Bogdan Stamenković u dresu Radnika iz Surdulice (©Starsport)
Bogdan Stamenković u dresu Radnika iz Surdulice (©Starsport)

Moderni Argonauti u potrazi za fudbalskim zlatnim runom - napadač iz Surdulice u ulozi Jasona

Vreme čitanja: 6min | ned. 30.01.22. | 09:06

Superligaška pojačanja pretvorila tim sa gol-razlikom 0:45 u pobednički

Drevni Argonauti, iz grčke legende, tražili su zlatno runo kako bi spasili život svom vođi Jasonu. Ovi moderni, koji u stvarnosti igraju fudbal u Kavali, bore se za opstanak kako bi spasili investiciju kanadskog gazde Aleksa Haditadžija, ali i ispisali jednu od najneverovatnijih priča u grčkom sportu.

Neobične uspone i padove je imao fudbalski klub Kavala kroz 57 godina postojanja. U pet navrata se probijao do najvišeg ranga, ukupno je 19 godina proveo u eliti, ali gotovo posle svakog ispadanja tim iz Makedonije je stremio ka samom dnu. Neretko je završavao u trećoj ligi, jednu sezonu je proveo i u četvrtom rangu (2011/2012, posle izbacivanja adminastritativnim putem iz elite), a trenutno se nalazi u drugoj ligi, popularnoj Superligi 2. Promociju u nju je Kavala izborila prošle sezone, posle sedam godina u trećem rangu, a u prvoj polusezoni nije uspela da osvoji nijedan bod. Ipak, sve se promenilo drastično tokom januara.

Izabrane vesti

Na početku sezone Kavala nije dobila licencu da zaigra u Superligi 2, zato što je kasnila sa garantnim pismom i uplatom 150.000 evra. Posle žalbe joj je ipak dozvoljeno da se takmiči, ali samo sa amaterskim igračima. Tako su prvih sedam kola igrali klinci koji imaju od 15 do 18 godina, pa ne iznenađuje što su sve mečeve ubedljivo izgubili.

Kavala je bila bez poena, sa gol-razlikom 0:45. Redom su gubili od Pierikosa sa 7:0, Ksantija 6:0, Tesprotosa 7:0, Almoposa 6:0, Niki Volosa 7:0, Olimpijakos Volosa 5:0 i Apolona Pontua 7:0. U međuvremenu je stigla nova uprava, klub je u oktobru kupio kanadski biznismen Aleks Haditadži, a sudeći po dolascima tokom januara, spremio je sasvim solidan budžet za ovaj rang. Rešio je da zasuče rukave, a umesto na brodu Argo, kao u slavnom mitu, svoje heroje je okupio na stadionu "Anti Karajani".

16.00: (1,27) Kalitea (4,80) Diagoras (12,0)

Za trenera je angažovan Aleksander Nuri, Nemac iranskog porekla, koji je dugo radio u Bundesligi. Nuri je od 2014. do 2017. godine bio u stručnom štabu Verdera. Doduše, samo nekoliko nedelja kao glavni trener, uglavnom je bio asistent. Kasnije je vodio Ingolštat, a poslednji posao mu je bio u Herti, takođe u ulozi asistenta. U Kavali je dobio ulogu menadžera, odnosno objedinio je funkcije trenera i sportskog direktora.

Angažovali su Argonauti čak 18 pojačanja tokom zimskog prelaznog roka, što je i razumljivo s obzirom da moraju da popune i rezerve. Pažljivo su se tražili novi Herakle, Tezej, Atalanta, Orfej, Kastor, Hila... Dobro, u fudbalskoj verziji mita Haditadži i Nuri nisu okupili 50 Argonauta, tih dvadesetak bi trebalo sa bude sasvim dovoljno za težak zadatak.

Prema dostupnim podacima, samo je za četvoricu igrača plaćeno obeštećenje, a najviše je koštao špic koji je došao iz Superlige Srbije – Bogdan Stamenković. Za 24-godišnjeg napadača je na račun Radnika iz Surdulice uplaćeno 65.000 evra i već je počeo uložen novac da se isplaćuje, pošto se izgleda baš Stamenković najviše uživeo u ulogu Jasona.

U 2022. godini je Kavala odigrala četiri meča i nijedan nije izgubila. Remizirala je sa Apolonom iz Larise (0:0), drugim timom atinskog Olimpijakosa (2:2) i Panseraikosom (2:2), a zatim je prošle srede savladala Trikalu sa 1:0. Stamenković je od tih pet golova postigao čak tri, dva Olimpijakosu i jedan Trikali.

Nije Stamenković jedini naš igrač koji je došao u Kavalu ove zime. Odbranu su pojačala trojica Srba, nekadašnji štoper Radničkog iz Niša Dragan Nedeljković, bek Voždovca Stefan Jaraković i rođeni Bečlija sa srpskim pasošem koji je do sada igrao samo za Admiru, Miloš Spasić.

Kavala je angažovala još nekoliko stranaca, a Nurijev potpis se najjasnije vidi kod dolaska Patrika Eberta. Nekadašnji plejmejker Herte, Valjadolida i Rajo Valjekana sada ima 34 godine, a već je odigrao tri meča za grčkog drugoligaša. Novi igrači su i Nigerijac Sandej Alimi, Letonac Ajvars Emsis, Australijanac Danijel Bouman, Iranac Seid Hoseinpur, Litvanac Vilius Armalas, Izraelac Orel Koen… Argonauti su popunjavali svoju posadu sa svih strana sveta. Ipak, ako se ostvare najave tamošnjih medija, najzvučniji novajlija bi mogao da bude domaći igrač. Ni manje, ni više nego Konstantinos Mitroglu!

Aleks Haditadži, gazda Kavale (©Facebook)Aleks Haditadži, gazda Kavale (©Facebook)

Ovaj 33-godišnji centarfor je trenutno član Arisa, ali je za solunski tim odigrao ove sezone samo 27 minuta. Nezadovoljan je nekadašnji golgeter Olimpik Marselja, Galatasaraja, PSV Ajndhovena, Benfike, Fulama i Olimpijakosa, radi na tome da raskine ugovor, posle čega će da bude slobodan u odabiru nove sredine. Već su ga kontaktirali iz Olimpijakos Volosa, ali bliži je Kavali, pošto je to njegovo rodno mesto. Nikada Mitroglu nije igrao za lokalnog prvoligaša, mlad se preselio u Menhengladbah, ali bi sada mogao da dobije priliku da se okuša pred bivšim komšijama.

Kavala je i dalje poslednja na tabeli, sada ima šest bodova, a važno joj je da pobegne barem na 13. poziciju i tako osigura opstanak. Argonautima bezbedna zona beži šest poena, koliko ima Apolon Pontu više, ali ako nastave sa ovakvim igrama duž preostalog putovanja ne bi trebalo da bude problema. U Superligu će samo najbolji tim na kraju sezone, što je za Kavalu ipak nedostižno ove godine, ali bi već u sledećoj sezoni mogla da napadne elitni rang - Zlatno runo. Uostalom, Haditadži je verovatno to i imao na umu kada je kupovao posrnuli klub.

Još je rano pričati o konačnim dometima Kavale, verovatno će biti još novajlija i korekcija u timu do sledeće sezone. Za sada je Stamenkoviću, Jurakoviću i saigračima najvažniji mel sa Iraklisom (nedelja, 13.45). To je idealna prilika da se upišu novi bodovi i popravi položaj na tabeli. Iraklis je deveti, sa 16 poena iz 11 mečeva, a zanimljiva je njegova gol-razlika 10:6. Čak pet od tih 10 pogodaka je postigao u prošlom kolu, protiv Tesprotosa (5:1).

Drevne Argonaute je put do zlatnog runa vodio preko Lemnosa, Ifinoe, Cizikusa, Berbicesa, suočavali se sa harpijama i sirenama... Modernim herojima su ostrva zamenili fudbalski tereni, ali to ne čini njihovu misiju ništa manje junačkom.

-------------------------------

JOŠ SAMO JEDAN DAN! Osvoji Poršea sa samo jednim tiketom

Iskoristi poslednju priliku, dupliraj bodove i budi pobednik

Ostao je još jedan dan do kraja najvećeg kladilačkog takmičenja u regionu - Mozzart Gladijator

Ovo je poslednja prilika da uđeš u arenu, i osvojiš sjajne nagrade. Jer se danas DUPLIRAJU BODOVI. Dakle, svi poeni koje osvojiš (računaju se prva tri onlajn tiketa sportskog i uživo klađenja u danu) biće duplirani, a maksimalan broj poena koje možeš da osvojiš u jednom danu je 300.000. Što znači da za samo jedan dan možeš da stigneš do samog vrha i dođeš do Porše Makana.

-------------------------------

GRČKA 2 – 16. KOLO

GRUPA A

Subota

AEL Larisa – PAOK B 0:0

Nedelja

13.45: Iraklis - Kavala

13.45: (1,40) Anagenisi Kardica (4,20) Pierikos (7,75)

13.45: (9,50) Apolon (4,30) Ksanti (1,35)

13.45: (2,55) Apolon Larisa (3,05) Olimpijakos Volos (2,75)

13.45: (2,90) Olimpijakos B (2,80) Niki Volos (2,65)

13.45: (1,40) Panseraikos (4,20) Almopos (7,75)

13.45: (1,32) Verla (4,70) Tesprotos (9,00)

GRUPA B

Subota

PAE Egaleo – Asteras Vlahioti 1:0 (1:0)

/Ciligiris 28/

Nedelja

13.00: (3,70) Episkopi (3,00) Kalamata (2,10)

13.45: (3,80) Jerapetra (3,00) PAE Hanja (2,05)

13.45: (2,10) Klifislas (3,00) AEK B (3,70)

13.45: (1,15) Levadijakos (6,75) Karaiskakis (16,0)

13.45: (4,00) PASA Irdotos (3,25) Ergotelis (1,90)

13.45: (2,10) Rodos (3,00) Panatinaikos B (3,70)

16.00: (1,27) Kalitea (4,80) Diagoras (12,0)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

IraklisBogdan StamenkovićKavalaGrčka 2Kostas Mitroglu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara