciga Džesi Marš, koji je tokom tekuće sezone ostao bez posla u Saksoniji.


tagovi

Marselo BijelsaLids Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara