Đoan Laporta (©Reuters)
Đoan Laporta (©Reuters)

Laporta: Mbape traži 50.000.000 neto, Dembele bi da ostane, De Jonga prodajemo ako bude potrebe

Vreme čitanja: 5min | sre. 18.05.22. | 00:24

“Ne bih u detalje o Levandovskom, jedna ili dve finansijske injekcije mogle bi da ozdrave ekonomski život Barselone“, kaže predsednik katalonskog velikana

Preživela je Barselona još jednu turbulentnu sezonu i na kraju uspela da se dokopa plasmana u Ligu šampiona, što garantuje nešto mirniji život u nikad težem finansijskom momentu za klub.

Ipak, svesni su i odgovorni na stadionu Kamp Nou da moraju da jačaju snage kako bi ostali konkurentni i opet napali vrh Španije, u dogledno vreme i Evrope, s tim da iznad svih predsednik Đoan Laporta koliko je teško žonglirati sa velikim očekivanjima i surovom istinom u trenutnim okolnostima.

Izabrane vesti

Međutim, rešenja za izlaz iz nezapamćene finansijske krize se nazire. U opširnom intervjuu za Radio Katalunja, Laporta je otkrio da bi aktiviranjem jedne ili dve finansijske injekcije praktično ozdravio ekonomski život Barselone. Prva varijanta je isplata po sporazumu La Lige sa investicionim fondom CVC po kojem će klubovi dobiti novčani podsticaj, s tim da će ovaj konzorcijum ubirati plodove od prihoda televizijskih prenosa u narednih 50 godina. Druga je da klub proda 49 odsto prava na korišćenje grba i licence za rekvizite (BLM) po ceni od 200.000.000 evra. To je krajnja mera, čeka se aktiviranje sporazuma sa CVC...

“Ako bismo uspeli taj sporazum da aktiviramo pre 30. juna, bila bi to spektakularna stvar za nas. Ove godine imamo minus od 500.000.000 evra, a sa novcem iz ovog posla ušli bismo u zonu ’finansijskog fer-pleja’. Imamo i drugu varijantu, a to je da prodamo 49 odsto na BLM, što prvo mora da odobri Upravni odbor. Bilo bi lepo da i taj posao zatvorimo, ali takođe pre kraja juna. Ali, za konačne odluke potrebna su nam je dublja analiza situacije jer ne možemo samo da živimo od ovakvih transakcija. Nadam se da će finansijski izveštaj biti gotov do kraja godine. Još nam se vuku repovi zbog kovida, zbog čega imamo konstantan pad u prihodima. I pored toga, potpisali su brojni novi sponzori. Ima još komercijalnih brendova i investitora koji bi voleli da ulože svoj novac u klub“, priča Laporta za Radio Katalunja.

25. maj, 21.00: (2,40) Roma (3,35) Fajenord (3,20)

U dahu je nastavio...

“Prošle godine trebalo je da osvojimo Primeru. Ove sezone smo se oporavljali od udara i od dolaska Ćavija popravili smo igru. Eliminisali smo Napoli, poigrali se sa Real Madridom, najvažniji igrači su zdravi... Nismo još konsolidovali tim, postoji određeni disbalans, ali idemo dalje. Ove godine smo promenili trenera, od devetog mesta stigli smo do vicešampionskog zvanja. Ćavi je uradio odličan posao i sada je vreme da se tim pojača“.

Odmah se nameće pitanje – kakav će tim imati na raspolaganju Ćavi za narednu jesen?

“Moramo da napravimo ekipu koja će biti dovoljno kvalitetna za takmičenja koja igramo. Liga šampiona? Naravno, želimo da se takmičimo. Iskreno sam mislio da ove sezone na motivaciju možemo da osvojimo Primeru, predosetio sam da će Real početi da pada u finišu sezone, ali sve je u redu. Nismo mogli da vršimo pritisak na igrače da po svaku cenu napadnu titulu, jer smo bili tanki sa golovima. Sezona je bila dobra, ali želimo više. Razumemo sve zbog situacije u kojoj se klub nalazi, ali i povreda koje su nas zadesile“.

Da li će biti promena u sastavu?

“Ćavi najbolje zna svoje igrače, potreban nam je tim koji može da se takmiči na duže staze. Ali, prioritet nam je ekonomski momenat, da ozdravimo klub finansijski. Stanje koje smo nasledili ne može da se popravi za godinu dana. Dosta smo toga uradili dosad što je zaista super“.

Dolazak Roberta Levandovskog jedna je od vodećih tema evropske štampe, pogotovo otkako je Poljak javno poručio da želi da ide...

“Hajde da sportski sektor radi svoj posao. Ne mogu da govorim o tim detaljima. Ljudi rade na tome da Barselona ima još jači tim, ali nije lako zbog teške finansijske situacije. Nadam se da ćemo kroz godinu dana moći da kažemo da smo većim delom očistili klupske finansije. Da bi se to desilo moramo da aktiviramo jednu od dve transakcije na čekanju. Kada budemo sredili stanje u kasi, moći ćemo da pravimo velike planove“.

Da li to znači da je prodaja Frenkija de Jonga aktuelna?

“Postoje neki igrači Barselone koji su na tržištu i uradićemo ono što je najbolje za Barsu. Prodaja neće biti samo iz finansijskih, već i iz sportskih razloga. Ako budemo uspeli na vreme da sredimo finansije, možda neće biti potrebe za prodajama“.

Šta će biti sa Usmanom Dembeleom?

“On želi da ostane, ali su mu jako primamljive i druge opcije jer se nude bolji uslovi od onoga što mi dajemo. Naša ponuda je na stolu duže vreme, njegovi agenti su tražili rok do kraja sezone kako bi nam odgovorili. Želimo da se to dogodi i ranije, ali ne možemo ništa da forsiramo. Međuljudski odnosi su odlični i to Dembele zna. Došao mu je Obamejan koji mu je dobar drug. Njegovi agenti kontrolišu sve, ali nadamo se da će ostati“.

Kakva sudbina čeka Danija Alvesa?

“Odgovorio je ciljevima koje smo postavili pred njega. Čekamo njegovu odluku. Voleo bih da ostane, jer se toliko dobro adaptirao na ekipu i njegov ostanak ne bi remetio finansijski fer-plej. Želi da igra na Mundijalu i ako nastavi sa igrama iz ove sezone, za njega nema zime“.

Mnogo se priča o sve izvesnijem prelasku Kilijana Mbapea u Real Madrid, Barselona je takođe bila u igri?

“Pazite, odmah ću da kažem da više nikada nećemo dozvoliti da uđemo u dimenziju potpunog ludila sa finansijama, dokle god sam u klubu. Ljudi, Mbape traži 50.000.000 evra neto platu. On je najviši nivo svetskog fudbala. Međutim, ni takav igrač ne garantuje osvajanje Lige šampiona, kao što možete da vidite. To mora da se uzme u obzir. Ne možemo da pričamo o platama od 25.000.000, 30.000.000 ili 40.000.000 evra. Ne bi bilo pravično prema onima koji su u Barseloni sada i pristali su na smanjene plata kako bi pomogli klubu. Naši igrači treba da budu referenca u svetu fudbala, da naš identitet bude prepoznatljiv svuda“.

Kakva je bila večera sa ljudima iz Valensije? Priča se da hoćete Solera i Gaju, da je u igri 60.000.000 evra?

“Da, ručali smo sa ljudima iz Valensije. Bio je to institucionalni ručak gde se razgovaralo o interesima dva kluba“.


tagovi

Đoan LaportaBarselonaLetnji prelazni rok 2022Robert LevandovskiKilijan EmbapeUsman DembeleFrenki de JongDani Alves

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara