Detalj sa utakmice Sporting - Famalikao (Foto: Reuters)
Detalj sa utakmice Sporting - Famalikao (Foto: Reuters)

Krotitelji lavova iz Vila Nova de Famalikaa su noćna mora šampiona (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 28.08.21. | 23:32

Sporting nikada nije pobedio Famalikao u ligi

Mogu Lavovi sve, ali ne i da savladaju Famalikao. Lisabonski Sporting je po odbranu titule krenuo sa tri trijumfa, a onda je na red došao sudar sa Famom - timom kojeg u šampionatu nikada nije uspeo da slomi. Prosto je neverovatno kako odjednom ništa ne funkcioniše u ekipi Rubena Amorima kada je sa druge strane terena tim koji se posle četvrt veka odsustva vratio u elitno društvo pre dve godine. Uspeo je aktuelni šampion ipak da izbegne poraz, iako od 68. minuta bio u zaostatku - 1:1 (0:0).

Ne postoji neko veliko rivalstvo između ovih ekipa. Kako bi i postajalo kada je Famalikao do pre dve godine skupa šest proveo u elitnom rangu. Uspeo je da stekne stabilnost prethodnih godina, dokopa se elitnog ranga, a u međuvremenu je nekako postao i noćna mora Sportinga.

Izabrane vesti

Teško je objasniti ovaj fenomena. Dva puta je sastav iz Vila Nova de Famalikaa savladao Lavove u prvoj sezoni po povratku iz nižih rangova, a minuloj je uspeo u oba navrata da ostane neporažen. Gubio je od brojnih drugih timova, čak i slabijeg kvaliteta, ali ne i od najboljeg u zemlji.

Večeras je takođe viđena teško objašnjiva situacija. Sporting je sezonu otvorio osvajanjem Superkupa, potom vezao tri trijumfa u šampionatu. Famalikao je sa druge strane počeo prvenstvo sa tri poraza. Večeras je osvojio prvi bod. Jer je sa druge strane imao "redovnu mušteriju".

Neko bi na prvu pomislio da Fama jednostavno ima sreće. Da su se domaći fudbaleri grčevito branili, iskoristili jednu od retkih prilika i na kraju izvojevali bod. To ne može biti dalje od istine. Jeste Famalikao prepustio loptu rivalu, ali je to uradio planski, a svoje ideje je savršeno sproveo u delo. Na kraju je imao svega šut manje od velikog favorita, može se reći i da je bio bliži pobedi.

Igrao se 68. minut kada je Famalikao stigao do prednosti. Imao je doduše ovoga puta i malo sreće. Odličan potez Haimea, koji je potom prosledio sjajan pas ka Markosu Paulu. Ignasio i Mendeš su pokušali da ga stignu, uspeli su, ali su se sudarili da bi Gonsalo Ignasio nespretno zatresao sopstvenu mrežu.

Iskupio se ipak strelac autogola 14 minuta kasnije, kada je sa golom spojio Žoaa Palinju, da bi vezista poravnao rezultat. U finišu je bilo još par prilika na obe strane, Sporting je dodao gas u samo finišu, ali je bilo kasno.


PRIMEIRA - 4. KOLO

Petak

Belenenses - Moreirense 1:1 (1:0)

/Akas 29 - Andre Luis 86/

Estoril - Maritimo 2:1 (1:1)

/Krespo 28, Čikinjo 59 - Klaudio 45/

Subota

Vizela - Boavista 1:1 (1:0)

/Kuao 74 - Afonso 51/

Porto - Famalikao 3:0 (2:0)

/Uribe 24, Taremi 34, Markano 63/

Famalikao - Sporting 1:1 (0:0)

/Ignasio 68ag - Palinja 82/

Nedelja

19.00: (1,20) Benfika (6,75) Tondela (14,0)

19.00: (1,80) Braga (3,60) Gimarais (4,60)

21.30: (2,20) Portimonense (3,10) Fereira (3,60)

21.30: (2,75) Santa Klara (2,95) Žil Visente (2,85)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Sporting LisabonFamalikaoPrimeiraPortugal 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara