Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Medeljin na nogama: El Clasico Paisa brusi finalistu Klausure

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.11.23. | 23:03

Independijente Medeljin bi pobedom u gradskom derbiju protiv Atletiko Nasionala mogao da dođe na korak do borbe za titulu

Independijente Medeljin i Atletiko Nasional ponovo se sastaju u Kvadrangularnoj fazi kolumbijske Klausure. Posle proteklog meča u kojem su Moćnici sa planine pobedili Ameriku Kali sa 2:1, obe ekipe imaju različite izglede u ovoj fazi takmičenja. Naime, ovo izdanje popularnog Kvadrangulara bitno se razlikuje od onog zastupljenog u prvom delu sezone iliti format Apertura, kada je sistem odigravanja bio dvokružan, sada je će svaki tim odirati po jedan meč sa ostalim činiocima polufinalne grupe. Peti okršaj gradskih rivala Medeljina u ovoj takmičarskoj godini na programu je noćas od 00.30 po srednjoevropskom vremenu na stadionu Atanasio Žirardot, mestu koje je odvajkada predviđeno za bitke velikih razmera.

U Medeljinu, kao i u drugim regionima Kolumbije, fudbal je najvažniji sport. Onaj koji u svojim navijačima budi radost, strast i ogromnu količinu ponosa. El Clasico Paisa popularan je naziv za rivalstvo između gradskih timova Atletiko Nasionala i Independijente Medeljina. Ova dva kluba su među najuspešnijim u kategoriji Primere A, a Atletiko Nasional je i zvanično najuspešniji u Kolumbiji po ukupnom broju osvojenih trofeja, u poređenju sa Independijente Medeljinom koji svakako pripada toj grupi veklikana, ali ga umesto velikog broja trofeja, kao što je to slučaj sa njegovim gradskim rivalom karakteriše njihova lojalna baza navijača i učešće u brojnim finalima.

Izabrane vesti

Obe ekipe imaju veliki broj navijača koji entuzijastično slave svaku pobedu i bolno prihvataju svaki poraz. Njihov intenzitet animoziteta ujedno i oponaša strast prema fudbalu u Medeljinu. Rivalstvo je počelo da dobija na značaju početkom 2000-ih, kada je Independijente Medeljin okončao svoju 40 godina dugu sušu bez titule na Finalizacionom turniru 2002. godine i kada je El Poderoso pobedio Nasional u finalu Aperture 2004. Smatra se da je to bio okidač za ponovno rasplamsavanje jednog od najvažnijih derbija u Kolumbiji.

Sa nizom od šest uzastopnih utakmica bez poraza, tim Independijentea ima veliko samopouzdanje za ovaj duel, sa ciljem da održi uspeha kako bi stvorio izolovano vođstvo u svojoj grupi Kvadrangulara. Moćni tim dolazi do ovog klasika Paisa pošto je pobedio Ameriku de Kali u neizvesnom meču sa 2:1 na Paskal Gerero stadionu u Kaliju, u prvom kolu ove nadmetanja po grupama.

00.30: (2,25) Independijente Medeljin (3,30) Atletiko Nasional (3,00)

Pre nego što došao do ove faze takmičenja, Independijente imao visok učinak u ligaškom delu kampanje gde je završio na drugom mestu tabele Klausure sa 39 osvojenih bodova iz deset pobeda, devet remija i sa samo jednim porazom. Tim Moćnika u poslednjih pet utakmica zabeležio je četiri pobede uz jedan nerešen ishod, pobedivši Ameriku, Union Magdalenu, Pereiru i Atletiko Nasional, pored toga što je bio izjednačen sa Deportivo Pastom.

Trenutno, tim se nalazi na prvoj poziciji na klasifikacionoj tabeli Grupe B Kvadrangulara, težeći istoj poziciji kao i Miljonarios, koji se nalazi na drugom mestu zbog lošije gol-razlike. Kada su u pianju nastupi pred domaćom publikom, na stadionu Atanasio Žirardot, Independijente Medeljina ima nedavnu retrospektivu od sedam pobeda, dva remija, sa samo jednim porazom u poslednjih deset odigranih utakmica.

Sa druge strane je ekipa Atletiko Nasionala, koja ovu fazu takmičenja nije započela na način kako je zamislila i zauzvrat nastoji da osvoji prve bodove, nakon što je izgubila na svom terenu u prvom kolu minimalnim rezultatom od Miljanriosa. Posle samo tri dana, ova dva tima ponovo su se sastala, ovog puta u Bogoti na stadionu Nemesio Kamačo u prvoj utakmici finala Kupa Kolumbijeu koji je završen nerešenim rezultatom 1:1, ostavljajući sve otvoreno za revanš u Medeljinu.

U Grupi B Kvadrangulara, ekipa Atletiko Nasionala nalazi se na četvrtoj i poslednjoj poziciji na tabeli, bez osvojenog boda. Do ove faze takmičenja Verdolagasi došli su posle zauzimanja pete poziciju u ligaškom delu Klausure sa 33 osvojena boda iz deset pobeda, tri remija i sedam poraza. U poslednjih pet utakmica u svim takmičenjima zabeležili su dve pobede, remi i dva poraza. U navedenom period savladali su Alijansu Petroleru i Pereiru, sa nerešenim ishodom i porazom od Miljonariosa, kao i sa Tolimom. Kao gost, Atletiko Nasional je zabeležio samo dve pobede i dva remija, uz šest pretrpljenih poraza u poslednjih deset utakmica.

Tim Alfreda Arijasa će za ovu priliku moći da računa na većinu svojih igrača, dok će na strani gostujuće ekipe biti određenih nedostataka u vidu Kevina Mjera i Erika Ramireza, pošto su oba igrača pozvana u nacionalni tim Kolumbije, odnosno Venecuele, koji se takmiče u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026. godine. Atletiko Nasional imao loše sećanje na poslednji duel protiv Independijentea. Ekipa iz Portulaka izgubila je od Moćnika rezultatom 2:1 u nedavnom kolu klasika Klausure.

KOLUMBIJA 1, KVADRANGULAR - 2. KOLO

Subota

Agvilas Doradas - Tolima 0:4 (0:2)

/Erazo 6, 37, 48pen, 58/

Nedelja

Junior - Deportivo Kali 3:0 (1:0)

/Moreno 23, Baka 50, Rodrigez 80/

Miljonarios - Amerika Kali U TOKU

Ponedeljak

00.30: (2,25) Independijente Medeljin (3,30) Atletiko Nasional (3,00)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Independijente MedeljinAtletiko Nasional

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara