Ernan Barkos (©AFP)
Ernan Barkos (©AFP)

Moderni klasik i u njemu Ernan Barkos

Vreme čitanja: 4min | sub. 09.03.24. | 23:05

Alijansa Lima dočekuje Sporting Kristal u velikom peruanskom derbiju

Kada je u pitanju fudbal u Južnoj Americi, poznato je da u većinih tamošnjih zemalja obituje više od uobičajena dva velikana. Pa se tako u Brazilu, kao najmnogiljudnijoj državi na kontinentu pojavljuje čak njih 12, u Argentini ih ima zvanično pet, dok se u Kolumbiji njih sedam smatra uzvišenijim od ostalih. Nekolicina zemalja ovaj pojam svela je na tri kluba, kao što su Čile, Ekvador i Peru. I upravo, ovoga puta bavićemo se rivalstvima, tačnije jednim od velikih u zemlji Inka.

Klasik između Sporting Kristala i Alijansa Lime, ​​koji se naziva i Modernim klasikom peruanskog fudbala ili peruanskim klasikom 21. veka, jedno je od najvažnijih fudbalskih rivalstava u zemlji Inka, naravno posle Superklasika između Alijanse i trećeg velikana, Universitarija. Ipak, od početka 21. veka, ove dve ekipe su naizmenično osvajale najveći broj titula, po sedam: Alijansa je osvajala državna prvenstva 2001, 2003, 2004, 2006, 2017, 2021. i 2022. godine, dok je to isto uradio Kristal sa državnim prvenstvima 2002, 2005, 2012, 2014, 2016, 2018. i 2020.

Izabrane vesti

Prvi susret između ovih rivala odigran je 5. avgusta 1956. na Nacionalnom stadionu u Limi kada je Alijansa pobedila Sporting Kristal sa 2:1 uz dva gola Giljerma Barbadila. Sporting je ostvario najveću pobedu u ovoj vrsti meča za profesionalno prvenstvo u sezoni odigranoj 1960. godine, kada je savladao Alijansu rezultatom 5:0. Sa druge strane Alijansa takođe poseduje pobedu identičnog učinka, ali iz nešto skorije istorije tokom Apertura turnira 2004. godine, zahvaljujući golovima Martina Idalga, Mihela Gutijereza ​​(auto gol), Roberta Silve i Valdira Saensa sa dva pogotka. Saens je takođe najbolji strelac na ovim utakmicama sa 19 postignutih golova.

Od svog prvog sučeljavanja na zvaničnim lokalnim turnirima Prve divizije 1956. godine odigrali su ukupno 220 utakmica. Alijansa je pobedila u 76 navrata, postigavši 274 gola, dok je Sporting Kristal slavio 69 puta uz 269 postignutih golova, dok su preostalih 75 susreta završeni nerešenim ishodom. Neretko se ovo rivalstvo prenosilo i na internacionalnu scenu. U Kopa Libertadoresu delili su grupu u izdanjima 1978, 1995, 1997. i 1998. U najeminentnijem klupskom kontinentalnom takmičenju za Južnu Ameriku, sukobljavali su se igrali osam puta sa paritetom u rezultatima, oba tima su zabeležila po dve pobede uz četiri nerešena ishoda, a pored toga oba timovi su postigla po 11 golova.

02.00: (2,25) Alijansa Lima (3,30) Sporting Kristal (3,00)

Fudbalsko rivalstvo između ovih klubova bilo je prisutno i u ženskoj odbojci, pošto su se predstavnici obe institucije redovno sukobljavali u Nacionalnoj superiornoj odbojkaškoj ligi Perua, što je takođe izazvalo velika očekivanja kod sledbenika ovog sporta. Međutim, Sporting Kristal je odlučio da raspusti odbojkaški tim 2018. godine.

Dakle, 221. po redu Moderni klasik peruanskog fudbala, između Alijanse i Sporting Kristala, na programu je noćas sa početkom od 02:00 časa po srednjoevropskom vremenu, a odigraće se na stadionu Alehandro Viljanueva u Limi. Trenutno stanje na tabeli posle šest odigranih kola u peruanskom elitnom šampionatu za format Apertura je tako da Sporting deli vodeću poziciju sa Universitarijom, gde obe ekipe imaju po 16 osvojenih bodova, dok je Alijansa na četvrtoj poziciji sa 12 jedinica.

---------------------

Sve utakmice prvenstva Perua možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------------

Što se tiče forme, gosti i tu prednjače u odnosu na rivala, bar u ovoj uvodnoj fazi sezone. Tim Endersona Moreira do sada je zabeležio pet pobeda i jedan remi, što ga svrstava među tri ekipe koje nisu pretrpele poraz u prvih šest mečeva Aperture. Ipak, Kristal je nedavno doživeo pravu neprijatnost na međunarodnoj sceni. Naime, klub sa Alberto Galjarda, kao trećeplasirani iz prethodne sezone u nacionalnom prvenstvu, ostvario je pravo na učešće u kvalifikacijama za ovogodišnji Kopa Libertadores, i to od druge faze, gde je pretrpeo pravi debakl na gostovanju bolivijskom Olvejz Rediju, gde je poražen sa neverovatnih 6:0. Istina, uspeli su da se donekle iskupe za poraz u El Altu, kada su isti tim, samo sedam dana kasnije na svom terenu savladali sa 3:1, što je bilo daleko od dovoljnog da se nađu u završnoj fazi kvalifikacija. Za sada, to je jedini Sportingov poraz od početka nove kalendarske godine.

Sa druge strane, Alijansa će imati prednost domaćeg terena i ogromnu podršku sa prepunih tribina Viljanueva. Ipak, sastav Alehandra Restrepa, već dva puta je pokleknuo od početka sezone u porazima od Deportivo Tarma u prethodnom kolu i u Klasiku od najvećeg rivala Universitarija. Čak i pored dva neuspeha u ranoj fazi sezone, Blankiazulesi imaju šansu da smanje zaostatak za vodećim rivalom, a eventualnom pobedom u noćašnjem okršaju, ona bi iznosila samo jedan bod. Od početka sezone, Alijansa je odigrala šest zvaničnih i jedan prijateljski susret, tom prilikom zabeležila je pet pobeda i već dva pomenuta poraza.

Što se tiče skorašnjih međusobnih duela ovih rivala, u prethodnoj sezoni, iz dva okršaja uspešniji je izašao Sporting Kristal sa pobedom od 3:0 i remijem bez golova na ovom istom stadionu. Što se tiče suprotne strane, za pobedu Alijanse bilo bi potrebno da se vratimo u Klausuru iz sezone igrane 2021. godine, kada su Blankiazulesi poslednji put savladali Kristal minimalnim rezultatom i golom veterana Ernana Barkosa (39), koji će se i noćas naći u početnoj postavi domaćih.

PERU 1, APERTURA - 7. KOLO

Četvrtak

Kusko - Alijansa Atletiko 2:0 (2:0)

Petak

Kahamarka - Komersijantes Unidos 2:3 (2:2)

Subota

Garsilaso - Universitario 2:2 (1:1)

Atletiko Grau - Sijensijano U TOKU

Melgar - ADT U TOKU

Karlos Manuči - Los Čankas U TOKU

Nedelja

02.00: (2,25) Alijansa Lima (3,30) Sporting Kristal (3,00)

21.00: (2,30) Uankajo (3,25) Komersio (2,95)

21.00: (1,20) Sport Bojs (5,80) Sezar Valjeho (13,0)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Peru 1Alijansa LimaSporting KristalErnan Barkos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara