Mačida je velika priča u Japanu: Srednjoškolski trener sa debitantom na vrhu Džej lige

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.04.24. | 23:03

Niko ne voli da igra protiv momaka iz predgrađa Tokija, koji u subotu jutro dočekuju branioca titule Kobe

Mačida je jedno od onih predgrađa u Tokiju, u koje turisti retko zalaze. Prepoznatljiva je po opasnim četvrtima, a kako je stacionirana na južnom rubu glavnog grada Japana, daleko je bliža Jokohami nego centralnom Tokiju i često se više povezuje sa tom oblasti.

Bilo kako bilo, fudbal je prethodnih meseci postao glavna "marka" naselja, jer imidž Mačide je dobio pravi podsticaj ulaskom lokalnog kluba u najviši rang japanskog fudbala. Mačida Zelvija je kolektiv koji nikada nije privlačio veliku pažnju u Zemlji izlazećeg sunca. Većinu kratkog postojanja - u profesionalnoj ligi od 2012. - provela je na dnu tabele druge lige i čak u nižim rangovima.

Izabrane vesti

Sve se promenilo 2023. godine, kada je Cyber Agent, kompanija za digitalne medije u industriji oglašavanja, zabave i igara, koja je kupila klub 2018. godine, počela da ulaže sredstva. Postojala je inicijativa čelnika da se promeni ime kluba, i da se umesto Mačide u nazivu koristi Tokio, ali su to pristalice oštro osudile i stopirale.

Susumu Fudžita, vlasnik i osnivač kompanije - koji je kratko investirao u Sagan Tosu u vreme kada je Fernando Tores igrao tamo - preuzeo je mesto predsednika Zelvije. Prvi potez bio je angažovanje trenera Goa Kurode, koji nikada ranije nije trenirao profesionalni klub, ali je bio poznat u srednjoškolskom fudbalu po tome što je transformisao školu Aomori Jamada kao izuzetno referentnu u zemlji. Bio je glavni punih 28 godina pre nego što ga je Fudžita "prepoznao" kao trenera za velika dela, idealnog da zameni Srbina Ranka Popovića.

08.00: (3,05) Mačida Zelvija (3,25) Kobe (2,40)

Uz nekoliko pojačanja, Mačida je prošle godine od autsajdera postala kandidat za promociju i osvojila je prvo mesto sa 12 poena više od Džubilo Ivate, pored toga što je imala najjači napad. Pred start debitantske kampanje u Džej ligi, cilj kluba je bio da se napravi buka. Za sada sve ide prema planu...

Posle uvodnih sedam rundi u J1, nijedan kandidat za titulu se nije istakao. Što se tiče golova, najviše je do sada je pokazala Hirošima. Ali, senzacija početnog dela prvenstva je Mačida Zelvija, tim koji prvi put korača najjačim društvom. Plavo-crni su na prvoj poziciji sa 16 bodova, jednim više od Hirošime i Serezo Osake.

Donedavno su ređali pobede, tri u nizu, a onda se dogodio prvi poraz, kod kuće od Hirošime sa 2:1. Ipak, nisu očajavali u taboru Mačide i odmah su se vratili na trijumfalnu stazu, savladavši Kavasaki sa 1:0 na strani, kompletirajući maksimalan učinak na gostovanjima ove sezone sa sve tri pobede.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

Istovremeno, Zelvija je izazvala brojne kontroverze i diskusije u Japanu zbog načina igre zbog defanzivnog stila, oslanjenog na duge lopte i kontranapade, što je suprotno tipičnom japanskom konceptu igranja fudbala. Mnogi navijači timova sa kojima se Mačida suočavala žalili su se na "anti-igru" rivala, ali za Zelviju je važan rezultat.

Trener Go Kuroda, koji je na prvom poslu u profesionalnom klubu posle skoro tri decenije provedenih u srednjoj školi, potresa japanski poredak.

"Bilo bi bolje da možemo da započinjemo akcije iz naše odbrane i da dajemo golove, ali to trenutno nije idealan stil za nas. Umesto da igramo lep fudbal, moramo da pretimo protivnicima. Moramo da ih nateramo da se plaše našeg fudbala. Tehnika i taktika dolaze kasnije", rekao je Kuroda.

Lepo nije uvek funkcionalno, i Mačida se opredelila da bude vrsta tima protiv koje većina drugih klubova ne uživa da igra. Naredni protivnik joj je Kobe, branilac titule prvaka Japana u 8. kolu, u subotu u jutarnjim časovima po srednjoevropskom vremenu (08.00).

Dva puta u eri Džej lige klub koji je osvojio drugi rang je odmah sledeće sezone osvojio J1 - to su bili podvizi Kašive 2011. i Gamba Osake 2014. Malo je verovatno da se Mačida pretvori u treći takav sastav, međutim ako snažan početni period potraje, vlasnik bi mogao da dodatno finansijski podrži ekipu.

Kuroda, čiji je jedini posao od tinejdžerskih godina bio kratak rad u hotelu, a zatim povratak u srednju školu, ima kapacitet da bude vođa neobuzdanog kluba iz neuglednog dela najvećeg grada na svetu - do najneverovatnije priče u 2024.

JAPAN 1 - 8. KOLO

Petak

Kašiva - Urava 1:0 (0:0)

/Kinošita 72/

Subota

07.00: (2,45) Albireks Nigata (3,35) Saporo (2,90)

07.00: (5,00) Fukuoka (3,50) Hirošima (1,75)

07.00: (2,60) Džubilo Ivata (3,05) Nagoja (2,95)

07.00: (1,80) Jokohama Marinos (3,60) Šonan (4,60)

08.00: (2,75) Serezo Osaka (3,20) Kavasaki (2,65)

08.00: (1,95) Kašima (3,40) Kjoto (4,10)

08.00: (3,05) Mačida Zelvija (3,25) Kobe (2,40)

09.00: (2,65) Tokio Verdi (3,15) Tokio (2,80)

Nedelja

08.00: (1,90) Gamba Osaka (3,50) Tosu Sagan (4,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Japan 1Džej ligaMačida ZelvijaVisel Kobe

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara