Stadion Oukvel u Barnsliju (©Reuters)
Stadion Oukvel u Barnsliju (©Reuters)

Moneyball, sabermetrija, vizija Bilija Bina – Barnslijev put od praga trećeg ranga do predvorja Premijer lige za manje od 10 meseci

Vreme čitanja: 9min | pon. 17.05.21. | 08:05

Klub iz Jorkšira ima jedan od najmanjih budžeta u Čempionšipu, ubedljivo najmlađi tim, a u naredne dve nedelje ima priliku da stigne do elitnog engleskog takmičenja posle 23 godine. Najstariji igrač ima 31 godinu. Trener Valerijen Ismael napravio bum prošle sezone sa LASK-om, a sada u dvomeču sa Svonsijem juri finale na Vembliju i najskuplju utakmicu na svetu vrednu više od 200.000.000 evra

Obično se kaže da novac vrti gde burgija neće, ali u slučaju Barnslija to ne važi. Maleni klub iz Jorkšira za manje od 10 meseci prošao je put od praga Lige 1, odnosno trećeg ranga takmičenja u Engleskoj, do plej-ofa za ulazak u Premijer ligu. Sistem i vizija američkih vlasnika igrali su najvažniju ulogu u renesansi kluba koji je poslednji put igrao elitni rang u prošlom milenijumu, tačnije pre 23 godine.

U nedavno završenom ligaškom delu Čempionšipa, Kolijersi, kako je nadimak Barnslija, bili su peti, pa su izborili plasman u plej-of. Barnsli je do tog podviga stigao s jednim od najmanjih budžeta u najjačoj drugoj ligi na svetu. Rival u dvomeču polufinala je Svonsi. Prvi meč na programu je večeras (21.15) na stadionu Oukvel u južnom Jorkširu, a revanš je pet dana kasnije u Velsu. Imaće četa Valerijena Ismaela ispred sebe favorizovane Labudove iz Velsa koji su pre dve sezone igrali Premijer ligu, prošle bili u baražu za ulazak u elitni rang. Rival u eventualnom finalu i najskuplju utakmicu na svetu vrednu više od 200.000.000 evra biće prošlogodišnji premijerligaš Bornmut ili ambiociozni londonski Brentford, klubovi sa višestruko većim budžetima.

Izabrane vesti

Prva asocijacija na našim prostorima za Barnsli je Makedonac Goce Hristov, nekadašnji napadač Partizana koji je 1997. godine za tada rekord kluba (2.000.000 funti) prešao iz Humske na Ostrvo u redove tima iz Jorkšira. Nije bivši igrač crno-belih ostavio veliki trag u Engleskoj. Te sezone, prve posle ulaska u najviši rang, Barnsli je ispao, a u FA kupu je stigao do četvrtfinala. Uspeo je da izbaci Mančester junajted u petom kolu. Naredne sezone, Barnsli je bio tek 13. u Čempionšipu, ali je stigao do četvrtfinala FA kupu i bio jedini tim koj je bio među osam najboljih u ovom takmičenju, a da nije iz Premijer lige. Posle toga klub stagnira pune dve decenije. Nije bio ni blizu povratka u najviši rang.

21.15: (2,20) Barnsli (3,05) Svonsi (3,70)

Prošle godine je Barnsli završio na 21. mestu u Čempionšipu, prvom iznad crte. Za to što je ove sezone igrao drugoligaški karavan u Engleskoj može da zahvali Viganu koji je u finišu prošlog prvenstva kažnjen sa oduzimanjem 12 bodova. Nekadašnji osvajač FA kupa Engleske je ispao u Ligu 1, a Barnsli se proteklog leta spasao ispadanja sa dvema pobedama u finišu šampionata. Za bod je bio bolji od Čarltona i to na neverovatan način. Pred poslednjih 90 minuta ligaškog dela Čempionšipa, 22. jula prošle godine, tim iz istočnog Londona je imao dva boda više i bolju gol-razliku. Barnsli je u gostima pobedio Brentford sa 2:1, dok je Čarlton poražen od Lidsa na Eland roudu sa 4:0, pa je napravljeno pravo malo čudo i ostanak u Čempionšipu.

AMERIKANAC TVORAC RENESANSE KOLIJERSA

Bili Bin (desno), manjinski vlasnik Barnslija (©AFP)Bili Bin (desno), manjinski vlasnik Barnslija (©AFP)

Posle dvodecenijskog tavorenja, između drugog i trećeg ranga takmičenja, nagoveštaj renesanse kluba iz južnog Jorkšira počeo je u decembru 2017. godine kada je Barnsli pao u američke ruke. Dotadašnji vlasnik Patrik Krajn prodao je 80 odsto kluba konzorcijumima NewCity Capital na čelu sa Čenom Lijem, kinesko-američkim biznismenom, i Pacific Media Group Pola Konveja i Grejsa Hanga. Manjinski vlasnik kluba postao je harizmatični Bili Bin, jedan od najboljih sportskih generalnih menadžera u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bivši bejzbol igrač projektovan je kao buduća zvezda MLB-a (najbolje bejzbol lige na svetu), ali njegova petogodišnja igračka karijera je bila veoma skromna. Nije uspeo da opravda ni delić očekivanja. Biran je u prvoj rundi drafta 1984. godine od strane Njujork Metsa. Igrao je i za Minesotu, Detroit Tajgerse i Ouklend Atletiks. Pošto ga Ouklend 1990. godine poslao u razvojni tim, odlučio je da završi igračku karijeru i postane skaut franšize iz Kalifornije. Tu ulogu je vršio tri godine, a onda je napredovao i postao pomoćnik generalnog menadžera Ouklenda Sandija Aldersona. Ova funkcija je jedna od najvažnijih u američkom sportu, pandan sportskog direktora u fudbalskim klubovima. Od 1997. godine postao je generalni menadžer ove bejzbol franšize i poznat je u američkom sportu kao čovek koji je u poslovanje klubova uveo statističke analize poznate kao sabermetrija.

U čemu je bila tajna uspeha Bilija Bina?

Posle smrti Valtera Hasa, vlasnika Ouklend Atletiksa, 1995. godine, franšizu su preuzeli Stefon Šot i Ken Hofman. Oni su naredili tadašnjem generalnom menadžeru Aldersonu da smanji plate igrača. Da bi napravili sastav kadar da se bori za vrh MLB-a, ali sa ograničenom budžetom, Alderson i Bin su napravili sistem zasnovan na naprednoj statistici kod dovođenja novajlija. Alderson je bio mentor Biliju Binu. Njih dvojica su se fokusirali na sabermetrijske principe da bi napravili pravi izbor, doveli za skromne uslove potcenjene igrače koji su bili ispod radara ostalih ekipa. Bin je nasledio Aldersona na funkciji generalnog menadžera 17. oktobra 1997. godine i napravio je Ouklend Atletiks jednu od najisplativijih ekipa u MLB ligi. Recimo, 2006. godine, franšiza iz Kalifornije je bila na 24. mestu od 30 timova u ligi po visini plata, ali je imala peti najbolji rezultat te sezone. Od 1999. do 2003. godine Ouklend je igrao svake sezone u plej-ofu, a postao je prvi tim koji je u istoriji MLB-a vezao 20 uzastopnih pobeda. Bin je postao tvorac revolucije u bejzbolu. Kasnije su i ostali timovi krenuli putem sabermetrije. Tada su Red Soksi nudili Binu 12.500.000 dolara da dođe u Boston, odbio je jer je želeo da sa skromnim budžetom Atletiksa napravi toliki uspeh da u potpunosti promeni igru. Majkl Luis je 2003. godine napisao knjigu Moneyball – umeće pobede u nefer igri. Po toj knjizi 2011. godine je snimljen i film, a Bilija Bina je tumačio holivudski superstar Bred Pit koji je bio nominovan za Oskara za najboljeg glumca.

19.00: (2,80) Bornmut (3,05) Brentford (2,70)

Vratimo se na najvažniju sporednu stvar na svetu. Posle bejzbola i revolucije koju je napravio u MLB ligi, Bili Bin se okrenuo drugom omiljenom sportu - fudbalu ili kako ga Amerikanci zovu sokerom. On je je u San Hozeu pokušao da involvira sistem koji je dao fantastične rezultate u bejzbolu. Fudbalski idol mu je Arsen Venger, nekadašnji trofejni menadžer Arsenala. Poznanstva sa Aleksom Fergusonom i vlasnikom Tobdžija Stenom Krenkeom pomogli su mu da zaroni i u tajne engleskog fudbala. Pre ulaska u Barnsli, dve godine ranije, postaje savetnik generalnog direktora holandskog AZ Alkmara Roberta Enhorna.

FRANCUZ ISMAEL NAPRAVIO BUM SA AUSTRIJSKIM LASK-om

Valerijen Ismael (©Reuters)Valerijen Ismael (©Reuters)

Posle čudesno izborenog opstanka u Čempionšipu prošle sezone, na početku novog prvenstva svi su Barnsli videli kao glavnog kandidata za ispadanje. Početak je bio košmaran. Šest mečeva i samo tri boda na kontu. Na kormilu kluba umesto Gerharda Štrubera stigao je francuski stručnjak Valerijen Ismael. Nekadašnji mladi reprezentativac Galskih petlova imao je odličnu igračku karijeru u Nemačkoj. Posle rodnog Strazbura šest sezona je igrao u Bundesligi za Verder iz Bremena i slavni Bajern iz Minhena, a igračku karijeru završio je u Hanoveru 2009. godine.

Prvi klub koji je vodio s klupe bio je drugi tim Hanovera, zatim je bio na kormilima rezervne ekipe Volfzburga, Nirnberga, kiparskog Apolon Smirnisa, da bi pravi bum napravio sa austrijskim LASK-om prošle sezone. Tim iz Linca je stigao do osmine finala Lige Evrope posle eliminacije AZ Alkmara, ali je zaustavljen od Mančester junajteda u narednoj rundi. U austrijskoj Bundesligi je LASK pretio da sruši tvrđavu Salcburga i Red Bula. Do pandemije virusa korona sredinom marta prošle godine, ekipa iz Linca je bila lider šampionata, ali je onda otkriveno da su držali zajedničke treninge, što nije bilo dozvoljeno strogim propisima, pa je klub kažnjen sa oduzimanjem šest bodova.

Kada se šampionat Austrija nastavio, LASK je pao, nije izborio ni drugo mesto i kvalifikacije za Ligu šampiona, a Ismael je smenjen. Nije dugo čekao na posao. Od 25. oktobra prošle godine je seo na klupu Barnslija. Cilj je bio opstanak, ali su Kolijersi postali hit Čempionšipa, pogotovo u drugom delu sezone. Od 14. februara do 17. marta ostvarili su čak devet pobeda i jedan remi i uključili se u borbu za plej-of. U jednom trenutku je čak postajala nada da bi mogli do druge pozicije, ali je Votford odigrao sjajno u finišu sezone i izborio povratak u najviši rang engleskog fudbala.

PROSEK GODINA 23,6, MLADI JENKI DARIL DAJK OTKROVENJE SEZONE

Daril Dajk (©Reuters)Daril Dajk (©Reuters)

Osim što Barnsli ima jedan od najmanjih budžeta u ligi i specijalizovani portal Transfermarkt vrednovao je fudbalere ovog tima na tek 19. mestu od 24 klubova (29.250.000 evra) u Čempionšipu. Primera radi, rival u polufinala plej-ofa, Svonsi, ima igrače procenjene na 62.150.000 evra (šeste u ligi).

Barnsli ima ubedljivo najmlađi tim u ligi sa prosekom godina od 23,6. Sledeći klub u ovom parametru je Reding Veljka Paunovića sa 25,3. Najstariji fudbaler je Austrijanac Mihael Solbauer koji je proteklog vikenda napunio 31 godinu. Ovaj defanzivac je jedini fudbaler Barnslija koji je zakazio u četvrtu deceniju života. Prvi sledeći po godinama je, takođe, Austrijanac Dominik Frajzer sa 27. U timu su devetorica stranaca. Nema velikih zvezda. Politika kluba je razvijanje mladih igrača.

Karakteristika tima Valerijena Ismaela je da igra visok presing na protivničkoj polovini što nije čest slučaj za timove u ovom rangu takmičenja. Prvi strelac tima je Koli Vudrou sa 12 golova. On je pre dve godine kupljen od Fulama za 750.000 evra. Najbolji paker je Aleks Movat sa sedam asistencija. Otkrovenje sezone je Amerikanac Daril Dajk koji je zimus stigao na pozajmicu iz MLS lige, iz redova Orlando Sitija. Tu se vidi filozofija manjinskog vlasnika kluba Bilija Bina i izvršnog direktora kluba Dina Marfija, takođe Amerikanca.

"Marfi mi je poslao snimke Darila Dajka i odmah sam znao da je to igrač za nas. Bila je veoma napeta sitaucija. U ponedeljak se završavao prelazni rok u Engleskoj, a u nedelju je igrao za reprezentaciju SAD-a. Morao je da igra da bi dobio radnu dozvolu i imao mogućnost da dođe u Englesku. Preuzeli smo veliki rizik, ali osećaj je bio da je Daril pravi igrač za nas“, rekao je trener Barnslija Ismael za Gardijan.

Ono što je fascinantno za ovog gorostasnog napadača visokog dva metra je da je postigao devet pogodaka iz samo 13 udaraca u okvir gola. Ovaj 20-godišnji napadač je pre 16 meseci studirao finansije na Univerzitetu Virdžinija, a sada ima šansu da se s Barnslijem dokopa Premijer lige i u budućnosti napravi veliki transfer. Napadač rođen u Oklahomi je bio ključni igrač u fenomenalnom drugom delu sezone Barnslija. Bio je dominantan u vazduhu i prekidima.

Jedan od primera filozofije Barnslija i dovođenja potcenjenih igrača je dolazak protekle zime Karltona Morisa iz Noriča. Plaćen je početkom godine samo 150.000 evra, a bio je poznat po čestim pozajmicama. Povratnik u Premijer ligu ga je čak osam puta slao u nižerazredne engleske klubove. Ovaj napadač je na 23 utakmica u dresu Barnslija postigao sedam golova i imao tri asistencije. Prvi deo sezone je proveo u MK Donsu, članu Lige 1.

San o Premijer ligi posle 23 godina tinja u Barnsliju. Kolijersi su autsajderi u plej-ofu, daju im se najmanje šanse da se dokopaju elitnog ranga na Ostrvu, ali... Vizija Bilija Bina, trenerska ruka Valerijena Ismaela, mladi fudbaleri koji imaju veliki motiv da se dokažu, sve su to aduti Kolijersa koji bi naredne sezone opet mogli da igraju lokalni derbi u Premijer ligi sa poznatijim komšijama iz Lidsa.

"Imali smo neverovatnu sezonu, neverovatan preokret, ali želimo da idemo do kraja“, istakao je vezista Barnslija Aleks Movat.

ČEMPIONŠIP, PLEJ-OF – POLUFINALE (PRVE UTAKMICE)

Ponedeljak

19.00: (2,80) Bornmut (3,05) Brentford (2,70)

21.15: (2,20) Barnsli (3,05) Svonsi (3,70)

***kvote su podložne promenama


tagovi

BarnsliSvonsiValerijen IsmaelČempionšip plej-ofBili Bin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara