Toše Proeski arena u Skoplju (©Reuters)
Toše Proeski arena u Skoplju (©Reuters)

Makedonska elita bez velikog Vardara: Akrapović vodi Škendiju, Škupi sa Sedloskim skida krunu šampionu

Vreme čitanja: 6min | ned. 08.08.21. | 08:18

Počinje i najbolji šampionat kod naših južnih komšija. Prošle sezone iz najboljeg društva ispala dva bivša prvaka. Klub iz Tetova smenio prošle nedelje trenera Ernesta Đoku posle kraha u Evropi. Ambiciozni skopski tim napada titulu. Makedonija Đorče Petrov, Akademija Pandev i Rabotnički žele izlazak na međunarodnu scenu, ostali bi bili zadovoljni opstankom. Devetorica srpskih internacionalaca u MFL-u

Možete li da zamislite Superligu Srbije bez Crvene zvezde, Partizana ili Vojvodine, HNL bez Dinama ili Hajduka, Premijer ligu Bosne i Hercegovine bez Sarajeva, Želje ili Borca, najbolju ligu Slovenije bez Olimpije ili Maribora, crnogorsku elitu bez Budućnosti i Sutjeske?

Naravno, ne možete. U komšiluku, u Makedoniji, danas počinje najbolji šampionat, i to bez velikog Vardara. Pretprošle sezone titula, prošle ispadanje iz elite za najtrofejniji klub ove zemlje. Tužna sudbina Vardara.

Izabrane vesti

Plesao je skopski velikan po ivici provalije ove godine, samo je pobedio jednom u 2021. godini, i to "fenjeraša" Belasicu, pa je kao pretposlednji morao u niži rang. Odlazak ruskog biznismena Sergeja Samsonenka (povukao se prošlog leta i iz RK Vardar koga je dva puta doveo do krova Evrope 2017. i 2019. godine) uticao je na krah velikana iz Skoplja. Vardar je igrao prošle sezone sa najmlađim timom u ligi, pa i ne čudi da mu nije bilo spasa. Višemilionski dug nije pokriven, a grad nije hteo da priskoči u pomoć.

17.30: (1,55) Makedonija Đ. P. (3,80) Pelister (5,90)

Prošle sezone, posle baraža, ispao je još jedan bivši šampion, Sileks iz Kratova. Najbolja liga Makedonije nije ni krenula, a klubovi su već završili evropske epizode. Šampion Škendija je poražena od Mure na startu kvalifikacija za Ligu šampiona, kasnije i preko kvalifikacija za Ligu konfrencije nije uspela da prođe letonsku Rigu. Takmičenje su završili i Škupi, Sileks i Struga. Makedonska MFL je na marginama Evrope, uz crnogorsku ligu, najslabiji šampionat u zemljama bivše Jugoslavije.

Od samostalnosti Makedonije odigrano je 29 prvenstava, a bilo je samo osam prvaka. Tri neće igrati ove sezone u elitnom rangu. Osim pomenutih Vardara i Sileksa nema ni Pobede iz Prilepa. Skopski crveno-crni imaju 11 titula, Rabotnički i Škendija su četiri puta bili najbolji, tri puta do krune stigli su Sileks i Sloga (sadašnji Škupi), dva puta je najbolja bila Pobeda, a po jednom Makedonija Đorče Petrov i Renova.

Poslednjih 15 godina timovi iz Tetova i Skoplja su osvajali krune, a i ove sezone najviše šanse da se okite titulom imaju timovi iz ova dva grada, branilac krune Škendija i vicešampion Škupi. Pobeda iz Prilepa je u sezoni 2006/2007 bila poslednji klub koji se okitio titulom, a da nije bio iz ova dva grada.

Od 12 trenera samo je jedan stranac, u pitanju je stručnjak iz Bosne i Hercegovine Bruno Akrapović koji je prošle nedelje seo na klupu Škendije. On se vratio u Tetovo posle pet godina. Pre toga je radio u Bugarskoj, u Lokomotivi iz Plovdiva i CSKA iz Sofije.

17.30: (1,77) Rabotnički (3,35) Borec (4,60)

U ligi će biti trojica domaćih stručnjaka koji su već osvajali krune. Najtrofejniji je Katip Osmani koji će voditi Renovu. On je sa Škendijom tri puta bio prvak. Goce Sedloski, stručnjak na klupi Škupija, tima iz skopskog Čaira, osvajao je dve titule sa Vardarom, dok je Aleksandar Vasoski, kormilar Akademje Pandev, takođe sa skopskim velikanom bio na krovu Makedonije.

Najviše stranih fudbalera ima Škupi, čak devetoricu, šampion Škendija ima osmoricu. Samo jednom fudbalera van Makedonije ima Rabotnički i Akademija Pandev.

U komšiluku igraće devetorica srpskih internacionalaca – Nemanja Bosančić i Uroš Đurić (Struga), Milan Đokić (Bregalnica Štip), Nikola Gavrić i Miloš Rnić (Borec Veles), Aleksandar Vulić, Luka Popović i Đorđe Kasalović (Skoplje) i Uroš Mirković (Tikveš Kavadarci).

Novi članovi elite su postali Bregalnica iz Štipa, Tikveš iz Kavadaraca i Skoplje. Liga i dalje broji 12 klubova. Prvak ide u prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, drugoplasirani i trećeplasirani, kao i pobednik Kupa Makedonije, plasiraće se u kvalifikacije za Ligu konferencije. Ispadaju dve najslabije ekipe, dok će devetoplasirani i desetoplasirani da igraju baraž za opstanak.

Prema proceni portal Transfermarkt, najvrednije fudbalere ima Škendija – 6.380.000 evra, zatim sledi Škupi sa 4.550.000, Rabotnički sa 3.500.000…. Novajlija u ligi Skoplje ima igrače procenjene samo na 1.300.000, najmanje u šampionatu.

AKRAPOVIĆ NA KLUPI ŠAMPIONA, NAVIJAČI BESNI POSLE KRAHA U EVROPI

Bruno Akrapović (©Reuters)Bruno Akrapović (©Reuters)

Posle očajnih igara Škendije u Evropi ovog leta klub je napustio trener Ernest Đoka koji je doneo četvrtu krunu timu iz Tetova. Prošle nedelje stigao je stručnjak iz Bosne i Hercegovine Bruno Akrapović koji je poslednjih godina radio u Bugarskoj.

Dolazim sa pozitivnim utiskom. Ovde imam mnogo prijatelja, zadovoljstvo je ponovo videti prijatelje u Škendiji. Mislim da ćemo imati dobre rezultate. Naravno, prvo treba da stavimo akcenat na podizanje motivacije tima posle eliminacije iz Evrope. Imamo kvalitet, samo ga moramo pokazati. Nadam se da ćemo ispuniti želje javnosti, naših navijača i naravno našeg sponzora”, rekao je Akrpović po dolasku u Tetovo.

20.00: (2,45) Akademija Pandev (3,10) Struga (2,85)

Crveno-crni nisu mnogo menjali tim. Stigli su Angelče Timovski iz SIlkesa i Sabit Bilali iz Škupija. Enur Totre je pojačao Tiranu, a Ensar Luma Borec iz Velesa. Najviše se očekuje od iskusnog napadača Besarta Ibraimija koji je nakada branio boje ukrajinskih i kiparskih klubova. Jedan od najboljih igrača tima iz Tetova Ljupče Doriev neće moći da igra na premijeri nove sezone protiv Tikveša u Prilepu zbog crvenog kartona iz prošle sezone. Takođe, vezista Bruno Dita je povređen i njegovo igranje je pod znakom pitanja za prvi meč u prvenstvu.

Navijači Škendije prošle nedelje su izdali saopštenje posle kraha u Evropi. Oni pozdravljaju promenu na klupi, ali žele da odgovornost za loše rezultate snosi i uprava tima iz Tetova.

ŠKUPI SA SEDLOSKIM NAPADA TITULU

Goce Sedloski i Milan Dudić pre 12 godina su vodili bitku u šampionatu Austrije (©Reuters)Goce Sedloski i Milan Dudić pre 12 godina su vodili bitku u šampionatu Austrije (©Reuters)

Prošle sezone je Škendija lako stigla do titule. Ove sezone najveći rival šampionu biće skopski Škupi. Krajem prošle sezone ekipu je prezeo nekadašnji reprezentativac Makedonije i bivši trener Vardara Goce Sedloski. Bilo je prometno na skopskom Čairu ovog leta. Stiglo je nekoliko pojačanja. Kostarikanac Fredi Alvarez se vratio u klub, a novajlije su Tome Kitanovski iz Makedonije Đorče Petrov, Marjan Radeski iz Akademije Pandev, Blerton Šeji iz Struge, Bujar Šabani iz albanske Drite... Mladi makedonski reprezentativac Marko Gjorgjievski predvodiće napad skopskog tima ove sezone. On je stigao iz Voždovca, a prošle godine je bio pozajmljen Radničkom iz Pirota. Bilo je i odlazaka. Napadač iz Mozambika Režinaldo je pojačao kazahstanski Ahžajik, Filip Gligorov je otišao u Partizani iz Albanije. Vicešampiona Makedonije su napustili i Brazilac Bianor, Oumar Gudijabi, Besart Krivanjeva… Škupi je u drugoj rundi kvalifikacija za Ligu konferencije glatko eliminisan od portugalske Santa Klare (ukupnim rezultatom 0:5).

TRIO JURI IZLAZAK NA MEĐUNARODNU SCENU

Rabotnički se oslanja na domaće igraće. Jedini stranac je Belorus Aleksandr Poznjak. Na kormilu tima iz Skoplja je Aleksandar Vlaho. Ekipa je podmlađena u odnosu na prošlu sezonu kada je Rabotnički bio peti i nije uspeo da se plasira u Evropu.

Makedonija Đorđe Petrov je prošle sezone bila četvrta, dva boda joj je falilo za Evropu. Napad ovog tima predvodiće Liberijac Abu Kamara. Ovog leta iz Brazila je stigao vezista Mateus Lemos sa Silva. On će se pridružiti starosedeocu Fernandinju koji već dve godine igra za Lavove iz skopskog naselja Đorče Petrov. U tim se vratio Stefan Lazarević, prošle sezone igrač Vardara. On je u Makedoniji igrao pre tri godine. Desni bek je branio boje Gostivara i Skoplja.

Akademija Pandev napada Evropu. Tim iz Strumice od ove sezone predvodi Aleksandar Vasoski.

"Ne krijemo, Akademija Pandev boriće se za izlazak u Evropu. Ostali smo bez Radeskog, Stoilova, Markoskog, Krstovskog… Drago nam je što smo zadržali Kostu Maneva. Očekivali smo dosta od mladog Bojana Dimoskog, ali se on povredio i morao je na operaciju. Po budžetima i igračkom kadru Škupi i Škendija su glavni favoriti za titulu”, rekao je Vasoski za portal sportmedia.mk.

TIKVEŠ DOČEKUJE ŠKENDIJU U PRILEPU, A NE U KAVADARCIMA

Posle 17 godina Tikveš se vratio u elitu, ali na startu šampionata, kada stiže branilac krune Škendija, neće moći da igra na svom stadionu u Kavadarcima. Uprava kluba nije uspela da završi rekonstrukciju svlačionice na Gradskom stadionu, pa će goste iz Tetova da dočeka u Prilepu na stadionu Goce Delčev. U Tikvešu veruju da će biti domaćini na svom terenu protiv Akademiju Pandev u trećem kolu.

MAKEDONIJA 1 – 1. KOLO

Nedelja

17.30: Bregalnica - Škupi

17.30: (1,55) Makedonija Đ. P. (3,80) Pelister (5,90)

17.30: (1,77) Rabotnički (3,35) Borec (4,60)

17.30: Renova - Skoplje

17.30: Tikveš - Škendija

20.00: (2,45) Akademija Pandev (3,10) Struga (2,85)

***kvote su podložne promenama

TABELA MAKEDONSKE ELITE IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

MakedonijaMakedonija 1VardarŠkupiŠkendijaFK RabotničkiRabotničkiAkademija PandevStruga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara