Miloš Petrović, Kiril Despodov, Alen Stevanović i Milan Jokić (©Reuters, Shutterstock, Starsport)
Miloš Petrović, Kiril Despodov, Alen Stevanović i Milan Jokić (©Reuters, Shutterstock, Starsport)

Ludogorec ne mora da se trudi, rivali su mu u kanalu, ni Srbi više ne idu masovno u Bugarsku

Vreme čitanja: 5min | pet. 23.07.21. | 11:47

Duelom Carskog Sela i Černog Mora (petak, 17.45) počinje novi šampionat Parve lige. Za domaće igraju dva naša igrača, Alen Stevanović i Milan Jokić, od ukupno tri, koliko ih je u komšiluku

Fudbal u Bugarskoj je u ogromnoj krizi. Reprezentacija je u haosu, klupski fudbal je jako slab, a finansijska kriza sve dublja. U takvoj situaciji Ludogorec, kao jedini stabilan klub u zemlji, ne mora mnogo ni da se trudi da bi opet odbranio titulu. Apsolutni je favorit u šampionatu koji se otvara u petak od 17.45 časova, utakmicom Carskog Sela i Černog Mora.

Već 10 uzastopnih godina traje vladavina Zelenih iz Razgrada. Prošle sezone su rutinski došli do svoje prve zvezdice na grbu, pošto su devet bodova iza sebe ostavili Lokomotivu iz Plovdiva. Razlika bi bila i veća, da nisu u poslednjih nekoliko kola igrali sa omladincima. Eto, čak im se i to može.

Izabrane vesti

Sada je Ludogorec dodatno nadogradio tim. Potrošio je 5.250.000 evra na pojačanja, a većina je stigla iz najjačih liga sa zapada Evrope. Za 2.000.000 evra iz Kaljarija je došao Kiril Despodov, za 1.000.000 evra iz Alavesa je potpisan štoper Olivije Verdon, za istu cifru je iz Genta angažovan Igor Plastun, a za 100.000 evra manje je iz Šalkea stigao Bernard Tekpitej.

(4,30) Lokomotiva Plovdiv (3,40) Ludogorec (1,80)

Ludogorec je angažovao još i hrvatskog golmana Kristijana Kahlinu za 350.000, dok su bez obeštećenja došli portugalski vezista Klod Gonsalves (Žil Visente), holandski defanzivac Šakil Pinas (Den Hag), holandski golman Seđro Pat (Groningen) i rumunsko krilo Dorin Rotariju (Astana). Dovoljno da se potvrdi da je Ludogorec za tri dimenzije iznad svih u Bugarskoj.

A ostali? Najtrofejniji klubovi CSKA Sofija (31 titula) i Levski (26 titula) su u dubokoj finansijskoj krizi. Levski čak nije imao novac ni da ode negde na pripreme, već se za novu sezonu spremao na svom stadionu. U finišu minule sezone se pričalo čak i o proglašenju bankrota i selidbi u četvrti rang, ali za sada su plavci u eliti.

Očekivano, tokom leta je otišao veliki broj prvotimaca. Manje-više, svi koji su imali neku ponudu. Živko Atanasov je prešao u Černo More, Mateo Stamatov u ruski Orenburg, Martin Rajanov u izraelski Ašdod, Zvonimir Mikulić je nastavio karijeru u turskoj Tuzli, a španski štoper Načo Monsalve otišao je u Poljsku. Klub su, sa čistim papirima, napustili i Dragan Mihajlović, Ilija Dimitrov i Nikolaj Krastev. Od novajlija su stigli samo Kipranin Hristos Sielis i doskorašnji levi bek Etara, Hristofer Hubčev.

U CSKA Sofiji, onoj koja polaže prava na grb i istorijat (ne navijačkoj tvorevini CSKA 1948), prave se u javnosti da je sve u najboljem redu. Angažovali su tokom leta Janika Vajldšuta iz Makabi Haife, stigao je i napadal Hamza Ćataković iz Trenčina, ali neposredno pre početka sezone sačekao ih je hladan tuš.

(4,00) CSKA 1948 Sofija (3,30) CSKA Sofija (1,90)

Ministarstvo omladine i sporta Bugarske ispostavilo im je u četvrtak račun od 1.120.000 evra, na ime korišćenja stadona Bugarske armije. Ukoliko ne isplate dugovanja u najkraćem roku, prema pisanju tamošnjih medija, mogli bi da ostanu beskućnici.

U Sofiji se još nadaju da bi mogli da zarade neki novac od nagrade UEFA i tako “premoste” ovu sezonu. Transferi Alija Soa (Rostov) i Tijaga Rodrigesa (Al Hazem) samo su donekle pokrili troškove. CSKA se takmiči u kvalifikacijama za Ligu konferencije, počela je od 2. kola, ali tamo se u četvrtak mučila. Na svom terenu nije uspela da savlada letonsku Liepaju, odigrali su samo 0:0, tako da je naredne sedmice očekuje težak meč.

Stadion CSKA Sofije (©Vikipedija)Stadion CSKA Sofije (©Vikipedija)

Kada smo kod Evrope, u Ligi konferencije su još dva bugarska tima. Lokomotiva je u Plovdivu savladala Slovačko iz Češke sa 1:0, tako da je u dobroj poziciji da se domogne 3. kola, dok je Arda na korak od eliminacije. Hapoel Ber Ševa je slavila kao gost sa 2:0.

Ludogorecu je nedostatak prave konkurencije na domaćoj sceni napravio problem u Evropi. Mučio se u 1. kolu kvalifikacija sa Šahtjorom iz Soligorska, ali je sa dve minimalne pobede uspeo da eliminiše Beloruse iz daljeg takmičenja. Imao je tu i sreće, zbog političke situacije ga Šahtjor nije ugostio kod kuće, već na neutralnom terenu u Beogradu, na stadionu Čukaričkog.

U 2. kolu kvalifikacija za elitno takmičenje rival Ludogoreca bila je Mura, a prvi duel u Sloveniji završio se bez golova. Ako Bugari prođu dalje, na trećem stepeniku će ih najverovatnije sačekati Olimpijakos (u prvom susretu savladao azerbejdžanski Nefči sa 1:0), gde Ludogorec svakako neće biti favorit.

(2,95) Carsko Selo (3,00) Černo More (2,45)

Za razliku od nekih ranijih sezona, ove godine u Bugarskoj neće igrati puno srpskih fudbalera. Ukupno samo trojica, a dvojica će na teren već u petak. Za Carsko Selo igraju nekadašnji članovi Partizana Alen Stevanović i vezista Milan Jokić. Obojica su u Bugarsku stigli ove godine.

Tu je od ovog leta i dugogodišnji defanzivac Radničkog iz Niša, Miloš Petrović, koji je pojačao Lokomotivu Plovdiv iz grčkog Ksantija. On je protiv Slovačka proveo u igri 26 minuta.

Ove godine u Parva ligi učestvuje 14 klubova, a oni će posle 26 kola da budu podeljeni na tri grupe. Najboljih šest će igrati plej-of, za titulu i raaspodelu dva ili tri mesta u Evropi, u zavisnosti od rezultata u nacionalnom kupu. Timovi koji završe na pozicijama od sedme do 10. igraće doigravanje za Ligu konferencije, a četiri najslabije ekipe igraće u plej-autu i probaće da izbegnu selidbu u niži rang. Tamo će najslabija ekipa, dok će pretposlednji da igra doigravanje sa četvrtoplasiranim timom iz Druge lige. Tri najbolja drugoligaša će direktno u viši rang, pošto će od sledeće sezone Parva liga da broji 16 klubova.


tagovi

Miloš PetrovićAlen StevanovićLudogorecMilan JokićCarsko selo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara