Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Kreću kvalifikacije za Kopa Libertadores: Užasni Defensor startuje u Venecueli

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.02.24. | 23:03

Puerto Kabeljo domaćin u prvoj utakmici

Kopa Libertadores 2024. biće 65. izdanje najvažnijeg klupskog turnira u Južnoj Americi, pod ingerencijama KONMEBOL-a. Kao i prethodne godine i ovoga puta učestvovaće 47 klubova iz 10 zemalja članica kontinentalne fudbalske asocijacije. Pre svega, takmičenje obuhvata i tri kvalifikacione faze direktne eliminacije, u kojima učestvuje 12 ekipa, od kojih će samo četiri ostvariti plasman u grupnu fazu gde će se pridružiti onim 28 već kvalifikovanih timova.

Čast da otvore novu sezonu u najeminentnijem klupskom takmičenju na Zelenom kontinentu, imaće venecuelanski Puerto Kabeljo i urugvajski Defensor Sporting u sklopu prvog kruga kvalifikacija. Duel je zakazan za noćas sa početkom od 01:30 časa po srednjoevropskom vremenu, a održaće se na stadionu Kompleho Deportivo Sosijalista, u gradu Karabobo u Venecueli. Revanš meč u Urugvaju na čuvenom Sentenariju, na programu je za tačno za sedam dana.

Izabrane vesti

Tim iz Puerto Kabelja temeljno je odradio pripreme pred početak nove takmičarske godine, odigravši nekoliko prijateljskih utakmica tokom predsezone. Međutim, ovo će im biti tek druga zvanična utakmica i stoga je njihov pravi takmičarski nivo još uvek velika nepoznanica. Prvi, statistički gledano, i poslednji duel pred debi na kontinentalnoj sceni, bio je veoma zanimljiv okršaj protiv Karaboba, koji se na kraju završio nerešenim ishodom i rezultatom 2:2. Bila je to utakmici koja je važila za prvo kolo venecuelanske elitne divizije.

01.30: (2,50) Puerto Kabeljo (3,05) Defensor Sporting (2,85)

Tim je pre toga odigrao četiri prijateljske utakmice kako bi testirao svoj, u odnosu na prethodnu sezonu, delimično izmenjen sastav, ali je činjenica da su pobedili samo u jednoj oglasila i prvu uzbunu kod čelnika kluba, koji ne očekuje da će se lako domoći dugo očekivane grupne faza glavnog klupskog turnira na južnoameričkom kontinentu. Purto Kabeljo je ostvario pravo da se nađe u prvom kolu kvalifikacija za Kopa Libertadores, tako što je prethodne sezone u generalnom plasmanu domaćeg šampionata završio kao četvrti na tabeli.

U poslednjih pet mečeva koje je Akademija odigrala od početka ove godine, računajući i pripremni period, zabeležila je samo jednu pobedu, tri remija i jedan poraz. Tokom ovog perioda nešto bolju igru pokazali su protiv Universidad Sentrala kojeg su savladali sa 3:2, dok su remizirali sa Karabobom, Monagasom i Karakasom, pored poraza od Metropolitanosa. Igrajući kao domaći tim na stadionu u Kompleho Deportivo Sosijalista, ekipa Puerto Kabelja je zabeležila nedavni učinak od četiri pobede, pet remija, sa samo jednim porazom u poslednjih deset odigranih mečeva.

Defensor Sporting, s druge strane, želi da izvuče najviše od gostovanja u Venecueli, sa ciljem da ostvari dobar rezultat i sledeće nedelje pred svojim navijačima odluči o plasmanu u drugi krug kvalifikacija. Urugvajska La Viola je ove sezone takođe odigrala jednu zvaničnu utakmicu, kao i njen protivnik, koja je bila u finalu Superkupa Urugvaja, u kojem je poražena od Liverpula iz Montevidea sa 1:0, u zabrinjavajućoj igri svog ofanzivnog sistema, koji je već doživeo neuspehe i u dve druge predsezonske utakmice u kojima nisu uspeli da zatresu mrežu protivnika.

Štaviše, Defensor nije zabeležio pobedu u sva tri duela koja je odigrao u pripremnom periodu. Prvi, protiv argentinskog Uniona iz Santa Fea završen je remijem, naposletku i porazom u penal seriji, dok su u preostala dva poraženi od Rosario Sentrala sa 2:0, a identičnim rezultatom uspešniji je bio i peruanski Sezar Valjeho. Kada igra u gostima, ekipa Defensor Sportinga zabeležila je nedavni učinak od tri pobede, dva remija i pet poraza u poslednjih deset odigranih mečeva.

Sudeći po užasnim rezultatima i predstavama koje je Defensor akumulirao poslednjih nedelja, urugvajski tim ne uliva toliko samopouzdanja kako bi opravdao i ostvario svoje namere u gostima u ovako važnom meču. Sa druge strane Puerto Kabeljo je u potpunosti sposoban da se suprostavi, gledano daleko iskusnijem timu kada su u pitanju međunarodni nastupi, kao i to da mogu pozitivno iznenaditi pred svojim navijačima. Ova dva tima, nikada do sada se nisu susretala u nekom zvaničnom meču.

KVALIFIKACIJE ZA KOPA LIBERTADORES - PRVI MEČEVI

Sreda

01.30: (2,50) Puerto Kabeljo (3,05) Defensor Sporting (2,85)

Četvrtak

01.30: (2,75) Aurora (3,20) Melgar (2,45)

Petak

01.30: (1,65) Aukas (3,60) Nasional Asunsion (5,10)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa LibertadoresDefensor Sporting

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara