Fudbaleri Miljonariosa (©AFP)
Fudbaleri Miljonariosa (©AFP)

Miljonarios sprema osvetu, Petrolerina renesansa na ispitu

Vreme čitanja: 5min | ned. 14.11.21. | 22:45

Kolumbija 1: Tim iz Bogote u pretposlednjem kolu Klausure dočekuje jedno od najprijatnijih iznenađenja

Preostala su još samo dva kola do kraja ligaškog dela kolumbijske Klausure, a kako trenutno stvari stoje na tabeli, dobar deo ovdašnjih fudbalskih velikana ostaće ispod crte i bez plasmana u narednu fazu takmičenja. To automatski implicira da za mesta koja vode u eliminacionu rundu konkurišu neki, uslovno "manji" klubovi, koji kroz istoriju kolumbijskog šampionata nisu često imali prilike da se bore za titulu fudbalskog prvaka države. Jedan od duela koji može da razreši neke nedoumice pre završnog kola, a u korist jednog takvog kluba, na programu je noćas (00.05) kada se na stadionu El Kampin u Bogoti sastaju Miljonarios i Alijansa Petrolera.

Milioneri su već obezbedili svoje prisustvo u poslednjim instancama lige zauzimajući trenutno drugu poziciju na tabeli, zahvaljujući dosta uspešnom periodu u kojem su bili jedan od najkonzistentnijih timova u ligi, ali i uprkos nedavnim uzastopnim neuspesima. Naime, Ambasadori su na poslednja tri ligaška meča doživeli isto toliko poraza, protiv Envihada, Ekidada i Tolime. Kako bi popravili utisak i vratili nadu svojim navijačima moraju da se vrate na pobednički kolosek, jer su izjednačeni sa Deportes Tolimom na drugom mestu sa 32 boda i žele da obezbede to mesto kako bi u eliminacionoj fazi imali ulogu nosioca žreba. Tim Alberta Gamera u pretposlednje kolo ligaškog dela Klausure ulazi sa potrebom da ponovo pobedi, pošto ga je Atletiko Nasional nadmašio na tabeli reklasifikacije koja daje direktnu kvotu za Kopa Libertadores 2022.

Izabrane vesti

00.05: (1,50) Miljonarios (3,90) Alijansa Petrolera (6,25)

U poslednjim duelima Milioneri su imali određenih rotacija u startnoj postavi, što je podrazumevalo smanjenje intenziteta u njihovoj igri. U meču protiv Deportes Tolime u drugom poluvremenu, posle dužeg vremena oporavka od povrede na teren se vratio Danijel Ruiz, koji bi mogao da bude vitalni igrač za meč protiv ekipe iz Barankabermehe, ali i u predstojećim eliminacijama. Ipak, ono što je najvažnije za Gamera je to da za ovaj susret može da računa na ceo tim koji će ugostiti Petrolerose na El Kampinu.

Sa druge strane, Alijansa Petrolera je tokom Klausure doživela pravu renesansu. Za razliku od pređašnjeg formata Apertura, u kojem su joj predviđana mesta pri dnu tabele, i na kraju se zaista tako ispostavilo, jer je završili kao poslednjeplasirana sa samo šest osvojenih bodova i bez ijedne pobede, Uberto Bodert je sa doslovno istim timom napravio pravo čudo.

Tokom letnjeg prelaznog roka u tim iz Barankabermehe dospela je nekolicina igrača koja se nije izborila za startnu postavu, što njihov trenutni uspeh čini još misterioznijim. Alijansa se sa 29 bodova nalazi na deobi šestog mesta, zajedno sa Juniorom koji ima nešto lošiju gol-razliku. Teoretski, Petrolerosi još nisu obezbedili mesto u narednoj rundi, a najveću pretnju im predstavljaju Atletiko Bukaramanga i Independijente Santa Fe, koji svoje utakmice 19. kola igraju sledećeg dana. To znači da je Alijansi pobeda neophodna kako bi matematčki obezbedila nastupe u eliminacionoj fazi. Sa druge strane, remi sa Milionerima ne bi rešio gotovo ništa, I stavio bi je u nezgodnu poziciju jer u poslednjem kolu kod kuće dočekuje Junior, koji joj je inače direktan konkurent.

Inače, Petrolerosi su jedan od mlađih klubova u najjačem rangu kolumbijskog fudbala. Osnovani su 1991. godine u Barankabermehi i bili su jedan od klubova koji su naredne godine formirali Kategoriju B, prvi put kao profesionalnu ligu na drugom nivou takmičenja.

Na samom početku, klub je pokazivao solidne rezultate, međutim ulaskom u 21. vek počeli su prvi finansijski problemi kojima su odolevali gotovo čitavu deceniju, kada su 2009. godine došli do same ivice i gašenja institucije. U formatu Apertura 2009. godine dostigli su negativan rekord kolumbijskog fudbala, uspevši da osvoje samo pet bodova, bez ijedne pobede. Klubu je nedostajao sponzor, a tokom sezone trener i pojedini igrači napustili su ekipu. Njihovi poslednji nastupi u najmanju ruku izgledali su sumnjivo, ipak uspeli da završe sezonu do kraja, kao poslednjeplasirana ekipa.

Početkom 2011. Alijansa je potpisala ugovor o partnerstvu sa Atletiko Nasionalom, koji joj je omogućio pozajmljivanje igrača i trenerskog osoblja. Novi aranžman revitalizovao je klub, koji se 2012. godine plasirao u viši rang. Od tada pa do danas Alijansa se nije vraćala na stepenik niže u ligaškom sistemu Kolumbije. Najbolju kampanju do sada klub je imao u sezoni 2015. Klausura. Tokom odigravanja formata Petrolerosi su se povremeno nalazili i na samom vrhu tabele, gde su na kraju završili kao šesti, sa 33 osvojena boda, što im je omogućilo plasman u plej-of i borbu za šampionsku titulu. Ipak na samom startu, u četvrtfinalu, eliminisani su od Independijentea iz Medeljina. Trenutna situacija na tabeli im pruža šansu da se tek drugi put u istoriji nađu u finalnim rundama i borbi za titulu.

Noćas, kao i u mnogim prethodnim susretima, glavni potencijal Petrolerosa leži u ofanzivcu Bajronu Garsesu, koji je u dosadašnjem toku takmičenja postigao sedam golova, što ga stavlja na treće mesto liste strelaca sa dva gola manje od Džefersona Dukea iz Nasionala i Fernanda Uribea iz Miljonariosa.

Ipak, kada se pogleda generalna statistika u međusobnim duelima ova dva tima, Milioneri imaju veliku prednost nad Petrolerosima. Od ukupno 16 duela koliko je odigrano, Ambasadori su ostvarili 10 pobeda, pet remija i doživeli samo jedan poraz. Ipak, taj jedan neuspeh, koji su pretrpeli nešto ranije ove godine, skupo ih je koštao, pošto ih je time Alijansa eliminisala u trećoj rundi Kupa Kolumbije.

KOLUMBIJA 1 (KLAUSURA) – 19. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Subota

Jaguares – Deportivo Kali 1:0 (0:0)

/Renterija 90/

Nedelja

Amerika Kali - Deportivo Pasto 3:0 (0:0)

/Tores 51, Angulo 69, 79/

Agvilas - Envigado 1:1 (0:0)

/Marugo 51 - Duran 78/

Kindio - Patriotas /u toku/

Independijente Medeljin - Atletiko Nasional /u toku/

Ponedeljak

00.05: (1,50) Miljonarios (3,90) Alijansa Petrolera (6,25)

02.10: (3,50) Hulija (3,05) Pereira (2,15)

21.30: (2,70) Bukaramanga (2,80) Tolima (2,85)

Utorak

02.05: (4,20) Onse Kaldas (3,30) Santa Fe (1,85)

Četvrtak

02.05: (1,57) Junior (3,50) La Ekvidad (6,25)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1MiljonariosPetrolera

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara