Elif Elmas (©Reuters)
Elif Elmas (©Reuters)

Legenda o novom makedonskom junaku: Dijamant brušen u poslastičarnici

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.11.21. | 09:03

Elif Elmas je ime u fokusu i čovek u kome Makedonija vidi sledećeg lidera i rekordera...

(Od dopisnika iz Skoplja)

Posle penzionisanja Gorana Pandeva, koji nosi titulu najboljeg fudbalera nezavisne Makedonije, pred očima južnih komšija stvara se novi fudbalski idol i lider. Elif Elmas je igrač od kojeg se očekuje da zablista u narednoj deceniji i ovoj balkanskoj zemlji donese fudbalsku radost. Dvadesetdvogodišnji vezista Napolija polako se afirmiše kao lider nacionalnog tima, a svoj raskošan talenat pokazao je sa dva gola u meču protiv Islanda (3:1) u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, koje će Makedonija završiti nastupom u istorijskom baražu.

Izabrane vesti

Elmas, čije prezime na turskom znači „dijamant“ i doslovno opisuje njegov značaj za makedonski fudbal i reprezentaciju, statistički je bio najbolji igrač Makedonije u ovih deset kvalifikacionih utakmica, a takođe je i najbolji strelac sa četiri gola.

I to svi znaju, ali ne znaju Elmasovu životnu priču pre no što je zablistao u gradu ispod Vezuva u kome se trenutno igra najsimpatičniji fudbal u Italiji? A zanimljiva je.

Pa, hajde da počnemo od početka. Elif Elmas je rođen u Skoplju, 24. septembra 1999. godine. I to u multietničkom naselju Čair, gde žive Makedonci, Albanci, Romi, Turci... To je mesto koje važi za jedno od najnebezbednijih u metropoli...

Potiče iz porodice turskih korena, skromnih ljudi koji neguju tradicionalne poslove u Makedoniji. Svako ima svoju poslovnu granu. Otac Dževat je vlasnik poslastičarnice u Skoplju. Ako dođete u prestonicu, posetite poslastičarnicu „Mandarina“ u naselju Avtokomanda: tamo imate divne slatkiše i najukusnije šampite! Dobićete ih lično od gospodina

Dževata koji još vodi porodični biznis sa velikom strašću uprkos tome što je njegov sin evropska zvezda.


Elmas je kao dete dok se gradio kao fudbaler radio na ovom mestu i pomagao ocu. I danas to radi kad god dođe u Skoplje. Mala anegdota: Elif zna da pripremi najukusnije tulumbe i kolače! Bar tako kažu njegovi prijatelji iz komšiluka... Da nije fudbaler, sigurno bi i on bio poslastičar.

Skromni i kulturni dečak prve fudbalske korake napravio je u rodnom gradu, u fudbalskom klubu Fenerbahče Tefejuz. Popularni treneri Setko i Saljko bili su prvi mentori makedonskom „dijamantu”. Za njih Elmas uvek ima reč hvale. Elmas je ovaj sport učio i u školi Forca koja je u vlasništvu Vardarove legende Jovčeta Džipunova, nekada jednog od najboljih veznih igrača u bivšoj Jugoslaviji. Tim koji je kasnije prepoznao Elmasov talenat i uzeo igrača pod svoje bio je Rabotnički. Doveo ga je sa 12 godina, na insistiranje Igora Angelovskog, tada klupskog trenera, a budućeg selektora, koji se „zaljubio” u

Elifa i kasnije mu pružio prvu šansu u profesionalnom fudbalu. Sa samo 16 godina, Elif je debitovao u makedonskom klupskom fudbalu.

Kako je vreme prolazilo, Elmas je rastao kao igrač. Prva makedonska fudbalska liga (PMFL) delovala je (pre)laka za njega, iako je tek bio tinejdžer. Elmas je u debitantskoj sezoni za Rabotnički upisao 33 nastupa u kojima je postigao šest golova i dodao još sedam asistencija. Klubovi koji su ga tražili počeli su da se ređaju. Iako je bilo veliko interesovanje iz Holandije, prvi ga je potpisao turski Fenerbahče. Kakva slučajnost – počeo je u Fenerbahčeu Tefejuzu, a nastavio u istoimenom turskom velikanu koji je učinio sve da u svoje redove dovede najboljeg mladog igrača Makedonije.

Elmas je tiho stigao na aerodrom u Istanbulu. Bilo je to posle nastupa na Evropskom prvenstvu (EP) za igrače do 21 godine u dresu Makedonije. Doček u turskoj prestonici nije ličio na ona predstavljanja skupih zvezda koje čekaju hiljade obožavalaca i stotine kamera. Skromna izjava i to je to. Ali, kasnije je osvojio srca navijača partijama na terenu.

Zanimljivo je i da je veliku ulogu u transferu Elifa Elmasa u Fenerbahče imao makedonski centar Pero Antić

, bivši igrač Crvene zvezde, koji je tada bio član košarkaške sekcije istanbulskog tima i u nekoliko navrata imao ulogu posrednika.

I reprezentacija Turske je bila veoma zainteresovana za Elifa Elmasa zbog njegovog porekla. Fatih Terim je nekoliko puta pokušavao da ga ubaci u reprezentaciju, ali je „dijamant” ostao veran svome – izabrao je Makedoniju. I opet, seniorsku šansu dobio je od Igora Angelovskog, ko je ovog puta bio u ulozi selektora. Elmas je sa 17 godina i osam meseci postao peti najmlađi debitant u istoriji Makedonije, nakon što je dobio priliku da igra u meču protiv Španije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. U prvom nastupu direktan rival Andresu Inijesti. Odigrao je zaista hrabro.

Posle dve sjajne godine u turskom fudbalu, Elmas je dobio novu nagradu. Jurilo ga je nekoliko evropskih klubova, glavni pregovarač bio je njegov agent Nikola Đoševski, a posle ličnog telefonskog razgovora sa Karlom Ančelotijem odabrao je Napoli. Fenerbahče je za Elmasa dobio sumu od 16.000.000 evra, ali sada makedonski „dijamant“ prema nekim procenama ima skoro tri puta veću cenu.

Najbitnije, himnu peva ponosno i sa emocijama, a kada igra za Makedoniju – daje poslednji atom snage. Mali i skromni dečak sa skopskog asfalta je zahvaljujući dobrim igrama postao miljenik nacije. Ali najbolje tek dolazi – Makedonija ima novog lidera za narednu deceniju. Ukoliko sve bude po planu, očekuje se da će

Elif Elmas nadmašiti sve rekorde koji su u vlasništvu „bata Gorana”, kako on naziva Pandeva.

Ako je Goran Pandev odveo Makedoniju na Evropsko prvenstvo 2020, neka sledeću veliku stvar uradi skromni

Elif Elmas. San je Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru!

Piše: Martin Tanaskovski


tagovi

Eljif Elmasreprezentacija Makedonije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara