Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Miljonarios i Junior za pehar i mesto u Kopa Libertadores

Vreme čitanja: 5min | sre. 02.11.22. | 23:03

Kup Kolumbije: Ambasadori dočekuju Ajkule u revanšu finala i pokušaće da na El Kampinu nadmaše 0:1 iz prvog susreta

Sukobi Miljonariosa i Juniora u prethodnoj deceniji gotovo da su dobili vrednost klasika. Takav se utisak stiče zbog regionalnog rivalstva i kvaliteta igrača koji su prošli kroz svaku od institucija, ali i neizostavnog dela istorije kolumbijskog fudbala. Duel sa mnogo emocija i sportskog rivalstva između protagonista, koji su se ukrštali u više navrata u poslednjim instancama prvenstva, gde i jedni i drugi znaju šta znači ostaviti onog drugog iza sebe. Barankiljerosi će u prestonicu stići sa prednošću koja, ma koliko minimalna bila, može da bude odlučujuća u 180 minuta najluće navijačke strasti koja će noćas (02.00) biti zaokružena na stadionu El Kampin u Bogoti.

Kup Kolumbije ima kratku istoriju. Datira od 1950. godine, ali se povremeno održavalo krajem osamdesetih godina do ponovnog pokretanja u ovom veku, tačnije 2008. Ovosezonsko izdanje 19. je po redu, a kroz istoriju devet klubova je dolazilo do ovog trofeja, koji nekada nije imao vrednost kao danas, poput toga da obezbeđuje grupnu fazu Kopa Libertadores, najeminentnijeg klupskog takmičenja na kontinentu. Atletiko Nasional daleko je najtrofejniji sa pet titula šampiona, iza njega nalazi se njegov gradski rival Independijente Medeljin sa tri, zatim slede ovogodišnji akteri finala Junior i Miljonarios, zajedno sa Independijenteom iz Santa Fea sa dva, dok je po jedan trofej pripao Deportivo Kaliju, Ekidadu, Tolimi i Boki Juniors, koja je ujedno i prvi osvajač ovog takmičenja iz 1950. godine.

Izabrane vesti

Prethodni put kada su se u Kupu Kolumbije sastali Milioneri i Ajkule bilo je to u izdanju ovog takmičenja iz 2017. godine, kada je tim iz Barankilje minimalnim rezultatom u četvrtfinalnom dvomeču savladao rivala iz Bogote. Naposletku, Junior je došao do finala u kojem je uspeo da pobedi Independijente Medeljin ukupnim rezultatom 3:1, čime je prisvojio drugi trofej nacionalnog Kupa, posle onog iz 2015. godine.

Ambasadori su minimalnim rezultatom savladali rivala sa obale Karipskog mora u dva poslednja meča, odigrana u okviru lige, i u Bogoti i u Barankilji. Junior nije pobedio u utakmici protiv Milonariosa u El Kampinu još od foramata Klausure 2017, kada se radovao 2:1 golovima Džefersona Gomeza i Džimija Čara.

02.00: (1,82) Miljonarios (3,30) Junior (4,40)

Miljonarios neće moći da računa na Huana Karlosa Pereiru, zbog isključenja u revanšu polufinala protiv Independijentea iz Medeljina. Pored suspendovanog Pereire, u veznom redu će da izostane Huan Pablo Vargas koji se odazvao na poziv nacionalnog tima Kostarike, koja kreće u pripremne mečeve za Svetsko prvenstvo u Kataru. Uz odsustvo ovako važnih veznih igrača, Gamero će posegnuti za nekoliko alternativa, kao što je angažovanje Devara Viktorije, uz pomoć Davida Silve ili dodavanje Andreasa Linasa, baš kao što je to uradio u duelu protiv Alijanse Petrolere. Među 20 pozvanih igrača za ovaj duel ističe se povratak Oskara Kortesa i Hubera Kinjonesa.

Prestonički Ambasadori na ovaj meč dolaze posle veoma važne pobede prošle nedelje, kada su u gostima pobedili Alijansu Petrolero rezultatom 4:2. Meč je važio za poslednje kolo kvalifikacione faze Klausure, a Miljonariosu je bilo potrebno da pobedi da bi garantovao plasman u drugu fazu. Tim je bio na osmom mestu i pobedom je skočio na četvrto mesto sa pohodom od devet pobeda, pet remija i šest poraza, uz 29 postignutih i 19 primljenih golova.

I pored toga, njihov momenat nije tako pozitivan, pošto je ekipa došla iz pet utakmica bez pobeda i četiri poraza u periodu. Reč je o timu koji uglavnom karakteriše veoma jaka defanzivna igra, a takmičenje je čak završio sa trećim najboljim odbrambenim učinkom, pored samog Juniora Barankilje, oba sa po 19 primljenih golova.

Radost igrača Juniora (©Reuters)Radost igrača Juniora (©Reuters)

S druge strane, imamo Junior iz Barankilje, koji je prošlog vikenda isto igrao u poslednjem kolu kvalifikacione faze Klausure. Morao je da slavi kako bi imao bilo kakvu šansu za plasman u eliminacionu fazu takmičenja, u gostima je savladao Envigado rezultatom 2:0. Sa nova tri boda, na kraju ligaškog dela prvenstva, našao se na osmom i poslednjem mestu u zoni koja omogućava nastavak borbe za titulom.

Bilans Ajkula u dosadašnjem toku Klausure beleži devet pobeda, četiri remija, i sedam poraza, uz 24 postignuta i 19 primljenih golova. Kao što je već rečeno, pored Miljonariosa, oni su timovi koji imaju jednu od najboljih defanzivnih performansi u ligi, ali za razliku od svog rivala, Junior stiže u revanš meč finala stiže sa dve uzastopne pobede u prvenstvu.

Ekipe su odigrale prvu utakmicu finala Kupa Kolumbije krajem septembra, kada je Junior na svom Roberto Melandez stadionu u Barankilji slavio minimalnim rezultatom i golom Seazara Ajdara. Bila je to utakmica kakva se i očekivala, sa dva tima veoma efikasna u defanzivnoj fazi, sa malo prostora za prodor i stvaranje šansi, što i opravdava mali broj prilika stvorenih na obe strane. Ipak, Junior je u 62. minutu uspeo da pronađe rupu u odbrani Milionera i postigne jedini gol na meču i izbori prednost pred revanš na El Kampinu.

Iako vladavina trenera Alberta Gamera daje Miljonariosu prednost za ovu utakmicu, tim ne proživljava najbolje trenutke u sezoni i najverovatnije ćemo ponovo imati meč sa malim brojem golova. U prvenstvu Kolumbije za format Klausura, kao domaći tim, Miljonarios je zabeležio četiri pobede, četiri remija i dva poraza, uz 13 postignutih i 8 primljenih golova. I pored ostvarenog plasmana u završnicu šampionata, Ambasadori nisu pobedili poslednje četiri utakmice na svom stadionu.

U Kupu Kolumbije Ambasadori i Ajkule su se sastale osam puta, sa po tri pobede za svaki tim uz dva remija. Prva utakmica datira još iz izdanja 1952/1953, kada su Ambasadori slavili 7:2. Poslednji sudar Miljonariosa i Juniora u ovom takmičenju, ne računajući prvu utakmicu velikog finala, bio je u četvrtfinalu 2017. godine, kada je Harlan Barera, u poslednjim minutima, doneo pobedu Ajkula.

---------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------

KUP KOLUMBIJE - FINALE, REVANŠ

Četvrtak

02.00: (1,82) Miljonarios (3,30) Junior (4,40), prvi meč 0:1

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

KolumbijaKup KolumbijeMiljonariosJunior

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara