Diber Kambindo slavi pogodak (©AFP)
Diber Kambindo slavi pogodak (©AFP)

Kreće druga faza Klausure: Independijente Medeljin se uzda u najefikasniji napad, gostovanja su Pastov veliki problem

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.11.22. | 23:03

Kolumbija: Moćnici sa planine dočekuju Vulkanski tim u 1. kolu Grupe B

Ovog vikenda počinje druga faza kolumbijskog prvenstva za format Klausura. Osam najboljih timova iz ligaškog dela sada su podeljeni u dve grupe. U Grupi B, pored Independijente Medeljina i Pasta, koji će noćas (01.30) na stadionu Atanasio Žirardot u prestonici Antiokije da odigraju prvi meč polufinalne faze, nalaze se Amerika Kali i Agilas.

Možda i najzvučnija vest ovog dela kolumbijskog šampionta, mnogo pre proglašenja prvaka, jeste izostanak najtrofejnijeg ovdašnjeg kluba iz trke za titulu. Atletiko Nasional nije uspeo da se kvalifikuje u završnu fazu Klausure, završivši kao 9. na tabeli, prvi ispod crte. Verdolagasi su se poslednji put našli u ovakvoj situaciji pre četiri godine, takođe u formatu Klausura.

Izabrane vesti

Independijente Medeljin je prvu fazu završio na trećoj poziciji sa 33 boda, sa devet pobeda, šest remija i pet poraza uz 30 postignutih i 25 primljenih golova. Kolumbijski šampionat u Klausuri pokazao se veoma ujednačenim. Mnoge ekipe su do poslednjeg kola ligaškog dela bile, kako bodovno, tako i po tehničkom kvalitetu, veoma bliske.

Moćnici sa planine imali su najefikasniji napad u prvoj fazi formata, a Diber Kambindo predvodio je tim iz Medeljina sa devet postignutih golova. Sa druge strane, odbrana Independijentea rangirana je kao druga najgora među klubovima koji su se kvalifikovali u polufinalne grupe.

Ipak, tim koji predvodi David Gonzales na prvu utakmicu dolazi iz niza od tri neporažena meča, ali sa dva remija u tom periodu. Iznenađujuće rasipanje bodova dogodilo se u remiju bez golova kod kuće protiv Jaguaresa, dok je u završnom kolu ligaškog dela, u gostima, takođe odigran meč bez pogodaka, i to upravo sa noćašnjim rivalom Pastom. Sjajan rezultat u ovom nizu dogodio se kada su Moćnici kao gosti, u direktnom obračunu za visoke pozicije na tabeli, savladali Miljonarios sa 2:1.

01.30: (1,80) Independijente Medeljin (3,30) Pasto (4,50)

Kao domaćin tim je pobedio u šest od dest odigranih utakmica, uz tri remija i sa samo jednim porazom, uz 17 postignutih i devet primljenih golova. Jedini neuspeh na Atanasio Žirardotu dogodio im se na kraju kvalifikacione faze, kada su izgubili od Bukaramange rezultatom 2:1. Nije tajna da će Medeljin na svom terenu imati veliku podršku, koja će mu pružiti mogućnost da se dobro plasira u ovoj grupi, još sada kada nema gradskog rivala procentualna šansa za prolazak do finala gotovo da se duplirala, ne samo njima, već i ostalim učesnicima druge faze takmičenja.

Prvi protivnik Independijenteu iz Medeljina u drugoj fazi Klausure biće ekipa sa kojom je okončao ligaški deo - Pasto. Radi se o sastavu koji je prvu fazu završio na šestoj poziciji sa 32 boda. Tim iz podnožja Kordiljera, vodio je na tabeli tokom većeg dela kvalifikacione faze, ali je sa veoma nestabilnim učinkom u poslednjoj deonici značajno pao na tabeli. Bilans i bodovna ujednačenost bila je takva da je Independijente iz Santa Fea, koji je dugo bio van zone plasmana, završio kao lider sa 34 boda, dok je Pasto skliznuo na šest mesto, a razmak između prvog i osmog mesta na kraju je iznosio samo tri poena.

Pasto je zabeležio kampanju od devet pobeda, pet remija i šest poraza, uz 24 postignuta i 23 primljena gola. U poslednjem delu prve faze, ekipa je poslednja četiri meča završila bez pobede, posle tri remija i jednog poraza. Ništa manje efikasni u napadu nisu Lavovi sa juga, a Pasto su u ovom segmentu predvodili urugvajski ofanzivac Fakundo Pone sa šest i vezista Adrijan Estasio Penja sa četiri postignuta gola. Ipak, ono što bi najviše trebalo da zabrinjava Hosea Flavija Toresa, glavnog stratega Naranhasa, jeste odbrambeni sektor koji je do sada primio tek jedan gol manje od onoga što su uspeli da postignu.

Takođe, Pastov veliki problem za prvo kolo druge faze biće igranje u gostima, jer je kroz ligaški deo njegov nastup zauzeo tek 16. mesto. Zabeležene su samo dve pobede, pored tri remija i pet poraza, uz samo osam postignutih i 17 primljenih golova. Izgubili su četiri od poslednjih šest odigranih utakmica na strani i sigurno u ovom prvom kolu, Independijente Medellin, uglavnom zbog toga što igra kod kuće, deluje kao favorit.

Kroz istoriju kolumbijske lige, Independijente Medeljin i Pasto sastali su se ukupno 49 puta, uz 19 pobeda Moćnika, naspram 12 koliko je zabeležio Vulkanski tim, pored 18 remija. Što se tiče postignutih golova u ovim duelima, tim iz Antiokije takođe vodi sa 61 pogotkom naspram 49 Pasta.

Independijente Medeljin nije izgubio kod kuće od Deportivo Pasta od maja 2002. Od tada je ugostio ovog rivala 18 puta u najačoj kategoriji kolumbijskog fudbala, ostvarivši 13 pobeda i pet remija. Forma Moćnika kada igraju na Atanasio Žirardotu zaista je za svaku pohvalu. Medeljin je izgubio samo jednu od poslednjih 20 utakmica kod kuće uz 10 pobeda i devet remija. Jedini poraz, minimalnim rezultatom, pretrpeli su u Klausuri protiv od Deportes Tolime u junu ove godine.

Deportivo Pasto u Prvoj diviziji kolumbijskog fudbala, gledajući od maja 2004. godine, kada se praktikuje igranje druge faze Aperture i Klausure, bilo to kroz grupni ili eliminacioni format, nema pozitivan bilans kada su u pitanju gostovanja u eliminacionim fazama. Od tada je odigrao 26 utakmica u gostima, ostvarivši 12 pobeda i 14 poraza.

---------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------

KOLUMBIJA 1, PLEJ-OF - 1. KOLO

Subota

Aguilas - Amerika Kali U TOKU

Nedelja

01.30: (1,80) Independijente Medeljin (3,30) Pasto (4,50)

22.00: (1,80) Miljonarios (3,35) Santa Fe (4,40)

Ponedeljak

01.00: (2,80) Pereira (2,85) Junior (2,70)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Independijente MedeljinDeportivo Pasto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara