Kolumbijski navijački sukobi (©AFP)
Kolumbijski navijački sukobi (©AFP)

Luda noć u Kolumbiji: Klasiko kafe, Obalski klasik, Klasiko Paisa i Klasiko Valjekaukano

Vreme čitanja: 9min | ned. 04.09.22. | 22:51

Kolo derbija i priča o derbiju Medeljina

Čini se da su čelnici Fudbalskog saveza Kolumbije, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ove južnoameričke države, “prepisali” koncept i pojavu koja se pre nekoliko godina pojavila u Argentini. Naime, Gaučosi su imali ozbiljan problem po proširivanju lige, pogotovo u Buenos Ajresu, gde su se obnovila neka stara, ali nikako manje važna i manje posećena rivalstva.

Nije bilo vikenda, a da navijači dve zaraćene strane koje su se sukobljavale u datom kolu, nisu izazivali kolaps u glavnom gradu. Stanovništvo je zbog toga bilo na ivici nerava, te se AFA, zajedno sa organima reda odlučila na veoma rizičan, ali povrh svega, isplativ potez. Organizovali su Fecha de Clasicos iliti Kolo Klasika. To je značilo da se u jednom kolu igraju svi poznati derbiji od prve do poslednje lige. Policija, vojska i sve militarne jedinice “isteraju” se na ulice grada, koji će nekako preživeti taj vikend, a to je cena koja je morala da se plati kako bi ostatak godine mogla da živi normalno, koliko to uopšte i dozvoljava uvek klimava i nestabilna situacija u zemlji.

Izabrane vesti

Od prošle sezone to je slučaj i u Kolumbiji. Vikend klasika je u toku. Nažalost, ili na sreću tamošnjih vlasti, dobar deo regionalnih rivalstava više nije aktivan, uglavnom zbog različitosti u rangovima takmičenja, a ima i onih gde se suprotna strana naprasno ugasila, što je slučaj sa Deportivo Kukutom, dok njegov rival Atletiko Bukaramanga igra najviši rang.

01.10: (2,40) Independijente Medeljin (3,00) Atletiko Nasional (3,05)

Zvanično, kolo klasika prethodne noći otvorio je Clásico Bogotano ili Clásico Capitalino, nadaleko poznati sukob između Miljonariosa i Independijente Santa Fea, inače dva najveća i najtrofejnija kluba u prestonici Kolumbije. Ovo je jedini klasik koji se igrao bez prekida u svim sezonama kolumbijskog profesionalnog fudbala od njegovog osnivanja 1948. godine i smatra se jednim od najvažnijih i najopasnijih derbija na tlu Južne Amerike. Ovaj 323. po redu, pripao je Milionerima rezultatom 2:0.

Noćas, u nešto ranijem terminu (21.00) na programu je Clásico Cafetero iliti Klasiko kafe. Čuveni derbi iz regije Vijeho Kalads, inače regije najvećih uzgajivača kafe, pa otuda i njegov naziv, jedan je od onih koji zastupaju, ne dve, već tri suprostavljene strane. Onse Kaldas i Deportivo Pereira su oni koji održavaju rivalstvo ove sezone, dok je Deportes Kindio trenutno u drugom rangu takmičenja.

Od (23.05) igra se derbi između Union Magdalene i Juniora, poznatiji kao Clásico Costeño iliti Obalski klasik, rivalstvo koje je obnovljeno prošle sezone, posle četiri godine povratkom Uniona u elitni rang takmičenja. I naravno duel koji nepobitno privlači najveću pažnju noćas (01.10) je onaj između Independijente Medeljina i Atletiko Nasionala. Ipak, luda noć završava se u Kaliju, gde se od (03.15) igra još jedan veliki gradski derbi između Amerike i Deportivo Kalija.

Medeljin, živahna metropola sa preko tri miliona stanovnika smeštena u dolini Abura, podno svetlucavih vrhova Kordiljera, na obalama istoimene reke, ima popularan i dobro poznat nadimak "grad večnog proleća". Pored sjajne klime, postoje i druge osobine koje ovaj grad čine jedinstvenim, kao što su Boterov trg, koji se nalazi u samom srcu Medeljina, muzej Antiokije, park Ljeras, potom španska biblioteka, jedna od najvećih u Latinskoj Americi, ali i neka mesta koja su poslednjih godina postala popularna, zahvaljujući najpoznatijem izvoznom proizvodu Kolumbije, ali i brojim TV serijalima igranog i dokumentarnog tipa.

Daleko najpoznatija, od 16 komuna, koliko sačinjava ovaj grad, jeste ona pod brojem 13, iliti San Havijer. Nekada najopasnija četvrt. Rasadnik kriminala. Raj za bande, gerile i paravojne formacije. Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka ova četvrt bila je igralište narko kartela, počev od čuvenog Medeljinskog, pa do manjih organizacija koje su nasledile velike kartele u Kolumbiji.

Stanovnici Medeljina i regiona Antiokija, uopšte poznati su kao "Paise". Ime potiče od španske reči za paisano, što kažete onom za koga smatrate da vam je zemljak. Ovaj nadimak primetan je i prepoznatljiv širom kontinenta, s obzirom na činjenicu da su ovi ljudi zaista rođeni i odrasli ovde. Za razliku od Kostenosa, uobičajnog nadimka za narod koji živi na obalama neka od dva okeana ili pojedinih mora koja okružuju Južnu Ameriku, Paise su navikle na planinsko okruženje njihovog velelepnog grada.

Gotovo je nemoguće pričati o Medeljinu, a ne spomenuti njegovog nekadašnjeg apsolutnog vladara Pabla Eskobara, čoveka koji je uživao bezrezervnu podršku velikog broja sugrađana. Međutim, lokalci znaju šta je sve najveći kokainski baron učinio za svoj grad, izbegavajući svaku priču o zlodelima ozloglašenog kartela. Danas, veliki broj turista u grad na obodima Anda dolazi kako bi posetio mesta koja su obeležila Eskobarov život, u turama koje pojedine agencije imaju među svojim ponudama, a pod nazivom "Pablo tura". Jedna stanica na ovoj ruti posebno se izdvaja za nas fudbalske fanatike, a to je stadion Atanasio Žirardot. Dom dva najveća fudbalska kluba u gradu. Dva tima sa tipičnim, ali veoma ponosnim i uzdignutim imenima. Nacionalni i Nezavisni. Dva kluba koja nikada nisu mogla zajedno, ali isto tako ne mogu ni jedan bez drugog. Oni predstavljaju dva lica Medeljina u nadaleko čuvenom derbiju, poznatijem kao Clásico Paisa!

----------------

Jučerašnji dobitnik puta za Katar na meč Brazil - Srbija pogodio je kvotu 226,03.

Možeš li ti da budeš današnji pobednik?

----------------

Klasiko Paisa, popularan je naziv rivalstva ova dva kluba, koji između ostalog, dele najveći sportski kompleks i stadion u gradu i regiji, pod nazivom Atanasio Žirardot. Zbog svoje agresivne pozadine, smatra se najvažnijim derbijem u Kolumbiji, kao i jednim od najvažnijih u Južnoj Americi. Rivalstvo je posebno snažno zbog navijačkih baza bara brava grupa "Rexixtenxia Norte" na strani DIM-a i "Los del Sur" koji zastupaju zelenu stranu Medeljina. Klasična podela na Sever i Jug. Između ove dve bara brava grupe često se događaju sukobi i žestoke borbe, koje se neretko završavaju i smrtnim ishodima, zbog čega je ponekad na stadion dozvoljen ulazak samo obožavaocima jednog tima i obično je to formalni domaćin.

Prvi susret gradskih ekipa iz Medeljina viđen je još u prvom organizovanom prvenstvu na nacionalnom nivou, 1948. godine, a 12. septembra kada su se premijerno, bar zvanično, našli oči u oči, Independijente je slavio sa ubedljivih 3:0 nad timom, koji se tada još takmičio pod nazivom Atletiko Munisipal.

U sezoni odigranoj 1954. godine, klasiko se prvi put odigrao na novoizgrađenom stadionu Atanasio Žirardot, koji će do danas ostati poprište ovog žestokog rivalstva. Tog 26. septembra 1954. Nasional je slavio minimalnu pobedu golom Karlosa Alberta Gambina u 78. minutu susreta. Iste godine Zeleni su podigli svoj prvi pehar namenjen šampionu države.

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, u fenomenu poznatom kao "narco-fútbol", trgovci drogom zaposeli su kolumbijski fudbal, a brojni karteli postali su vlasnici glavnih klubova u zemlji, računajući i medeljinski dvojac, koji je pao pod uticaj možda i najjačeg čoveka tih godina u državi. Pablo Eskobar bio je osnivač kartela Medeljin i vremenom je postao najpoznatiji trgovac kokainom na planeti.

Eskobar je preuzeo kontrolu nad oba kluba u gradu, ali je svoje najveće ekonomske resurse preusmerio na Nasional, stvarajući od njega najmoćniji tim na kontinentu. Čuveni kokainski baron, uspeo je da formira sastav bez stranaca, okupljajući najbolje igrače u zemlji poput Renea Igite, Andreasa Eskobara, Leonela Alvareza i drugih. Bio je to tim koji će ući u istoriju 1989. godine, pošto je postao prvi kolumbijski klub koji je osvojio Kopa Libertadores. Ali, čistoća ovog trofeja i dan danas se dovodi u pitanje, zbog uticaja Eskobarovih ljudi, koji su bili strah i trepet na čitavom kontinentu. Uticaj medeljinskog kartela, i te kako se odrazio i na Independijente, za kojeg su po svemu sudeći, takođe kovani veliki planovi, ali se sukob glavnih kartela isprečio tome. Prekomerna moć trgovaca drogom u klubovima dovela je do brojnih nepravilnosti. Kockanje je postalo sredstvo za sve ilegalne aktivnosti koje je organizovala mafija podmićivanjem, pranjem novca, pa čak i ubistvima.

Prvi značajniji sukob, posle turbulentnih godina za oba kluba, dogodio se 1994. kada je u pretposlednjem kolu Nasional minimalnom pobedom nad gradskim rivalom obezbedio finale sa Miljonariosom, koga je kasnije savladao za svoju 13. titulu šampiona Kolumbije. Krajem devedesetih Independijente je ispao u niži rang, ali se klasiko ubrzo vratio na veliku scenu već prvih godina novog milenijuma.

Do danas, Klasiko Paisa igrao se ukupno 325 puta kroz sva takmičenja u kojima su učestvovala ova dva kluba, a noćas se dva rivala sastaju u sklopu 10. kola Klausure. Nasional ubedljivo vodi po broju duela rešenih u svoju korist, sa njih 132, naspram Independijenteove 91 pobede, dok je u 102 slučaja sukob završen bez pobednika.

Što se tiče trenutne situacije na tabeli drugog dela kolumbijskog šampionata, Atletiko Nasional je ponovo posrnuo u ligi pošto je remizirao kod kuće protiv Envigada u zaostalom meču 7. kola i u gradski klasik ulazi pod određenim pritiskom predhodnih rezultata, ali i velikim očekivanjima mnogobrojnih pristalica. Sa strane Independijentea, situacija nije mnogo drugačija posle poraza od Miljonariosa i Agilasa koji su pokolebali trenera Davida Gonzalesa, zbog čega će duel Antiokije biti od vitalnog značaja za oba tima.

Zeleni sastav je još u nestabilnom periodu i ima teškoća da pronađe ideju za pobedničku igru kako bi bio konkurentan i došao do prvih mesta. Protiv Envigada je propustio priliku da bude drugi na tabeli, ali je sa dodatim bodom stigao u grupu od osam prvoplasiranih. Što se tiče sastava, Kristijan Kastro i Felipe Roman nisu uspeli da se oporave, i na njihovim mestima biće Alvaro Angulo kao centralni bek sa leve strane i Ijerson Kandelo kao desni bek. Harlan Barera je suspendovan nakon isključenja u prethodnom meču protiv Envigada. Centralni bek Huan Hose Arijas biće još jedna novina u startnoj postavi.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

Tim Moćnika sa planine, pored toga što će imati ulogu formalnog domaćina, nastoja će da prekine četvorogodišnji niz ne uspevajući da savlada gradskog rivala. David Gonzales će debitovati kao trener u klasiku, nekadašnji golman Independijentea, dobro poznaje ovaj sukob iznutra i u igri, ali ne i van terena, pored aut linije. Kod domaćih, Žan Pineda, David Loaiza i Mihel Monsalve nastavljaju da se oporavljaju od povreda, ali se očekuje da će se ponovo u sastavu pojaviti Andres Kadavid i Felipe Pardo.

Independijente Medeljin i Atletiko Nasional igraće novo izdanje klasika Antiokije. Moćnici su trenutno u nizu od četiri utakmice bez poraza kod kuće (dve pobede i dva remija). Zeleni akumuliraju pet mečeva bez poraza (tri pobede, dva remija). Međutim, kao što je već i pomenuto, Independijente nije pobedio večitog rivala još od 6. oktobra 2018. Od tada je Nasional u 11 utakmica prošao bez poraza, uz šest remija i pet pobeda. Što se tiče atmosfere, očekuje se velika poseta na Atanasio Žirardotu, pošto je DIM saopštio da je za duel prodato 40.000 karata.

KOLUMBIJA 1 - 10. KOLO

Subota

Bukaramanga - Alijansa Petrolera 3:1 (0:0)

/Teliz 79, Kolpa 85ag, Tores 90 - Hil 54/

Nedelja

Tolima - Kortulua 0:0

Miljonarios - Independijente Santa Fe 2:0 (1:0)

/Gomez 22, 70/

Deportivo Pereira - Onse Kaldas U TOKU

23.05: (3,50) Union Magdalena (3,25) Junior (2,05)

Ponedeljak

01.10: (2,40) Independijente Medeljin (3,00) Atletiko Nasional (3,05)

03.15: (2,05) Amerika Kali (3,00) Deportivo Kali (3,80)

Utorak

01.00: (1,82) Deportivo Pasto (3,30) Jaguares Kordoba (4,40)

03.05: (2,65) Patriotas Bojaka (2,80) La Ekidad (2,90)

23.00: (2,70) Envigado (2,80) Agilas Doradas (2,85)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Independijente MedeljinAtletiko NasionalAmerika KaliDeportivo KaliUnion MagdalenaJunior

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara