Ernan Krespo, Marselo Galjardo, Dijego Armando Maradona, Kili Gonzales i Marusio Pelegrino (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)
Ernan Krespo, Marselo Galjardo, Dijego Armando Maradona, Kili Gonzales i Marusio Pelegrino (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)

Kvintet asova: Divili smo im se na terenu, a sada sede na užarenim klupama argentinskih timova

Vreme čitanja: 4min | pon. 23.11.20. | 00:53

Dijego Armando Maradona, koji se oporavlja posle operacije na mozgu, zatim Ernan Krespo, Kili Gonzales i Maurisio Pelegrino grade trenerske karijere u otadžbini. Od nekadašnjih poznatih fudbalera dosad je najveći pečat kao stručnjak ostavio Marselo Galjardo sa River Plejtom

Svojevremeno je Dijego Čolo Simeone posle uspešne igračke karijere počeo novo poglavlje u životu. Uspešno je vodio s klupe argentinske klubove Rasing, Estudijantes, River Plejt i San Lorenco, da bi posle kratkotrajne avanture u italijanskoj Kataniji i opet u Rasingu, od 2011. godine postao trener Atletika iz Madrida. Trenutno je najplaćeniji trener na svetu i već devet godina predvodi Jorgandžije sa kojima je osvojio Primeru i dva puta bio vicešampion Evrope. Njegovim stopama krenuli su još neka velika imena kojima smo se divili na terenu, a sada grade trenersku karijeru u otadžbini. Posle kačenja kopački o klin, ostali su pored terena.

Sigurno najveće ime na klupi u Argentini trenutno je legendarni Dijego Armando Maradona, koji se prethodnih nedelja borio za život. Na sreću, El Pibe je pobedio posle operacije na mozgu i trenutno se oporavlja. On se i dalje vodi kao trener Himnasije la Plate, ekipe koju je preuzeo krajem prošle godine. Zbog trenutne situacije ne može da predvodi svoj tim u Liga kupu Argentine, ali se očekuje da se vrati na klupu naredne godine.

Izabrane vesti

Od trenera koji su nekada imali velike igračke karijere najveće uspehe ima Marselo Galjardo. On sedi na klupi River Plejta već šestu godinu. Dva puta je osvojio Kopa Libertadores, 2015 i 2018. godine u kultnom finalu protiv ljutog rivala Boke Juniors. Revanš u Superklasiku na Monumentalu nije ni odigran zbog haosa ispred stadiona i kamenovanja autobusa sa igračima Boke, pa je o šampionu Južne Amerike odlučivao duel u Madridu, a bolji su bili Milioneri sa Monumentala. Prošle godine River nije uspeo da odbrani titulu šampiona kontinenta koja je otišla u Rio u vitrine Flamenga, posle trilera u finalu u Limi. Kao igrač, Galjardo je branio boje River Plejta za koji je debitovao sa samo 17 godina. U Evropi je igrao za Monako i Pari Sen Žermen. Nosio je i dres Di Si Junajteda iz Vašingtona u MLS-u, a karijeru je 2011. godine završio u urugvajskom velikanu Nasionalu iz Montevidea.

Trenersku karijeri u domovini gradi i Ernan Krespo u malenom Defensi i Hustisiji. Posle fantastične karijere u River Plejtu, Parmi, Interu, Čelsiju, Milanu, Đenovi, okačio je kopačke o klin u Parmi, gde je i počeo karijeru vodeći omladince pre pet godina.

Posle jednogodišnjeg vođenja Modene, vratio se na stadion Enio Tardini gde je bio potpredsednik, da bi se prošle godine vratio na klupu. Posle Banfilda od ove godine je seo na klup Defense i Hustisije. Njegov klub ima samo dva boda u prva četiri kola ovogodišnjeg Liga kupa Argentine.

Trener Rosario Sentrala je Kili Gonzales, nekadašnji argentinski reprezentativac koji je najbolje godine proveo u dresu Valensije. Branio je i boje Boke Juniors, Saragose, Intera, San Lorenca, a igračku karijeru je završio tamo gde je i počeo – u Rosariju, u gradu gde je rođen u provinciji Santa Fe, gde je napravio i prve fudbalske korake. Od 23. juna ove godine imenovan je za trenera Rosarija. Debi na klupi bio je uspešan. Njegov tim je pobedio Godoj Kruz sa 2:1, ali su onda usledila dva poraza od River Plejta i Banfilda.

I konačno, peti trener koji je bio veliki igrač sa zavidnom karijerom u Evropi je Maurisio Pelegrino. On je od 16. aprila ove godine postao trener Velez Sarsfilda. Zamenio je na klupi Gabrijela Hajncea, još jednog bivšeg reprezentativca Argentine. Pre tima iz Buenos Ajresa vodio je tri kluba u Primeri, Valensiju, Alaves i Leganes, a imao je i osmomesečnu epizodu u Premijer ligi na klupi Sautemptona. U Argentini je trenirao još Estudijantes i Independijente.

Kao igrač sećamo ga se pre svega iz dresa Valensije od 1999. do 2005. godine, kada je tim sa Mestalje bio u vrhu španskog fudbala. Devet godine je igrao u Velezu, a branio je boje Barselone, Liverpula i Alavesa. Velez je počeo sezonu u Liga kupu sa dve pobede i dva remija i trenutno je lider Grupe 6.

Huan Sebastijan Veron (©Reuters)Huan Sebastijan Veron (©Reuters)

Osim ove petorice asova, u argentinskom fudbalu ostala su još dvojice velikih igrača, Huan Sebastijan Veron i Dijego Milito. Veron je predsednik Estudijantes la Plate, kluba u kome je počeo i završio bogatu karijeru pre tri godine. Promenio je mnogo klubova, a igrao je za Boku Juniors, Sampdoriju, Parmu, Lacio, Mančester Junajted, Čelsi i Inter.

Milito je sa dva gola doneo titulu šampiona Evrope Interu pre 10 godina kada je srušen Bajern (2:0). Karijeru je završio u voljenom Rasingu iz Aveljaneda. Osim milanskog giganta, popularni El Prinćipe (dobio nadimak jer liči na nekadašnjeg urugvajskog asa Enca Frančeskolija koji je imao nadimak Princ) branio je boje Saragose i Đenove. U Rasingu je imao spektakularni oproštaj 2016. godine. Trenutno obavlja funkciju sportskog direktora Rasinga, ali bi uskoro mogao da napusti tu poziciju zbog neslaganja sa čelnicima trofejnog argentinskog kluba.

Podsetimo, krajem prošlog mesea konačno su krenuli i Argentinci posle martovskog prekida sezone u većini zemalja usled pandemije korona virusa. Dok su mnogi već u maju i junu krenuli da pikaju lopte, Gaučosi su u strahu čekali, da bi Liga kup krenuo kao preteča šampionata koji je planiran za mart naredne godine. Najboljih 24 klubova podeljeni su u šest grupa.


tagovi

Argentina 1ArgentinaDijego Armando MaradonaMarselo GaljardoMaurisio PelegrinoErnan Krespo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara