Tuča navijača Santa Fea i Atletiko Nasionala (©AFP)
Tuča navijača Santa Fea i Atletiko Nasionala (©AFP)

Kup Kolumbije opet u modi: Derbi Kalija i dvoboj u Bogoti prvi put od incidenata

Vreme čitanja: 4min | sre. 08.09.21. | 23:03

Independijente Santa Fe dočekuje Atletiko Nasional posle ružnih scena na istom mestu početkom avgusta

Kup Kolumbije ponovo je aktuelan. Pojedini velikani ovdašnjeg fudbala, poput Juniora iz Barankilje, Independijente iz Medeljina i Miljonariosa, u prethodnoj rundi su ostali bez plasmana u četvrtfinale ovog turnira. Ipak, osam timova još je u trci za prestižan trofej. Tu su dvojac iz Kalija, Amerika i Deportivo, kao i predstavnici druga dva fudbalska centra u državi Atletiko Nasional i Independijente Santa Fe, a svoj plasman među osam najboljih ostvarili su i Deportes Tolima, La Ekidad, Deportivo Pasto i ovogodišnje iznenađenje Deportivo Pereira.

Svi oni ulaze sa velikom željom da se ponovo dokopaju šampionskog pehara, neki posle višedecenijske suše, dok ima i onih koji žele da se prvi put ostvare u ulozi osvajača Kupa. Naravno, moraju da idu korak po korak. Ove noći, lopta će se kotrljati za prvi meč četvrtfinala nacionalnog kupa, na dve utakmice. Po rasporedu, prvo će snage odmeriti velikani iz Kalija u novom izdanju Klasika Valjekuakano. Amerika u meč ulazi sa mnogo nedoumica i sa trenerom Huanom Karlosom Osorijom koji pleše po tankoj žici, dok je Deportivo sa druge strane, bez trenera, posle odlaska Alfreda Arijasa.

Izabrane vesti

03.05: (2,85) Santa Fe (2,80) Atletiko Nasional (2,70)

Ovoga puta posvetićemo više pažnje duelu koji je nešto kasnije na programu (03.05), kada se u Bogoti na čuvenom El Kampinu, Kardinali susreću sa Verdolagasima. Igrači Independijentea se nadaju da će nastaviti u dobrom ritmu koji su konačno uhvatili poslednjih nedelja, i očigledno im je dolazak Grigorija Mendeza kao stratega u tome dosta pomogao. Gosti su u prestonicu doputovali sa željom da pokažu moć i na ovom takmičenju. Obe ekipe već su se suočile u sklopu 3. kola Klausure, kada je na Atanasio Žirardotu u Medeljinu tim iz Antiokije slavio minimalnu pobedu golom koji je postigao Baldomero Perlaza, ali od tada se nekoliko stvari promenilo u glavnom gradu, među njima, odlazak Harolda Rivere i bolji rezultati pod komanda Grigorija Mendeza.

Atletiko Nasional pruža odlične nastupe u nacionalnom prvenstvu, i trenutno je sa 22 osvojena boda vodeći tim na tabeli, sa šest bodova prednosti nad prvim pratiocima Miljonariosom i Envigadom. Sastav koji predvodi Alehandro Restrepo okreće drugu stranicu i sada mora da se usredsredi na Kup, gde će ove noći u Bogoti pokušati da napravi povoljan rezultat pred revanš susret u Medeljinu. Ne treba zaboraviti da Zeleni tim iz Antiokije nije obezbedio plasman u sledeću kampanju Kopa Libertadores. Iako se dobro drži u prvenstvu, novi strateg želi da bude siguran u učešće njegove ekipe u najelitnijem klupskom kontinentalnom takmičenju, a u koje se direktno učešće stiče osvajanjem nacionalnog kupa.

Nasional je u protekloj eliminacionoj rundi savladao Patriotas ukupnim rezultatom 5:1. Osim toga, prošlog vikenda je ostvario i sedmu uzastopnu pobedu u prvenstvu Kolumbije, savladavši Alijansu Petrolero sa 3:1 kao gost.

"Imamo veoma dobru fuziju mladih i iskusnih igrača, smatram da postoji veoma dobra interna konkurencija. Svi oni žele da budu bolji i da doprinesu razvoju ekipe. Tek smo počeli, borimo se na dva fronta i predstoji nam mnogo teških utakmica, ali ne odustajemo od našeg cilja", bile su reči Alehandra Restrepa na konferenciji za medije.

Sa svoje strane, Santa Fe je posle katastrofalnog starta sezone, ako se to može smatrati pomakom, uspeo da na poslednja tri prvenstvena meča zabeleži isto toliko remija. Ipak, u prethodnoj rundi Kupa Kolumbije, Kardinali su savladali Atletiko Bukaramangu ukupnim rezultatom 2:0, pa prolaskom u četvrtfinale ovog takmičenja žele da ostave po strani uspone i padove koji se smenjuju u prvenstvu.

Posle kontroverznog incidenta između navijača Independijente Santa Fea i Atletiko Nasionala 3. avgusta na El Kampinu, stadion u Bogoti ponovo će imati publiku na svojim tribinama. Domaći tim najavio je da će posle preduzetih mera koje je propisala Kancelarija gradonačelnika Bogote, njihovi navijači moći da prisustvuju ovom, kao i mečevima u ligi.

"To je sjajan tim. Nasional ima odličnu timsku igru. Ali ima i slabosti, a jedna od njih je ta što se brzo istroše. Moramo da budemo pametni, i iskristimo naše momente", rekao je Grigori Mendez.

I jedna i druga strana će imati odsustva u startnim postavama zbog poziva u sastav nacionalne selekcije za kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo naredne godine. Pa tako domaći sastav neće moći da računa na iskusnog vezistu Aleksandera Mehiju, dok su gosti takođe oslabljeni na sredini terena odsustvom Žersona Kandela, ali i Baldomera Perlaze. Vredno je napomenuti da je Andres Felipe Andrade zbog povrede opozvan iz sastava Nasionala, kao i Felipe Agilar kome medicinski tim još nije dao zeleno svetlo za nastupe. Ostali igrači su na raspolaganju trenerima i ne bi trebalo da bude većih promena i iznenađenja u njihovim dosadašnjim formacijama.


tagovi

Kup KolumbijeIndependijente Santa FeAtletiko Nasional

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara