Frenk Lampard i Marselo Bijelsa (©Reuters)
Frenk Lampard i Marselo Bijelsa (©Reuters)

Lampard još čeka Bijelsino izvinjenje: Dajšov jubilej, David i Golijat na Etihadu i Junajtedov "kamenčić u cipeli"

Vreme čitanja: 6min | sub. 05.12.20. | 11:55

Četiri veoma zanimljiva duela u Premijer ligi danas na programu

Jubilej Šona Dajša, sudar Davida i Golijata, Dejvid Mojes na Mančester Junajted, supertalentovani Čelsi na Ludakov Lids. Baš tim redom. Dan u Premijer ligi obećava, zar ne?

Izabrane vesti

Akcija kreće na Tarf Muru, gde Barnli dočekuje Everton (13.30). Šef struke domaćih Dajš postaće 25. menadžer koji je predvodio ekipu u 200 mečeva u najjačem engleskom rangu. To će se dogoditi u klasičnom derbiju Lankašira sa Karamelama, koje poput svog rivala ne pokazuju briljantnu formu. Iako su gosti slavno započeli sezonu i dominirali tabelom posle četiri maksimalna kola, patili su od remija sa Liverpulom zbog povremenog odsustva ključnih igrača i gubitka forme. Rezultat je bio pad na osmo mesto i shvatanje da Evertonu ipak nešto nedostaje da bi se zadržao na vrhu. Na primer, jača odbrana, jer ekipa Karla Ančelotija je primila 17 golova u 10 duela, a to je mnogo za tim koji želi da istakne ozbiljnu kandidaturu za top 4.

Poslednji put Everton je izgubio od Lidsa, što mu se retko dešava s obzirom na ofanzivne kvalitete. Međutim, gosti nisu u velikoj opasnosti od Barnlija, jer domaći tim ima najgore navalne pokazatelje od svih učesnika takmičenja. Barnli je postigao najmanje golova, samo četiri, i zabeležio je najmanje pokušaja. Nije ni čudo što se Klaretesi nalaze u zoni ispadanja od početka sezone.

Očekuje se da će se golman domaćina Nik Poup vratiti na gol nakon što je zbog potresa mozga propustio poraz od Mančester Sitija. Everton nema novih zabrinutosti zbog povrede.

Mančester Siti verovatno neće imati boljeg rivala od Fulama ove sezone. Davne 2011. ekipe su se razišle posle nerešenog ishoda 2:2, ali su potom odigrale devet mečeva u kojima su se Građani otvoreno rugali Kolibašima. Ukupan skor ovih borbi je 27:3. U poslednjih šest mečeva sa timom Pepa Gvardiole, londonski sastav nije uspeo ni da zatrese mrežu.

Pored svih očiglednih neuspeha, tim Skota Parkera ipak ne može da se potceni. Uprkos činjenici da je Fulam u grupi autsajdera, ima dve neočekivane pobede na računu. Prvo je savladao direktnog konkurenta u borbi za opstanak Vest Bromvič sa 2:0, ali još neočekivanija bila je pobeda nad Lesterom u poslednjem kolu 2:1.

Sredinom nedelje Građani su odigrali bez golova sa Portom u Ligi šampiona, međutim, ova utakmica im sa turnirskog stanovišta nije ništa značila. Ipak, nije da Siti blista, jer tek je na 11. mestu na tabeli, dok ga slavlje protiv Fulama ozbiljno približava grupi lidera.

Ove godine su se Mančester Siti i Fulam sastavli u okviru FA kupa, a Parkerov tim poražen je sa 0:4.

Menadžer Mančester Sitija Pep Gvardiola istakao je pred meč da je uveren da će se Serhio Aguero vratiti svom najboljem izdanju nakon što se potpuno oporavi od povrede kolena. Argentinski napadač nije u kombinaciji za današnji meč na Etihadu. Aguero je igrao u samo četiri od poslednjih 29 utakmica Građana otkako je 22. juna doživeo povredu protiv Barnlija, a 32-godišnjaku ugovor ističe na kraju sezone.

"Kada bude u formi, biće isti igrač. Naravno, godine su godine. Treba mu malo više vremena od Fodena ili Sterlinga. Ali optimističan sam da će nam pomoći ove sezone. Potrebno je samo da ga ne boli koleno. Danas se oseća mnogo bolje. Sa jednom ili dve nedelje treninga u normalnim uslovima, vratiće se. Želim da se vrati što pre. Njegov osećaj za golove je jedinstven. Već smo pet ili šest meseci bez njega, to je dugo", jadao se Gvardiola.

U prošloj sezoni Mančester Junajted nije uspeo da izađe na kraj sa Vest Hemom. Nije uspeo da ga pobedi, već da izvuče samo jedan remi. Londonci su prilično tvrd orah i nepopustljiv rival za Crvene đavole. Ovog leta na Old Trafordu rivali su se razišli sa 1:1, a u septembru prošle godine u glavnom gradu su Čekićari pobedili Junajted sa 2:0, a tada je jedan od junaka susreta bio Andrej Jarmolenko, koji je postigao prvi gol. Još nije poznato da li se Ukrajinac oporavio i da li će pomoći svom timu, ali očigledno je da će i ovaj put gostima biti veoma teško. Ipak, Naruku im ide podatak da neće biti Majkla Antonija, jednog od glavnih igrača Vest Hema.

Pobednički niz ekipe Dejvida Mojesa, koji ima lični motiv protiv Mančestera, sadrži tri meča. Posle poraza od Liverpula 1:2, Čekićari su pobedili Fulam sa 1:0, Šefild Junajted sa 1:0 i Aston Vilu sa 2:1. Vest Hem pokazuje pragmatičan i racionalan fudbal, izgleda mnogo zanimljivije nego katastrofalne prošle sezone i zasluženo je među pet timova u prvih deset kola.

I ekipa Olea Gunara Solskjera je vezala seriju od tri pobede u prvenstvu, pošto je trijumfovala nad Evertonom 3:1, Vest Bromom 1:0 i Sautempton 3:2.

Sredinom nedelje Đavoli su izgubili od PSŽ-a 1:3 u Ligi šampiona. Utakmica je bila dvosmerna, a Junajted nije bio dobar na otvaranju, kao ni na kraju susreta, ali Parižanima gotovo da nije prepustio veći deo utakmice.

Za kraj, poslastica. U Premijer ligi, Čelsi i Lids poslednji put su se sastali pre 16 godina, u sezoni 2003/04. Paunovi su počeli da propadaju zbog finansijskih problema i kada su konačno stali na noge dospeli su u najjače društvo. Klubu je trebalo mnogo vremena da se vrati, a argentinski specijalista Marselo Bijelsa dao je ogroman doprinos promociji i činjenici da ekipa sa Eland Rouda privlači pažnju ljubitelja fudbala.

Čelsi je nanizao čak 15 mečeva bez poraza u svim takmičenjima, ne računajući ispadanje na penale od Totenhema u Liga kupu. U trenutnoj kampanji samo su Liverpul u ​​ligi i pomenuti Totenhem u Liga kupu uznemirili Plavce. Trener Frenk Lampard je pronašao ravnotežu između odbrane i napada, rotira sastav, a nedavne borbe sa Spursima i Seviljom pokazale su da je sada Frenk spreman da u prvi plan stavi svoj stil, a ne da se prilagođava protivniku. Čelsi nema povređenih, a glavna intriga domaćina je hoće li Olivije Žiru dobiti priliku od starta.

Iz dva prethodna prvenstvena duela postalo je jasno da Paunovi nisu tek tako došli u Premijer ligu. Lids je uigrana i motivisana ekipa, koja ume da pritisne rivale. U isto vreme, tim Marsela Bijelse je usmeren na jednostavan fudbal sa minimumom pokazivanja individualnih kvaliteta. Maksimalna zaštitna gola, nekomplikovani prenosi i jasan plan akcije - samo na taj način Argentinac je uspeo da natera igrače da donesu rezultat.

Imajte na umu da su Berardi i Foršou povređeni kod Belih, a pod znakom pitanja je učešće Ljorentea, Šekltona, Herisona i Ernandeza.

Bitka između Čelsija i Lidsa je važna u kontekstu sukoba između juga i severa. U takvim borbama niko ne odstupa, a čak je i sam Lampard na terenu imao zanimljive bitke sa Paunovima. Ulje na vatru dodaje i prošlogodišnja januarska priča, kada je u bazi u Derbiju, gde je Lampard bio trener - osoblje uhvatilo špijuna Lidsa. Bijelsa je poslao izviđača sa dvogledom tadašnjem Frenkovom timu pre dvoboja. Marselu nije bilo teško da prizna da je to bio njegov čovek, a čelnici lige kaznili su Lids sa 200.000 funti, međutim, Argentinac je novac platio iz svog džepa. Lampard čeka izvinjenje do danas.

PREMIJER LIGA - 11. KOLO

Subota

13.30: (3,80) Barnli (3,45) Everton (2,00)

16.00: (1,18) Mančester Siti (7,75) Fulam (13,0)

18.30: (3,40) Vest Hem (3,40) Mančester Junajted (2,15)

21.00: (1,55) Čelsi (4,20) Lids (6,00)

Nedelja

13.00: (2,80) VBA (3,05) Kristal Palas (2,70)

15.15: (3,60) Šefild Junajted (3,35) Lester (2,10)

17.30: (2,15) Totenhem (3,35) Arsenal (3,50)

20.15: (1,65) Liverpul (3,80) Vulverhempton (5,80)

Ponedeljak

21.00: (2,65) Brajton (3,20) Sautempton (2,75)

Odloženo

Aston Vila - Njukasl

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaLidsČelsiMančester SitiFulamEvertonBarnli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara