Roke Santa Kruz (desno), napadač Libertada (©Reuters)
Roke Santa Kruz (desno), napadač Libertada (©Reuters)

Libertadov bingo – Roke Santa Kruz

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.06.22. | 23:05

Paragvaj 1, Apertura: Lider iz Asunsiona na devet bodova do titule, četiri kola pre kraja šampionata

Klasa je večna, godine su samo broj. Nekadašnji napadač Bajerna i Mančester Sitija Roke Santa Kruz počekom godine je napravio šokantni transfer u Paragvaju. Posle šest godina u voljenoj Olimpiji, ujeo je za srce navijače ovog velikana i prešao u konkurentski Libertad.

Mnogi su sa skepsom vrteli glavom, jer se radi o veteranu koji će narednog meseca da napuni 40 godina. Ipak, prijala mu je promena sredine, ali je ostao u Asunsionu. Postigao je sedam golova na 15 utakmica za novi klub. Libertad je lider Aperture sa četiri boda više od najbližeg konkurenta, gradskog rivala Sero Portenja. Do kraja sezone u Paragvaju je ostalo još četiri kola.

Izabrane vesti

Santa Kruz je posebno efikasan u proteklih mesec dana. Postigao je po gol na poslednje tri utakmice, a pet na prethodnih pet mečeva. Crno-beli iz Asunsiona su bili najbolji i u svojoj grupi Kopa Libertadores, pa su se plasirali u osmine finala najjačeg takmičenja na Zelenom kontinentu.

01.15: (1,45) Libertad (4,00) Guairenja (7,00)

Libertad je imao šest pobeda u nizu, ali je prošle nedelje zaustavljen u duelu s gradskim rivalom, Guaranijem (1:1), pa se jedini takmac za titulu, Sero Portenjo, približio na samo četiri boda. Crno-beli noćas (01.15) ne bi trebalo da imaju problema na svom stadionu Nikolas Leoz protiv Guairenje, tima iz donjeg dela tabele.

Za Libertad igra još jedna legenda paragvajskog fudbala, nekadašnji napadač Benfike, Oskar Kardozo. Dvojica veterana ne igraju zajedno. Uglavnom je Roke starter, dok godinu dana mlađi bivši as lisabonskih Orlova ulazi s klupe. Postigao je dva gola za svoj tim ove godine. Nije bio starter na poslednjih pet mečeva, a zbog povrede ga nije bilo u sastavu prošle nedelje protiv Guaranija.

Libertad je ove sezone sjajan na svom terneu. Ima osam pobeda i samo jedan remi, bez poraza. Jedino je pre dva meseca odolela Resistensija (2:2). Za 810 minuta pred svojim navijačima, šampion Paragvaja iz 2021. godine je primio samo tri gola, a gol-razliku u poslednje četiri utakmice je 9:0.

Guairenja je sakupila četiri boda na dva poslednja gostovanja, a pre toga je imala tri poraza u nizu.

Najbolji strelac u šampionatu Paragvaja je Fernando Fernandez iz Guaranija sa 12 golova, jedan više od vundekrinda Libertada Hulija Ensisa koji je prodat Brajtonu za čak 10.000.000 evra. Radi se o supertalentovnom napadaču koji ima samo 18 godina i koji je ove sezone eksplodirao i napravio veliki transfer u Premijer ligu.

Uoči meča proteklog vikenda sa Guaranijem, novopečeni reprezentativac Paragvaja je napustio kamp Libertada i otputovao za Britansko ostrvo i naredne sezone poklušaće da se izbori za mesto pod suncem u četi Grema Potera. Moraće Libertad bez njega da se bori za krunu u ovoj južnoameričkoj državi.

PARAGVAJ 1 – 19. KOLO

Petak

Heneral Kabaljro – Sol Amerika u toku

Subota

01.15: (1,45) Libertad (4,00) Guairenja (7,00)

22.30: (5,70) 12. de Oktobre (4,00) Sero Portenjo (5,70)

Nedelja

00.45: (2,75) Sportivo Ameljano (3,15) Nasional (2,50)

22.30: (1,48) Olimpija (4,10) Resistensija (6,25)

Ponedeljak

00.45: (5,70) Takuari (3,70) Guarani (1,58)

***kvote su podložne promenema



tagovi

Južna AmerikaLibertadRoke Santa KruzGuairenjaParagvajParagvaj 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara