Kreće najtrofejnija druga liga na svetu – 11 zaboravljenih šampiona i njihova 83 pehara

Vreme čitanja: 8min | pet. 23.07.21. | 09:27

I odmah na startu stari bundesligaški derbi, u Gelzenkirhenu Šalke dočekuje Hamburger...

Oduvek je spadala u najatraktivnije druge lige. Lepršav fudbal, puno golova, preokreta. A ove sezone - i to nije utisak nego činjenica - bez problema možemo da je nazovemo i ligom zaboravljenih šampiona. Večerašnjim okršajem u Gelzenkirhenu između Šalkea i Hamburgera kreće Bundesliga 2, iliti popularna Cvajta.

Ljubitelji nemačkog fudbala verovatno nisu mogli da zamisle bolje otvaranje sezone. Žreb je uredio da se u prvom meču sastanu dva velikana, međutim to će biti samo uvod u sve ono što nas čeka narednih meseci.

Izabrane vesti

Jer pazite sad: maltene u svakom kolu očekuje nas makar jedan Traditionverein derbi!

Hamburger, Šalke, Verder, Nirnberg, Dinamo Drezden, Hanza Roštok... I tu nije kraj. Čak 11 od 18 timova koji započinju takmičenje makar jednom okitilo se titulom šampiona Nemačke. Tri od pet najtrofejnijih nemačkih klubova (računajući šampionske titule) igraće ove sezone u Cvajti; dva od tri tima što imaju najviše osvojenih domaćih kupova takođe. A tu su i četiri evropska pehara, među kojima i onaj najvredniji klupski kojim se diči HSV.

Pa još raščlanjeno: tu je drugi najtrofejniji klub DDR-a (Dinamo Drezden), tu je drugi najtrofejniji klub Zapadne Nemačke (Nirnberg).

I da sve saberemo: računajući sve domaće trofeje u obe Nemačke, kao i one evropske, u Cvajti će u predstojećoj sezoni igrati klubovi sa ukupno 83 trofeja?!

TITULE - DFB KUP - SUPERKUP - LIGA KUP - EVROPA

BRD

Nirnberg - 9+4

Šalke - 7+5+1+1+1

Hamburger - 6+3+2+2

Verder - 4+6+3+1+1

Hanover - 2+1

Karlsrue - 1+2

Holštajn Kil - 1

Fortuna Dizeldorf - 1+2

UKUPNO: 62

DDR

Dinamo Drezden - 8+7

Aue - 3+1

Hanza Roštok - 1+1

UKUPNO: 21

Istina, u pitanju je istorija, davno prošla vremena, ali Cvajti svakako niko ne može da ospori epitet najtrofejnije druge lige na planeti.

A sad o aktuelnoj situaciji.

Sa sada već starosedeocem Hamburgerom, te novajlijama Šalkeom i Verderom, nema nikakve dileme oko favorita za prve tri pozicije. Po renomeu i ambicijama u prvu kategriju mogu još Fortuna iz Diseldorfa i Hanover – eventualno Holštajn Kil, koji kvalitet ima, ali su sporne ambicije – i tu bismo mogli da stavimo tačku kada govorimo o kandidatima za plasman u Bundesligu.

Iznenađenja su nešto karakteristično za drugi rang nemačkog fudbala, međutim iz trenutne perspektive gledano (mesec i kusur dana do kraja prelaznog roka) deluje da bi malo ko mo mogao da pomrsi konce pomenutim ekipama. Svi ostali, dakle, imaće za cilj da ne brinu oko opstanka.

A kako su poslovično štedljivi Nemci trgovali tokom leta što nije lišeno korona-briga i pratećih finansijskih deficita? Čak šest timova nije uložilo ni evro u pojačanja (u prevodu, trećina lige) - Ingolštat, Sandhauzen, Regenzburg, Aue, Darmštat i Karlsrue. Svih 18 klubova potrošilo je tek 13.520.000 evra, što je u proseku 751.111 po klubu, odnosno tek 66.931 evro po igraču.

Pa da krenemo od najvećih favorita...

Mada je ostao bez jednog od najboljih igrača Milota Rašice (otišao u Norič za 11.000.000 evra), te prekaljenih defanzivaca poput Niklasa Mojsandera (Malme) i Teodora Gebre Selasija (Slovan Liberec), Verder iz Bremena, utisak je, ima najjači sastav. I najmlađi (24,5 godina), što će reći najpoletniji. Od iskusnijih momaka tu su i dalje Juja Osako, Omer Toprak, golman Jirži Pavlenka, Niklas Filkrug, Leo Bitenkur, Ludvig Augustinson, Marko Fridl... Ostao je talentovani napadač Džoš Sardžent, gazda u vezi biće Maks Egeštajn, dok bi odbranu trebalo da “utegnu” Lukas Mai, momak na pozajmici iz Bajerna, odnosno Antoni Jung, nekadašnji igrač RB Lajpciga koji je stigao kao slobodan igrač iz Brendbija.

Tim sa Vezera našao se u društvu drugoligaša posle punih 40 godina igranja u Bundeligi. Iako Florijan Kofelt slovi za jednog od najtalentovanijih nemačkih stručnjaka procenjeno je da će se iskusni Markus Anfang bolje snaći u novonastaloj situaciji, te je on dobio poverenje uprave. Kofelt će za novu šansu morati da sačeka neka bolja vremena...  

Verder je status bundesligaša izgubio u poslednjem kolu prošle sezone. Pomalo ga je i sreća izdala. U pitanju je manje-više sastav koji je dogurao do polufinala DFB kupa (Rašica je u većem delu sezone igrao ispod svog nivoa, ili bio povređen, baš kao i Mojsander), tako da bi veliko iznenađenje predstavljalo ukoliko se ova ekipa ne nađe među tri.

Amin AritAmin Arit

Šalke je ostao bez najzvučnijih imena. Očekivano. Otišli su Kolašinac (vratio se u Arsenal), Stambuli, Huntelar, Mustafi, Bentaleb, Očipka, Šepf, Raman, Serdar... Klub iz Gelzenkirhena u grdnim je finansijskim problemima i to mu je trenutno mnogo veće opterećenje od samog ispadanja u Cvajtu. Pomenuti odlasci rasteretili su budžet, međutim Šalke i dalje ima najskuplji tim među drugoligašima i ako ne uspe da se vrati u Bundesligu “iz prve” ne piše mu se dobro. Pogotovo ako se zna da je najveći finansijer Klemens Tenis digao ruke od kluba, te da će zajedno sa njim otići i Gasprom.

Izbor nestabilne uprave za trenera koji će pokušati da izvuče najbolje iz plejade mladih igrača na koje će Šalke morati da se osloni pao je na Dimitriosa Gramozisa. On je tu od marta i imao je dovoljno vremena da upozna igrački kadar.

Imajući u vidu da klub mora da nastavi da otplaćuje dugove treba očekivati maksimalnu promociju talenata poput Metjua Hopija, Džana Bozdogana, Kerima Čalhanoglua, Malika Tšaua, Nasima Buželaba... Veliku stvar i verovatno najveće pojačanje predstavlja ostanak sjajnog Amina Arita (videćemo do kad), dok su za pridošlice birani uglavnom slobodni i iskusni igrači. Tako se najviše očekuje od trostrukog najboljeg strelca Cvajte Simona Terodea (prošle sezone najboljeg igrača Hamburgera), novog kapitena Danija Lace (Majnc) i kreativnog Dominika Drekslera (Keln). Za Marijusa Biltera iz Union Berlina plaćeno je blizu 1.000.000 evra i on je najskuplje pojačanje.

I Hamburger u novu sezonu ulazi sa novi trenerom. Ono što nisu uspeli Hanes Volf, Diter Heking i Danijel Tijun, pokušaće Tim Valter. Hoće li iz četvrtog pokušaja nekadašnji prvak Evrope i jedan od najpopularnijih klubova severa Evrope uspeti da se vrati u elitu?

Da se primetiti odmah na startu da nema euforije kao prošle, pretprošle ili one tamo sezone. Verderu i Šalkeu daje se prednost za prve dve pozcije (uostalom, ta dva kluba imaju za čitavih 50.000.000 skuplje sastave) i to može da bude tajni adut Valtera i njegovih pulena. Nema prevelikog pritiska. 

Terode je pojačao konkurenciju pa je trenutno glavno pitanje da li će Robet Glacel, najskuplje pojačanje ovog leta (900.000 evra, iz Kardifa), moći da nadomesti prošlosezonska 24 gola momka kog nazivaju Robert Levandovski druge lige.

Terodeova prva ispomoć trebalo bi da bude 20-godišnji Mikel Kaufman, pozajmljeni napadač Kopenhagena za kog su Danci prošle godine platili Olborgu 3.000.000 evra. A za novog komandanta odbrane imenovan je Sebastijan Šonlau, pridošlica iz Paderborna, kome je Valter odmah po dolasku dao kapitensku traku.

Simon TerodeSimon Terode

Hamburger po mnogima ima bundesligaški bekovski par u liku Tima Lajbolda (prošle sezone četiri gola i četiri asistencije) i Džoša Vagnomana, mladog reprezentativca Nemačke kome predviđaju veliku karijeru, čak i standardno mesto u seniorskom sastavu Manšafta u skorijoj budućnosti.

Takođe, Stefan Ambrosijus (22) je talentovan štoper, Manuel Vinchajmer (22) se dobro pokazao u prolećnom delu prošle sezone, od Kitela, Džate, Dudžijaka očekuje se više nego ikad.  

Holštajn Kil bio je na korak od istorijskog plasmana u Bundesligu pre dva meseca. Dobio prvi meč baraža protiv Kelna u gostima (1:0), a onda kao da se prosto predao u revanšu i glatko izgubio – 1:5. Tvit na zvaničnom klupskom profilu postavljen nekoliko dana ranije, nakon što je obezbeđeno treće mesto i taj okršaj sa Jarčevima (“Upravo smo osigurali ispadanje iz Bundeslige” - jer taj baraž meč vodi se kao zvanična bundesligaška utakmica) poslužio je teoretičarima zavere da utemelje svoj stav kako Holštajn zapravo i ne želi u viši rang.

I onda se dogodi tih 1:5. Kao kec na deset.

Kil je tokom leta ostao bez dvojice ponajboljih igrača, Sung Lija (Majnc) i Janija Sere (Bilefeld). Značajan za ovaj tim biće ostanak veterana Fina Bartelsa (prošle sezone 11 pogodaka), dok bi dolazak na sever mogla da bude jedna od poslednjih šansi Jan Fijete Arpa da konačno iskaže potencijal zbog kog ga je Bajern preoteo Hamburgeru pre dve godine.    

Najveće pojačanje ovog tima biće ipak Stiven Skržibski (28) koji stiže kao slobodan igrač iz Šalkea.

Fortuna i Hanover koje smo pomenuli kao favorite iz senke nisu mnogo menjali sastave. Igrač određenog renomea što je stigao u Dizeldorf je Feliks Klaus (Volfzburg, 1.100.000), dok su družinu Jana Cimermana pojačali iskusni golman Ron Robert Ciler (vratio se sa pozajmice u Kelnu) i Sebastijan Ernst, jedan od najvažnijih igrača novog bundesligaša Grojter Firta, strelac sedam i asistent za šest pogodaka prošle sezone.

Devetostruki prvak Nemačke Nirnberg dosta se mučio kako bi prošle sezone zadržao status drugoligaša. Poučen tim iskustvom ovog leta doveo je nekoliko zanimljivih imena. Florijan Hibner, štoper, došao je iz Uniona, Kristofer Šindler, takođe defanzivac, iz Hadersfilda, vezista Lino Tempelman pozajmljen je od Frajburga, dok je Mats Meler Deli otkupljen od Genka za 1.500.000 evra.

Darmštat su mnogi stručnjaci prošle sezone videli u vrhu. Završio je kao sedmi, međutim taj plasman teško će Detelinari moći da ponove bez Serdara Dursuna, prvog strelca Cvajte prošle sezone sa 27 golova. Iskusni golgeter prešao je u Fenerbahče, a adekvatna zamena nije pronađena.

Tim KlajdinstTim Klajdinst

Ne bi trebalo, ipak, Darmštat da brine za opstanak, baš kao ni jedan od najstabilnijih članova Cvajte – Hajdenhajm. Najveća snaga ovog kluba je iskusni stručnjak Frank Šmit koji je na klupi punih 14 godina. Uspeo je Šmit da zadrži sve bitne igrače i da pritom angažuje najskuplje i verovatno najbolje pojačanje u celoj ligi. U pitanju je otkup ugovora Tima Klajdinsta, bivšeg igrača Hajdenhajma koji se nije snašao u Gentu, pa je poslednjih šest meseci proveo na pozajmici u Baden Virtembergu. Dvometraš, centarfor, strelac 36 golova na 73 utakmice u prethodnom manadatu u ovom klubu. Plaćen za koliko je i otišao u Belgiju – 3.500.000 evra.

Interesantno će biti da ispratimo kako će proći novajlije – Dinamo Drezden i Hanza Roštok. Dva stara šampiona iz DDR-a uložila su veoma skromna sredstva u pojačanja (zajedno tek oko 800.000 evra) i dobri poznavaoci prilika u nemačkom fudbalu uglavnom ih vide u grčevitoj borbi za opstanak.

Treći promovisani iz treće lige je Audijev klub – Ingolštat. Mada ne bi trebalo da kuburi s finansijama uprava Šancera do danas nije uložila ni cent u nove igrače.   

Nemačka Cvajta od ove sezone imaće nove tremine. Izuzev večerašnjeg otvaranja sezone (20.30) petkom će se igrati od 18.30. U subotu se igra takođe standardno, kao i dosad, od 13.30, s tim da je derbi-termin od 20.30. Zatvaranje kola nedeljom od 13.30. Ukinut je, dakle, termin ponedeljkom od 20.30.

BUNDESLIGA 2 - PRVO KOLO

Petak:

20.30: (2,70) Šalke (3,25) Hamburger (2,65)

Subota:

13.30: (2,40) Darmštat (3,35) Regenzburg (2,95) 13.30: (2,40) Dinamo Drezden (3,35) Ingolštat (2,95) 13.30: (2,70) Hanza (3,25) Karlsrue (2,65) 13.30: (2,30) Hajdenhajm (3,40) Paderborn (3,10) 20.30: (1,93) Verder (3,50) Hanover (4.00)

Nedelja:

13.30: (1,72) Nirnberg (3,60) Aue (5,10)

13.30: (3,10) Sandhauzen (3,35) Dizeldorf (2,30)

13.30: (2,65) Sankt Pauli (3,25) Holštajn Kil (2,70)

***** TABELA BUNDESLIGE 2 ZA SEZONU 2020/21 *****


tagovi

Bundesliga 2Cvajta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara