Mauro Ikardi slavi pogodak (©AFP)
Mauro Ikardi slavi pogodak (©AFP)

Mauro Ikardi najveća pretnja partibrejkeru koji više od dve decenije čeka na Ligu šampiona

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.08.23. | 12:14

Galatasaraj gostuje Moldeu u prvom meču plej-ofa. Turci prethodno eliminisali Olimpiju, a norveški sastav prekinuo bajku KI Klaksvika

Pošto je srušio san KI Klaksvika zvan Liga šampiona ranije ovog meseca, Molde se suočava sa jačim rivalom. U sredu se partibrejker sastaje sa turskim šampionom Galatasarajem u prvoj utakmici plej-ofa kvalifikacija za evropsku elitu (21.00). Igrači Erlinga Moea su savladali KI sa 3:2 ukupnim rezultatom i napredovali do poslednje prepreke, dok su gosti na stadionu Aker ispratili Olimpiju iz Ljubljane sa četiri gola u dve utakmice.

Kao što je bio slučaj u borbi za drugo kolo kvalifikacija sa Helsinkijem, Molde se oporavio od deficita u prvoj utakmici i poslao tvorce najlepše evropske bajke sa Farskih Ostrva u Ligu Evrope. A, nije bilo naivno, i norveški predstavnik je morao da prođe golgotu kako bi okončao kontinentalnu fantaziju "liliputanaca" sa krajnjeg severa.

Izabrane vesti

KI Klaksvik je ušao u istoriju kao prvi tim sa Farskih ostrva koji je stigao do trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona - čime je u najmanju ruku garantovao plasman u grupnu fazu Lige konferencije - i zapanjio je Molde u prvoj utakmici pobedom 2:1, ali je rani pogodak

Kristijana Eriksena u revanšu prošlog utorka odveo susret u dodatnih 30 minuta. KI je bio na putu da dovede susret do penala, ali posle 112 minuta igre Martin Lines je udvostručio prednost Moldea, i norveški tim je napredovao u rundu plej-ofa.

21.00: (2,95) Molde (3,40) Galatasaraj (2,40)

Molde je na putu ka prvim pravim nastupom u Ligi šampiona od kampanje 1999/2000, a podlegao je sada već ukinutom pravilu o golovima u gostima poslednji put kada je stigao ovako daleko. Bio je eliminisan od Ferencvaroša u sezoni 2020/2021 posle nerešenog rezultata 3:3.

Domaća forma MFK-a je patila usred njegovih kontinentalnih borbi, pošto su

Moevi momci odigrali dva poslednja meča u Elitserijenu sa Sandefjordom i Volerengom 2:2 i 0:0. Ipak, 11 utakmica bez poraza kod kuće u svim takmičenjima - tokom kojih su osam puta uspeli da ne prime gol - daje mu nadu za iznenađenje u prvoj utakmici.


Slično, Galatasaraj nije uspeo da potvrdi svoj autoritet po povratku u preliminarne runde Lige šampiona, pošto su puleni Okana Buruka pobedili Žalgiris sa 3:2 ukupnim rezultatom u drugom kolu kvalifikacija pre nego što su laganije da se obračunaju u dvomeču sa Olimpijom iz Ljubljane. Trijumf od 3:0 na slovenačkom tlu značio je da je mesto Galatasaraja u rundi plej-ofa praktično obezbeđeno pre revanša prošlog utorka u Istanbulu, gde je pogodak Maura Ikardija doveo do trećeg uzastopnog trijumfa.


Odbrambena čvrstoća bila je tema u taboru istanbulskih Lavova od remija 2:2 sa Žalgirisom u prvom evropskom susretu, a oni su brzo pronašli rešenje. Sa pet uzastopnih mečeva bez primljenih golova, Galata je favorit za prolaz u grupnu fazu Lige šampiona prvi put od sezone 2019/2020.

Molde i Galatasaraj će ove nedelje prvi put da se takmiče na takmičarskoj sceni, ali su turski šampioni pobedili samo u jednom od prethodna četiri susreta protiv norveških timova, savladavši Rozenborg u Ligi šampiona u kampanji 1998/1999 pre nego što su izgubili ukupnim rezultatom 2:1 od Tromsea u prvom kolu Kupa UEFA 2005/2006.

U poslednja dva Moldeova duela nije bilo nikakvih zabrinutosti oko kondicije, ali

Moe

je iznenađujuće promenio gomilu igrača tokom vikenda posle napornih 120 minuta protiv Klaksvika, pošto je junak produžetaka

Lines bio među onima koji su otišli na klupu. Desni bek će ove nedelje očekivati da se vrati na regularno mesto u postavci domaćina 3-5-2, a isto se može reći i za

Olu Brinhildsen

a i

Magnusa Volfa Eikrema u poslednjoj trećini.

Zbog direktnog crvenog kartona u revanšu sa Olimpijom, bivši vezista Arsenala

Lukas Toreira odslužiće suspenziju u sredu uveče, otvarajući vrata

Keremu Demirbaju

ili Seržu Oliveiri da uđu u borbu. Novajlija Vilfrid Zaha je pod znakom za prvu utakmicu zbog povrede stopala zadobijene u prošlonedeljnom evropskom obračunu, zbog čega je bio primoran da preskoči ligaški duel i pobedu nad Trabzonom. Pošto Zaha potencijalno nedostupan, neizmenjena ofanziva u sastavu Kerem Akturkoglu, Bariš Jilmaz i Dris Mertens bi trebalo da počne iza Ikardija, koji za sada drži Sedrika Bakambua na odstojanju.

LIGA ŠAMPIONA, PLEJ-OF - PRVI MEČEVI

Utorak

Antverpen - AEK 1:0 (1:0)

/Jansen 16/

Rakov - Kopenhagen 0:1 (0:1)

/Rakovitan 9ag/

Rendžers - PSV 2:2 (1:0)

/Sima 45, Matondo 76 - Sangare 61, De Jong 80/

Sreda

21.00: (1,68) Braga (3,50) Panatinaikos (5,70)

21.00: (2,50) Makabi Haifa (3,40) Jang Bojs (2,80)

21.00: (2,95) Molde (3,40) Galatasaraj (2,40)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaMoldeGalatasaraj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara