Fernando Zampedri, prvi strelac šampionata Čilea prošle sezone (©Reuters)
Fernando Zampedri, prvi strelac šampionata Čilea prošle sezone (©Reuters)

Kreću Čileanci: Pojet vodi šampiona, Kolo Kolo oterao veterane, Universidad de Čile se pojačao, "Loko" Palermo na klupi Kuriko Unida

Vreme čitanja: 6min | sub. 27.03.21. | 20:15

Skener Primere divizije: Universidad Katolika brani krunu. Urugvajac stigao na kormilo umesto Olana koji je otišao u brazilski Santos. Fernando Zampedri plaćen Rosariju 1.590.000 evra. Legendarni Horhe Valdivija stigao u Union la Kaleru. Devet stranaca na klupama ekipa u elitnog rangu ove južnoameričke države

Čile, najjužnija zemlja na svetu, zauzima uski pojas kopna između planinskog venca Anda na istoku i Tihog okeana na zapadu. Ima oko 17.500.000 stanovnika. Zemlja Inka, nekadašnja španska kolonija, u prošlom veku je doživela mračni period vladavine diktatora Pinočea, a danas je najprosperitetnija država Južne Amerike sa visokim prohodima i životnim standardom. Ima najnižu stopu ubistava u Americi posle Kanade. Vratimo se fudbalu. Kada kažemo najvažnija sporedna stvar na svetu pomislimo na Ivana Zamorana, Marsela Salasa, danas Aleksisa Sančeza, Artura Vidala...

Najjači šampionati Južne Amerike, u Brazilu i Argentini, nisu još počeli, u toku su prvenstva Kolumbije, Ekvadora, Urugvaja, Perua, Bolivije, a krenuo je i šampionat Čilea, Primera divizija. Za razliku od većine liga na tlu Zelenog kontinenta koji imaju tokom godine dva prvenstva Aperturu i Klausuru, najbolji šampionat ove zemlje se igra u klasičnom ligaškom sistemu, svako sa svakim kod kuće i u gostima. Liga ove sezone broji 17 timova, a naredne godine vraća se na 16. Igraće se 32 kola, a svaki tim imaće dva slobodna vikenda jer ima neparan broj timova.

Izabrane vesti

Subota, 22.30: (2,50) Kolo Kolo (3,15) Union Kalera (2,75)

Iz lige su prošle sezone ispali Universidad de Konsepsion, Deportes Ikike i Kokimbo. Novi članovi elite su Nublense koji se vraća posle šest godina i Deportes Melipila koja je u društvu najboljih posle 12 godina. Prošle sezone malo je falilo da slavni Kolo Kolo ispadne iz lige. U plej-autu se spasao ispadanja. Šampionsku krunu brani Universidad Katolika. Ovaj tim je osvojio i Superkup Čilea prošle nedelje kada je slavio u gradskom derbiju protiv Kola Kola sa 4:2 iako je gubio sa 2:0. Najbolja tri ekipe izboriće plasman u Kopa Libertadores, dok će ekipe od četvrtog do sedmog mesta da igraju Kopa Sudamerikanu, drugorangirano takmičenje na tlu kontinenta. Iz lige ispadaju dva najgore ekipe, dok će petnaestoplasirani da igra baraž za opstanak.

Pojet seo na klupu šampiona

Čak šest timova dolaze iz prestonice Santijago de Čilea. Tu su tri velikana, Universidad de Čile, Universidad Katolika i Kolo Kolo, zatim Audaks Italijano, Union Espanjola i Palestino. Četiri kluba su tokom dve sezone promenili trenera. Čuveni Urugvajac Gustavo Pojet prošlog meseca preuzeo je kormilo šampiona Universidad Katolika. Pre velikana iz Santijago de Čilea predvodio je Bordo, Šangaj Šenhua, Betis, AEK iz Atine, Sanderlend i Brajton. Najveći trag kao igrač je ostavio u Saragosi, Čelsiju i Totenhemu.

Ponedeljak, 00.30: (3,50) Nublense (3,25) Universidad Katolika (2,05)

Šampion Universidad Katolika prošle sezone je ubedljivo prvi prošao kroz cilj. Imao je osam bodova više od Union Kalere, najprijatnijeg iznenađenja proteklog šampionata. Pomenuti Pojet je poslednjeg dana februara seo na klupu najboljeg tima Čilea. Zamenio je Argentinca Arijela Olana koji je karijeru nastavlja na klupi vicešampiona Južne Amerike Santosa. Urugvajski stručnjak je već osvojio prvi trofej, Superkup Čilea prošle nedelje. Najveći plus za šampiona je otkup najboljeg strelca lige prošle sezone, Fernanda Zampedrija. Argentinac je igrao kao pozajmljeni fudbaler Rosarija, a tim iz Santijaga ga je prošlog meseca platio 1.590.000 evra, ozbiljan novac za prilike u Čileu. On je protekle nedelje postigao jedan od četiri gola u pobedi u Superkupu.

Nije se mnogo menjao šampionski tim. U ekipi je i dalje šest Argentinaca, a najpoznatiji Gaučos je nekadašnja velika nada Dijego Buonanote. Kao slobodni igrači su stigli Felipe Gutijerez iz Kanzasa i Huan Korneho iz mekičkog šampiona Leona. Defanzivac Tomas Pablo Asta Buruaga (410.000 evra) i Branko Ampuero (273.000) su stigli iz Antofagaste, Huan Leiva iz Union La Kalere (500.000), a Sebastijan Perez iz Ikikea (318.000). Nije bilo značajnijih odlazaka. Tokom prošle sezone, krajem prošle godine, klub su napustili Benjamin Kruščević (Palmeiras) i Sesar Pinares (Gremio).

Universidad de Čile i Kolo Kolo prete gradskom rivalu

Horhe Valdivija (©Reuters)Horhe Valdivija (©Reuters)

Velikan iz Santijaga Universidad de Čile prošle sezone je bio tek treći, ali je uspeo da izbori plasman u Kopa Libertadores. U novom šampionatu bi trebalo da bude najozbiljniji rival prvaku. Na kormilu je ostao Kolumbijac Rafael Dudamel koji je krajem novembra stigao u klub. Argentianc Hoakin Larivej, najboji strelac prošle sezone, i dalje će nositi dres šampiona. Iskusni napadač je postigao 19 golova, samo jedan manje od zemljaka Zampedrija iz Katolika. Pojačanja za ovu sezonu su Pablo Aranguiz iz Dalasa (635.000 evra), Marselo Kanate iz Kobresala (275.000), Nahuel Luhan iz Belgrana (335.000)...

........................................................

* Nikad jače! Čak do 200% bonusa za SVE Mozzart igrače. Sve što treba da uradiš je da depozit uplatiš i bonus ostvariš. Saznaj više OVDE.

..........................................................

Kolo Kolo želi da se vrati opet u vrh čileanskog fudbala. Jedini šampion Južne Amerike iz ove zemlje (1991. godine), jedva se spasao prošle sezone, a pre sedam dana nije uspeo da osvoji Superkup i pored vođstva od 2:0 protiv Katolika. U timu nije više argentinski napadač Pablo Muče, veliki promašaj Crvene zvezde iz perioda kada je na klupi srpskog šampiona sedeo Miodrag Grof Božović. Gaučos je i dalje bez kluba. Još jedan veteran nije više u timu, a to je nekadašnja desetka reprezentacije Čilea Horhe Valdivija. On je pojačao Union La Kaleru.

Kolo Kolo se oslobodio vremešnih igrača. Nema više ni Estebana Paredesa koji ima čak 40 godina, a karijeru nastavlja u drugoligašu Kokimbi. Hulio Baroso je pojačao Everton, a Huan Insuaralde argentinski Independijente. Novajlije su Urugvajac Maksimilijano Falkon Pikart iz Rentistasa (550.000) i Huan Karlos Gaete iz Kobresala (455.000). Kao pozajmljeni igrač saudijskog Etihada u velikana iz Santijago de Čilea stigao je Argentinac Leonardo Roke Hil, dok je Martin Rodrigez došao je iz meksičkog vicešampiona Unam Pumasa. Kolo Kolo je podmladio tim, košmarna prošla sezona ne bi trebalo da se ponovi. Borba za bar plasman u Kopa Libertadors je cilj nekadašnjeg šampiona Južne Amerike.

Na kormulu je ostao Bolivijac Gustavo Ginteros koji je početkom oktobra prošle godine preuzeo tim koji je bio na začelju Primere divizije i na kraju na jedvite jade ga ostavio u eliti.

Martin Palermo peče trenerski zanat

Najpoznatije ime u čileanskom fudbalu je Martin Palermo. Legendarni napadač Boke Juniors, bivši argentinski reprezentativac poznat pod nadimkom Loko (Ludak) pokušava da gradi trenersku karijeru. Zasad se nije proslavio. Vodio je Godoj Kruz, Arsenal Sarandi, Union Espanjola, Pačuku, a od kraja novembra se vratio u Čile. Preuzeo je skromni tima Kuriko Unido.

Nedelja, 01.00: (1,87) Union Espanjola (3,45) Santijago Vonderers (3,90)

Union la Kalera je prošle sezone bila vicešampion i najveća pretnja šampionu Universidad Katolika. Huan Pablo Vojvoda je napustio kormilo tima, a stigao je njegov zemljak, mladi argentinski stručnjak Luka Markogisepe. Pomenuti Horhe Valdivija je najveće pojačanje za vicešempiona Čilea. Upravo će večeras (22.30) igrati meč protiv dosadašnjih saigrača u derbiju prvog kola. Ekipa je oslabljena. Dvojica igrača, Jonatan Andija i Tomas Rodrigez pojačali su Universidad de Čile, dok je Huan Leiva prešao u šampiona Katolika. Kao slobodan igrač stigao je i Urugvajac Oktavio Rivero iz meksičke Santos Lagune.

Martin Palermo (©Reuters)Martin Palermo (©Reuters)

Na klupi Vonderersa seo je Ronald Fuentes umesto Migela Ramireza, dok je Huan Hose Ribera došao na kormilo Deportesa Antofagaste umesto Ektora Tapije. Više od polovine timova u eliti (devet) imaju stranca na klupi.

Prošle sezone u gornjoj polovini tabele bili su u Union Espanjola, Palestino, Antofagasta i Huačipato. Šampionat Čilea je predviđen da se završi 5. decembra.

TOP 10 NAJVREDNIJIH FUDBALERA (procena portala Transfermarkt)

Ignasio Savedra (Universidad Katolika)   2.300.000 *

Leonardo Hil (Kolo Kolo)                         2.300.000

Martin Rodrigez (Kolo Kolo)                    2.000.000

Oktavio Rivero (Union La Kalera)            1.800.000

Fernando Zampedri (Univ. Katolika)        1.800.000

Jonatan Andija (Universidad de Čile)        1.500.000

Misael Davilja (Palestino)                          1.500.000

Fernando de Paul (Universidad de Čile)   1.400.000

Brajan Kortes (Kolo Kolo)                         1.200.000

Tomas Rodrigez (Universidad de Čile)      1.200.000

*cifre su u evrima

VREDNOST TIMOVA (procena portala Transfermarkt)

Universidad Katolika 20.030.000 *

Kolo Kolo                   16.250.000

Universidad de Čile    13.650.000

Union Kalera             11.350.000

Deportes Antofagasta 11.350.000

Palestino                     11.130.000

Union Espanjola        10.450.000

Everton                         8.880.000

Huačipato                    8.750.000

Audaks Italijano          8.500.000

O’Higins                      8.380.000

Deportes la Serena      7.980.000

Kuriko Unido               7.480.000

Nublense                       7.000.000

Kobresal                        5.580.000

Santijago Vonderers      5.530.000

Deportes Melipila          4.830.000

*cifre su u evrima

ČILE 1 – 1. KOLO

Subota

Kuriko Unido – Melipila 2:0 (2:0)

/Viljagran 6, Sančez 10/

Everton – O’Higins u toku

22.30: (2,50) Kolo Kolo (3,15) Union Kalera (2,75)

Nedelja

01.00: (1,87) Union Espanjola (3,45) Santijago Vonderers (3,90)

15.45: (1,87) Palestino (3,35) Antofagasta (4,00)

22.00: (1,90) Huačipato (3,35) Kobresal (3,90)

Ponedeljak

00.30: (3,50) Nublense (3,25) Universidad Katolika (2,05)

Sreda

Audaks Italijano – La Serena

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Čile 1ČileJužna AmerikaUniversidad de ČileUniversidad KatolikaKolo Kolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara