Dejan Stanković posle pobede nad Bragom
Dejan Stanković posle pobede nad Bragom

Mister nepobedivi

Vreme čitanja: 5min | pet. 10.12.21. | 10:44

Kako je Dejan Stanković za dve godine ubrzano učio na Marakani

Biće u toj trenerskoj karijeri, još u začetku, i dalje jako bolnih trenutaka i poraza, jer je nemoguće da u životu i sportu stalno idete uzlaznom linijom. Biće i povremeno luckastog ponašanja koje je proizvod neobjašnjive strasti Dejana Stankovića prema fudbalu i Crvenoj zvezdi i zrnevlja sujete, tako svojstvene za nekada velike igrače koji su se odlučili da se bave trenerskim poslom. Ali iza bleštavila remija u Bragi, vrednog plasmana u osminu finala Liga Evrope, krije se ono najbitnije. Crvena zvezda na klupi ima jako nadarenog i inovativnog trenera, jednako talentovanog kao u igračkom dobu kada je bio vukovac Zvezdine akademije.

Izabrane vesti

Pokazao je Dejan Stanković da je sposoban da je i u trenerskom esnafu preskače razrede i da u Bragi odbrani master rad iz taktičke pripreme, vođenja jedne velike utakmice i pozlate lepe jeseni. Koktel različitog zadovoljstva i ponosa bio je dominantan osećaj Zvezdinih navijača posle drame u Portugaliji, koja je okončana murinjovskim trkom Dejana Stankovića. Ne računajući poslednjih 10 minuta, kada je na psihološkom planu branila direktan plasman u osminu finala, Crvena zvezda nije nadigrana u Kamenolomu. Nije dozvolila Bragi da je posedom i fantastičnim tehničkim mogućnostima davi i natera je da pati. Bila je gotovo ravnopravna. Nije zanemarljiva još jedna činjenica: Crvena zvezda je mečeve nalik na obali Atlantika počela da igra nekako neobjašnjivo rutinski, i da čak u vrlo kritičnim situacijama samopouzdanje kulja iz ušiju fudbalera srpskog šampiona. Sve je to zasluga Dejana Stankovića.

POSLE ŠERIFA RODILA SE NOVA ZVEZDA

Trener Crvene zvezde, kao predvodnik vrlo fleksibilnog i tvrdog tima, iznikao je u junaka portugalske noći posle rolerkostera emocija, grešaka i nipodaštavanja posle eliminacija od moldavskog Šerifa. Kada u trenucima sakrivene radosti bude prelistavao spomenar ovogodišnjih uspeha, Stanković će biti jako svestan da je tokom leta grešio, i da dozvolio da ga pritisak i imperativ koji je sam sebi nametnuo pojedu. Nije se tada snašao u lavirintu kratkih rokova, prelaznog roka i propratnih elemenata koji prate Crvenu zvezdu. Ali da je sve bilo perfektno možda ne bi valjalo.

Jer iz tog letnjeg podbačaja, odnosno posle eliminacije od Šerifa, rodila se nova Crvena zvezda. Srpski šampion postao je onaj tim iz druge Stankovićeve države Italije, za koji znate da će sigurno da prođe. A ostali neka se poređaju kako im je volja. Prosto neverovatno deluju sledeći podaci: Crvena zvezda je za dve godine učešća u Ligi Evrope izgubila samo jedan meč na strani, i to od Hofenhajama u Nemačkoj posle vrlo ravnopravnog prvog poluvremena. Drugo po snazi UEFA takmičenje bilo je idealan poligon za Dejana Stankovića da pokaže raskoš i inovativnost u poslu. Crveno-beli su, kroz sudare sa boljim i bržim ekipama, igrali na različite načine postajući nepredvidiva ekipa, vrlo teška za skautiranje. Gotovo uvek je Dejan Stanković imao trenersku fintu više.

Tako smo u Gentu videli Crvenu zvezdu u niskom bloku, vrlo ciničnu i negledljivu. Samo četiri meseca kasnije na travi San Sira crveno-beli su visokim presingom stavili na iskušenja Milan i ostavili navijačima da u narednim decenijama pričaju o odluci španskog arbitra da ne pusti izvođenje kornera. Crvena zvezda je igrala i nekontrolisane utakmice, kao što je u Beogradu sa Gentom, ali je znala da prospe sav potencijal kao protiv Libereca. Uz sve to Stanković je odbijajući da patetičnim izjavama o velikim kadrovskim problemima tokom ovogodišnjih evro putešestvija, uraganom samopouzdanja gurao ekipu ka istorijskom uspehu. I sa skraćenom rotacijom, uspevao je da dobije tihe junake poput Slavoljuba Srnića ili Strahinje Erakovića. Tako je trener Crvene zvezde flertovao sa maksimumom jednog tima, ali je uspeo da izvuče još jednu utakmicu. Ovu istorijsku u Bragi.

Crvena zvezda je za dve sezone pod Stankovićevim vođstvom u Ligi Evrope osvojila 22 boda. Podigao je temperamentni stručnjak toliko visoko lestvicu, da bi je teško preskočio i legendarni Kubanac Havijer Sotomajor.

Ali sada će Stanković dobiti četiri meseca za dodatnu edukaciju, s verom da će u zimskom prelaznom roku dobiti kvalitet, ujedno energiju i bočicu sveže krvi, koja je preko potrebna ovom timu.

„Realista sam u životu. Potrebno je da radimo, da osvežimo tim. Ne znam šta reći od sreće. Doći u Zvezdu i sa ovim momcima ispisati istoriju posle Barija... Bilo je lepih momenata, ali je ovo ono pravo. Momci su zaslužili desetku za zalaganje, odricanje i trud. Nemojte da neko stavi po strani da smo igrali protiv kvalitetnog rivala. Primili smo jeftin gol, ali smo se vratili. Imali smo spreman svaki scenario i na kraju zasluženo stigli do osmine finala. Ovo je čudo“, poručio je posle meča Dejan Stanković.

DEJAN U „ZONI ZANFIROVOJ – TEK SE KAČI NA MERDEVINE

Što bi Radmila Živković, u liku tetka Doke, u Šotrinom ostvarenju „Zona Zamfirova“ rekla: „Moj Mančo se tek kači na merdevine...

Da, Stanković je tek počeo da se kači na merdevine uspeha, i pitanje je dokle može da se popne. Zavisi od njega, ali i podrške kompletnog kluba. I razumljivo je što će Dejanu Stankoviću narednih dana prijati pohvale, ali nijedno tapkanje po ramenu ili novinarski tekst ne mogu da se porede sa pohvalom koja stiže iz esnafa. Zvezdinog trenera možda je najbolje opisao sada već bivši strateg Radničkog iz Kragujevca Vlada Radenković.

„Dejan u Srbiji radi neverovatan posao. Na žalost naše struke koja je prepuna sujete, taj posao koji radi u evropskim utakmicama je nešto što se u poslednjih deset i više godina kod nas, sa stručne strane, nije pojavilo. Sposobnost Zvezde da se adaptira na protivnika, da nađe odgovor i zadrži svoje vrline je nešto što je apsolutno kreativno i mi to nismo imali u poslednjih deset godina i više. Zvezda je protiv Genta u Belgiji imala 30 odsto poseda, pretrpela 20 udaraca ka golu i pobedila. To govori da može da igra i nisku zonu i niski blok, a onda protiv Milana odigrala vrhunski visoki presing, gde je posed lopte bio izjednačen. Odnos udaraca na golu je bio izjednačen. Jedna od najmodernijih utakmica Zvezde. Protiv Ludogoreca je, recimo, fantastično odgovorila na njegove vrline i svaki meč je kao šahovska partija. Nažalost, te utakmice ne pratimo, ne analiziramo jer nemamo stručne skupove“, rekao je nedavno Radenković.


tagovi

Dejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara