Gift Orban (©Reuters)
Gift Orban (©Reuters)

Ma kakvi Ohi, Ndžaj ili Jevtović, Gift Orban je poklon norveškog fudbala svetu

Vreme čitanja: 5min | čet. 13.04.23. | 11:55

Dvadesetogodišnji Nigerijac, koji je iz druge lige došao ove zime do Genta, predvodiće Belgijance u četvrtfinalu Lige konferencije protiv Vest Hema (četvrtak, 18.45)

Najveći srpski klubovi Crvena zvezda i Partizan u poslednjih nekoliko godina su pokušavali da dovedu kapitalno pojačanje iz norveškog fudbala. Crveno-beli su probali sa Ohijem Omoižuanfom i Milanom Jevtovićem, nijedan od njih dvojice nije ostavio neki veći trag na Marakani, dok su se crno-beli ozbiljno opekli o Musu Ndžaja. Dok su Večiti uglavnom gledali ka prvoligaškim igračima, u drugoj ligi Norveške im je promakao biser. Ne i skautima Genta, ove zime su Belgijanci angažovali 20-godišnjeg napadača Gifta Orbana, koji je za prethodna tri meseca postao jedan od najatraktivnijih fudbalera današnjice. Prema pisanju lokalnih medija, oko pedesetak skauta je najavilo dolazak na meč Genta i Vest Hema (četvrtak, 18.45) u prvom susretu četvrtfinala Lige konferencije, samo kako bi uživo gledali Nigerijca protiv atraktivnog rivala.

O čemu se tu zapravo radi? Orban je kao najbolji strelac druge lige Norveške u dresu Stabeka dobio u januaru poziv iz Belgije, a ekspresno je pokazao da je previše kvalitetan čak i za taj rang fudbala, pošto je na prvih 12 utakmica u Gentu postigao čak 14 golova! Zato je ovog 178 centimetara visokog napadača gledalo četrdesetak skauta protiv Epena u prvenstvu, zato je on i sada u fokusu protiv Čekićara.

Izabrane vesti

Partizan je baš iz Stabeka 2019. godine doveo Ndžaja, ali norveški napadač je zabeležio samo dva nastupa za Beograđane, ukupno 17 minuta. Malo zbog povrede, malo i zbog procene da nema dovoljno kvaliteta, Ndžaj je brzo sklonjen u drugi plan i posle godinu dana je napustio klub. Sada je u drugoligašu KFUM-u iz Osla.

Milan Jevtović je tiho iz čačanskog Borca prešao u norveški Bode/Glimt, a pažnju srpske javnosti na sebe skrenuo je dobrim partijama u dresu Rozenborga. Golovima i asistencijama u kontinuitetu izborio se za poziv Zvezde, ali na našem najvećem stadionu se nije baš najbolje snašao. Na 24 meča dao je šest golova, uz tri asistencije, a posle pozajmice u APOEL i odlaska bez obeštećenja u Orhus, vratio se u Norvešku gde i sada igra za Odd Grenland.

18.45: (3,45) Gent (3,45) Vest Hem (2,25)

Od Norvežana najbolji utisak je ostavio Ohi, koji je došao u Zvezdu iz Moldea sa epitetom najboljeg strelca prve lige. Bio je vrlo efikasan u Beogradu, sa učinkom od 12 golova na 24 meča. Međutim, procenjeno je da su bivšem napadaču Stabeka i Moldea nedostajale neke druge karakteristike u igri, pa je prodat danskom Brondbiju za 1.350.000 evra. Tamo je ove sezone na 16 utakmica dao devet golova i imao dve asistencije.

Orban je Gent koštao više nego Ohi Brondbi, morali su Belgijanci da plate čak 3.300.000 evra drugoligašu Stabeku. Bio je 20-godišnji Nigerijac najbolji strelac, na 24 meča je postigao 19 golova i imao sedam asistencija. Najzaslužniji je za to što se Stabek vratio u elitu, čak je i dao taj odlučujući pogodak.

Ipak, bila je kocka dati tolike milione na neproverenog Afrikanca. Gent je praktično samo prebacio Norvežanima sav novac koji je ove zime dobio od Rena za Ibrahima Salaha, ali vredelo je. Odmah se video Orbanov uticaj na igru i rezultate. Dva gola na debiju protiv Vesterloa, pa gol Karabagu Agdamu u baražu za osminu finala Lige konferencije, vredan penala, naposletku i prolaska dalje. Protiv turskog Bašakšehira u narednoj rundi je na dve utakmice Nigerijac dao ukupno četiri gola, a za to vreme u prvenstvu je jednom zatresao mrežu Anderlehta, dva puta Serena i čak u četiri navrata Zultea iz Varagema. Dovoljno da kraj svog imena ima više golova nego odigranih mečeva, a da Gent dođe nadomak plasmana u plej-of belgijskog šampionata, što je zimus delovalo kao nerealna misija.

Gent od Orbanovog debija ima učinak od sedam pobeda, dva remija i tri poraza u svim takmičenjima.

Igra izvan šesnaesterca, leva noga, desna noga, igra na jedan ili dva dodira, udarci glavom, golovi posle kornera, iz kontranapada… Orban može sve sa obe noge, može da kombinuje, asistira, centrira i šutira. Što se tiče kretnje u šesnaestercu, nikada ga niko nije učio šta treba da radi, a on je bio savršen. Sve što radi čini sa puno osećaja, veoma je dobar. Prosto morate da se zapitate, da je bio ispravno treniran, koliko moćan bi tek onda bio“, zapitao se Gentov skaut Kardenas, koji ga je pronašao u Norveškoj.

Zanimljivo, Gift Orban je šansu u Stabeku dobio tek iz druge. Šansu u Skandinaviji je dobio kao član akademije koju su pohađali Odion Igalo i Dejvid Datro Fofana. Prvi utisak na probi u Stabeku nije bio dovoljno dobar, vratio se u Nigeriju, ali je usledio novi poziv kada je Stabek ostao bez napadača.

Da nije bilo tog drugog poziva, velika je verovatnoća da Orban sada ne bi bio u evropskom fudbalu“, prizano je za Atletik njegov agent Emefije Ata Aneke.

Jednostavno, mladom Afrikancu je trebalo malo više vremena da se adaptira na Evropu i potpuno drugačiji život.

Gift je vrhunski profesionalac, maksimalno fokusiran. U Evropi je tek 12 meseci, ali ispravno se hrani, spava redovno, zna šta mora da radi. Cilj mu je da ostane nogama na zemlji, što me je posebno impresioniralo. Veliki je takmičar, želi da pobedi u svemu. Mnogo se iznervira svaki put kada izgubi i to je dobro“, dodao je Kardenas.

Gift Orban (©Reuters)Gift Orban (©Reuters)

Gentov skaut je objasnio kako izgleda ceo proces regrutacije u belgijskom klubu.

Da krenem od početka. Čuvamo puno referenci, takođe gledamo karakter. I to ne dve ili tri osobine, već 10. Ako sve uslove ispuni, sastajemo se sa igračem, trener takođe razgovara sa njim da stekne utisak. Onda ja idem sa igračem kod predsednika i trenera, sa njim sam od kako ga pokupim na aerodromu, sve do posle večere. Naporno je, ali bolji utisak se tako stekne nego da idemo preko 1.000 kanala. Pogotovo, jer u prelaznom roku stvari se odvijaju brzo. To je snaga Genta u poslednje vreme, prvi smo. Uzeli smo Kamila Pjatkovskog i Džordana Torunarigu na pozajmice jer smo bili brži, a zatim smo i Gifta primetili pre svih“, objasnio je Kardenas.

U Ligi konferencije Belgija ima najviše predsrtavnika u četvrtfinalu, pored Genta je tu i Anderleht. Gent je bio drugi u grupi, iza Jurgordena, a ispred Moldea i Šamroka. Potom je preko Karabaga i Bašakšehira stigao do okršaja sa Vest Hemom.

Engleski tim se prošetao do sada kroz najmlađe takmičenje UEFA. Imao je svih šest pobeda u grupi sa Anderlehtom, Silkeborgom i FCSB-om, a zatim je eliminisao AEK Larnaku u osmini finala sa ukupnih 6:0. Čekićari su zbog toga veliki favoriti, ne samo u dvomeču protiv Genta već i za osvajanje čitavog takmičenja.

Jedino što može da poremeti londonski klub su obaveze u Premijer ligi, gde se Vest Hem još uvek bori za opstanak. Ima samo tri poena više od Notingem Foresta, prvog ispod crte, doduše i odigranu utakmicu manje.

--------------------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV: pogodi 3 x PLUS na poene igrača

---------------------

LIGA KONFERENCIJE – ČETVRTFINALE (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

18.45: (3,45) Gent (3,45) Vest Hem (2,25)

21.00: (2,70) Anderleht (3,25) AZ Alkmar (2,90)

21.00: (3,70) Bazel (3,50) Nica (2,15)

21.00: (4,60) Leh (3,60) Fjorentina (1,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Vest HemGentLiga konferencijeGift Orban

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara