Mikel San Hoze i Leo Mesi u duelu (©Reuters)
Mikel San Hoze i Leo Mesi u duelu (©Reuters)

Mikel San Hoze i Amorebijeta u operaciji rušenja Jirkinog bivšeg kluba

Vreme čitanja: 2min | pon. 23.08.21. | 13:47

Španska Segunda: U sklopu 2. kola Mirandes dočekuje "mali" baskijski klub, koji sa klupe predvodi Inigo Lopez, nekadašnji trener Atletik Bilbaa

U Baskiji su kuće “obojene” ili u crveno ili u plavo. Po nijansi se odmah raspoznaje da li srce domaćina kuca za Atletik Bilbao ili, pak, za Real Sosijedad. Svi ostali klubovi su marginalni, pa čak i oni poput Alavesa koji nastupaju u Primeri. Baza je mala, crveno-beli iz Bilbaa i plavo-beli iz San Sebastijana iliti Donostije kako primorski grad na obali Atlantika nazivaju Baski su sve i svja za ljude iz severne španske pokrajine. Ali, kod lokalaca ima mesta u srcu i za one male.

Vrbuju Atletik Bilbao i Real Sosijedad klince širom Baskije, napravili su razgranate mreže i privoleli niželigaše na crvenu ili plavu stranu. Fudbalski klub Amorebijeta nalazi se na tromeđi puteva za Bilbao, San Sebastjan i Vitoriju, a od samog kluba poznatiji je bivši igrač Atletik Bibaa, čiji roditelji vuku korene iz Iurute, susednog mestašca – Fernando Amorebijeta.

Izabrane vesti

Nije se Fernando Amorebijeta vratio u Bilbao da završili karijeru ili nekog niželigaša, na primer Amorebijetu. Prošlog leta je kopačke o klin okačio u Sero Portenju, kasnije postao generalni sekretar, a pre pet dana zatvorio to poglavlje i vratio se nazad u Španiju. Možda je vreme za Amorebijetu? Tamo mu je klupski drug iz Atletik Bilbaa – Mikel San Hoze.

Pred Amorebijetom je težak zadatak. Neće skromnom baskijskom sastavu biti lako da opstane u španskoj Segundi. Na startu je pretrpeo poraz od Đirone, a u drugom kolu ide na noge Mirandesu (20.00), koji ima znatno veće aspiracije od opstanka u drugoj ligi.

U silaznoj putanji je bila karijera Mikelu San Hozeu, nije bilo mesta za štopera, koji može da pokrije i poziciju zadnjeg veznog, u nekom od klubova iz Primere po razlazu sa Birmingemom. Presekao je San Hoze i odlučio da poslednje godine igračke karijere provede nadomak Bilbaa, prestonice pokrajine Baskija, i njegovog Atletika u kojem je ponikao.

Sada čeka Fernanda Amorebijetu raširenih ruku, a adut će mu biti i nekadašnji Fernandov trener – Inigo Velez. Bio je Velez kormilar Atletik Bilbaa kratak vremenski period i malo je nedostajalo da specijalisti za kup takmičenje donese trofej. Pogađajte? Naravno, u Kupu kralja. Ali, Barselona se u finbalu isprečila Baskima (4:1). Pokušaće iz Amorebijete da upecaju Fernanda Amorebijetu na kartu emocije.

Samo veliko je pitanje da li je tako nešto realno… Niko ne može da im zabrani da maštaju. Kada je mogao Mikel San Hoze na teren, može i Fernando u fotelju.

ŠPANIJA, SEGUNDA – 2. KOLO

Ponedeljak

20.00: (2.40) Mirandes (2.95) Amorebijeta (3.40)

22.00: (1.75) Leganes (3.45) Burgos (5.20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

SegundasegundaLeganesBurgosMirandesFernando AmorebijetaMikel San Hoze

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara