Reprezentativci Hrvatske (©Reuters)
Reprezentativci Hrvatske (©Reuters)

Maltežanima se ne piše dobro, Dzjuba plaši Slovake, Slovenci se vade na Kipru

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.03.21. | 14:35

Veoma zanimljivi mečevi večeras u okviru Grupe H kvalifikacija za Svetsko prvenstvo

Prva dva kola u Grupi H donela su pregršt iznenađenja, a jedina reprezentacija koja je u potpunosti opravdala očekivanja je Rusija. Hrvatska je ostavila bled utisak, slično i Slovenija, a ogromno razočaranje je Slovačka. Prilika za poptavljanje situacije je već večeras...

Reprezentacija Hrvatske utakmicom protiv Malte večeras završava prvi ciklus kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru (20.45). Ciklus kojim retki mogu da budu biti impresionirani, jer kritike stižu sa svih strana. Svestan je toga i sam selektor Zlatko Dalić, koji je uoči ove tri utakmice najavio kako njegovi puleni idu po svih devet bodova, ali da bi se on zadovoljio i sa sedam.

Izabrane vesti

20.45: (1,10) Hrvatska (10,0) Malta (23,0)

Međutim, Slovenija mu je odmah u prvom kolu poremetila planove, a Kipar pokazao da Hrvatska trenutno nema igru i da ne izgleda dobro. Zato svi očekuju da se večeras protiv Malte reprezentativci "izduvaju", odnosno iskale bes.

Pobeda, sasvim je jasno, ne bi trebalo da se dovodi u pitanje, ali ovaj put gledaće se i ostavljeni utisak. Bez obzira što je s druge strane selekcija koja slovi za jednu od najslabijih u Evropi. Ipak, ekipa iz ostvra u Sredozemnom moru je kadra da pomrsi račune. Maltežani su ove kvalifikacije otvorili susretima protiv Rusije i Slovačke i ostavili vrlo dobar vizuelni doživljaj. Rusi su se mučili, do nadoknade vodili samo 2:1, a tek tada su trećim pogotkom prelomili utakmicu.

Još opasnija Malta je bila u Slovačkoj. Vodila je 2:0 na poluvremenu, Slovaci su se u 10 minuta drugog poluvremena vratili u igru, ali do kraja više nisu i morali su da se zadovolje bodom. Taj bod je ogroman za Maltu, jer je osvojen kod reprezentacije koja ima renome.

Drugim rečima, Malta je dosad postigla tri pogotka u grupu i pokazala da može da bude opasna ako se potceni. Uostalom, Hrvatska je samo jednom zatresla mrežu, a igrala je protiv Slovenije i Kipra, protivnika koji nisu zvučni kao Rusija i Slovačka.

Forma ukazuje da je selekcija Devisa Manđe, nekadašnjeg kormilara rumunske Krajove, u poslednjih 10 utakmica samo dvaput poražena. Bilo je to protiv Farskih Ostrva i pre par dana protiv Rusije. Pobedila je Gibrtaltar, Letoniju, Lihtenštajn i Andoru i kroz najslabiju diviziju Lige nacija se naoružala samopouzdanjem, koje igrače još drži.

Sa druge strane, realno posmatrano, Hrvatska je za nekoliko koplja iznad Malte. Protiv druge reprezentacije sveta večeras će istrčati amateri, koji uz fudbal imaju i dodatni posao. Dolaze iz amaterske lige u kojoj status profesionalaca imaju samo strani igrači i tu bi svaka priča trebalo da prestane.

20.45: (4,20) Slovačka (3,40) Rusija (1,93)

Veoma interesantno trebalo bi da bude u Trnavi, gde Slovačka dočekuje Rusiju (20.45). Izabranici Stanislava Čerčesova pobedama nad Maltom (3:1) i Slovenijom (2:1) su otvorili kvalifikacioni ciklus za Svetsko prvenstvo u Kataru, i na najbolji način iskoristili kiks Hrvatske na premijeri u Ljubljani (0:1) kako bi se osamili na čelu tabele.

Sa druge strane, Slovaci su remijem protiv Kipra (0:0) nagovestili brojne probleme koji su u potpunosti isplivali na površinu protiv Malte (2:2). Rival koji je nakon žreba okarakterisan kao protivnik za popravljanje gol-razlike uspeo je da u Trnavi stekne dva gola prednosti do odlaska na odmor i prilično namuči domaćina.

Posebna pažnja na predstojećem susretu biće usmerena ka Artjomu Dzjubi, iskusnom napadaču Zenita koji je u fenomenalnoj formi i na sjajan učinak iz klupskog dresa nadovezao je igre za nacionalni tim, u kojem je bio strelac tri gola na prethodna dva susreta. Dodatni motiv za Ruse biće poraz u poslednjem međusobnom susretu 2016. godine na Evropskom prvenstvu kada je Slovačka slavila 2:1 golovima Vajsa i Hamšika.

Činjenica da se odbrane oba tima nisu proslavile u prethodnoj nedelji, ali i da su ruski ofanzivci namestili nišanske sprave, najavljuje pregršt uzbuđenja pred oba gola, te treba očekivati da rivali napadnu ceo plen - Rusi kako bi zadržali čelnu poziciju u borbi za Katar, a Slovaci kako bi se iskupili za prethodna dva kiksa i vratili u trku za Svetsko prvenstvo.

18.00: (5,20) Kipar (3,45) Slovenija (1,75)

Pre pomenuta dva sudara snage odmeravaju Kipar i Slovenija (18.00). Domaća selekcija nije izgubila od Zmajčeka u poslednja dva sastanka, koja su bila u Ligi nacija. Ovoga puta sastaju se u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine, gde Kipar traži prvu pobedu, dok se Slovenija nada drugom slavlju u Grupi H. Slovenija je trenutno druga u grupi sa tri boda, a Kipar peti sa bodom.

Reprezentacija Rajskog ostrva dolazi iz poraza od 1:0 na gostovanju Hrvatskoj, što je bio treći vezani meč izabranika Nikosa Kostenoglua bez pobede, pa Kipar ima samo jedan trijumf na 13 prethodnih duela. Taj poraz od Hrvatske bio mu je 10. u tom opsegu, a u poslednja tri meča nije uspeo da postigne gol.

Slovenija je započela kampanju iznenađujućom pobedom nad Hrvatskom, ali nije mogla da nastavi istim kursom, pošto je izgubila u Rusiji 2:1. U poslednjih 10 mečeva momci Matjaža Keka su upisali šest pobeda i samo jedan neuspeh, uz tri remija.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO, GRUPNA FAZA - 3. KOLO

GRUPA H

Utorak

18.00: (5,20) Kipar (3,45) Slovenija (1,75)

20.45: (1,10) Hrvatska (10,0) Malta (23,0)

20.45: (4,20) Slovačka (3,40) Rusija (1,93)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvofudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija Hrvatskereprezentacija SlovenijeFudbalska reprezentacija Slovenijefudbalska reprezentacija Rusijereprezentacija Rusijereprezentacija Slovačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara