Stadion Pereire (©Printscreen)
Stadion Pereire (©Printscreen)

Na pomolu novi poredak u Kolumbiji: Pereira sanja titulu, prvu u istoriji

Vreme čitanja: 5min | sre. 07.12.22. | 23:05

Klausura: Matekanjasi noćas (01.00) protiv Independijentea iz Medeljina pišu istoriju. Više od 30.000 ulaznica planulo. U prvom meču u Antiokiji bilo je 1:1. Novi remi značio bi penale u borbi za tron

Posle duge i naporne sozone, noćašnjim (01.00) revanš mečom finala Klausure na stadionu Ramirez Viljegas, spušta se zavesa na ovogodišnju fudbalsku scenu Kolumbije. Independijente Medeljin i Deportivo Pereira, dva tima sa dve potpuno različite priče suočiće se u završnih 90 minuta sa istim ciljem. U slučaju Moćnika sa Kordiljera, posle četiri godine ponovo im se pruža šansa za sedmu zvezdu, dok Matekanjasi teže ka prvoj tituli u istoriji.

Hijerarhija i iskustvo u ovakvoj vrsti mečeva nesumnjivo pripada timu iz Medeljina. S druge strane, postoji ogromna želja Pereire da osvoji prvu titulu i ispiše najlepšu stranicu istorije.

Izabrane vesti

Pereira je uspela da napravi važan korak ka tituli nacionalnog šampiona, ušavši beskrupulozno, dostojanstveno i na veoma hrabar način u prvi meč odigran proteklog vikeda na Atanasio Žirardotu u Medeljinu. Matekanjasi su pružili odličnu igru i gotovo u potpunosti onemogućili prepoznatljivu igru Moćnika.

01.00: (2,35) Pereira (3,00) Independijente Medeljin (3,10)

Ipak, domaći su uspeli da dođu do vođstva u 38. minutu, golom Armanda Kambinda. Gostu su došli do izjednačenja u 42. minutu preko Leonarda Kastra, što je bio i krajnji rezultat meča. Independijente je imao priliku da u drugom delu igre ponovo dođe do prednosti, posle dosuđenog penala koji nije uspeo da realizuje Andreas Kadavid u 70. minutu. Golman gostiju Harlen Kastiljo istakao se odbranom udarca sa 11 metara.

Pereira je poslednjih godina jedan od najtradicionalnijih timova u Kolumbiji, uglavnom zbog svoje istorije. S druge tačke gledišta, to je tim koji nije uspeo da se probije u finalnu seriju do kada postoje kratki turniri Apertura i Klausura. Štaviše, nedavno je prošao mračnu istoriju u drugoj ligi, boreći se za promociju koju je postigao u drugoj polovini 2019. godine.

Od tada, usledile tri kontinuirane godine u kojima se Pereira borila da održi status u eliti. Otkako je tim promovisan 2019. godine, poslednjih godina se uglavnom motao po ivici zone plej-ofa, a sada će imati priliku da igra prvo finale.

Prošle godine, sa Aleksisom Markesom, Matekani su počeli da istražuju san o osvajanju Kupa i tome ostvare mogućnosti igranja u Kopa Libertadoresu naredne godine. Slatka priča koja je počela pobedom nad Bokom Juniors iz Kalija ukupnim rezultatom 2:0. Osnažili su se u osmini finala protiv Juniora iz Barankilje, započevši seriju gostujućim porazom od 4:3, ali su kod kuće pobedili Ajkule rezultatom 2:0.

Ponovo su bili u rezultatskom deficitu u četvrtfinalu protiv Deportivo Pasta. U gostima su izgubili sa 3:2, dok su kod kuće pobedili rezultatom 2:1, a svog rivala konačno su porazili u izvođenju penala i plasirali se u polufinale gde su se suočili sa Tolimom. Izjednačeni u oba meča, prvih 0:0 i drugi 1:1, do velikog finala stigli su uspešnijim izvođenjem penala 5:4.

Ipak, finale nije bilo slatko kako se očekivalo. Klub sa mnogo iskustva u završnicama kao što je Atletiko Nasional, protiv novajlija u tim slučajevima kao što je Deportivo Pereira, završio se debaklom Matekanjasa u Medeljinu rezultatom 5:0. Na Viljegasu su uspeli da slave minimalnim rezultatom, što nije puno omelo grandioznu pobedu Verdolagosa ukupnim rezultatom 5:1. Zanimljiva je činjenica da je Zelene iz Medeljina tada predvodio Alehandro Restrepo, stručnjak koji se danas nalazi za kormilom tima iz Pereire. Sada će Restrepo u redovima Matekanjasa imati priliku da podigne dugo očekivanu titulu, a sigurno će mu velika želja biti da prvu zvezdu u novom klubu, prišije protiv Independijente Medeljina, gradskog i najvećeg rivala njegovog nekadašnjeg kluba.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

Pereira je otputovala u Medeljin i nije se uplašila Independijente, odigravši veoma čvrst meč, koji je završen nerešenim rezultatom 1:1, ostavljajući seriju otvorenom da se odluči pred svojim navijačima. U poslednjih pet okršaja zabeležene su tri pobede, jedan remi i uz jedan poraz, pobedivši u ovom period Junior Barankilju, Independijente Santa Fe i Miljonarios. Pored toga što su zabeležili remi sa Kardinalima i poraz od Milionera. Na svom terenu, Pereira je zabeležila učinak od pet pobeda, tri remija i dva poraza u poslednjih 10 odigranih utakmica.

Lusijano Pons, napadač Independijentea (©AFP)Lusijano Pons, napadač Independijentea (©AFP)

S druge strane, Independijente Medeljin je na svom terenu izgubio odličnu priliku da sa prednošću doputuje na revanš susret, ali ostaje neporažen četiri utakmice zaredom i ima veću tradiciju od svog protivnika u ovakvim situacijama. Jedan od najtradicionalnijih klubova u kolumbijskom fudbalu, tim Medeljina, sada treba da se nametne u gostima kako bi zadržao san o tituli, s obzirom na to da ih zanima samo pobeda, jer bi nova nerešena utakmica odvela dvomeč do penala.

Njegov nastup na polufinalnoj Grupi B bio je za svaku pohvalu, ostavljajući iza sebe Agilasa, Deportivo Pasto i Ameriku iz Kalija. U poslednjih pet utakmica, zabeležene su dve pobede, dva remija i samo jedan poraz. Tokom ovog perioda slavili su protiv Amerike iz Kalija i Rionegro Agilasa, remizirali sa Deportivo Pastom i sa Deportes Pereirom, pored poraza od Agilasa. U gostima, tim iz Medeljina je zabeležio učinak od četiri pobede, tri remija i tri poraza u poslednjih 10 odigranih utakmica.

Gradonačelnik Pereire, Karlos Maja Lopez, najavio je da će navijačima Deportiva Independijente Medeljina biti prodate karte za severnu tribinu stadiona Ernan Ramirez Viljegas, kao znak poštovanja kada je Kancelarija gradonačelnika Medeljina prošle nedelje odobrila prisustvo navijača Matekanjasa na prvom meču finala na Atanasio Žirardotu u glavnom gradu Antiokije. Gostujućim navijačima je dozvoljen ulazak na severnu tribinu, ali je zabranjen unos navijačkih rekvizita (bubnjeva, udaraljki…).

Podsetimo, ovo je prvo finale kategorije A koje će Deportivo Pereira igrati u 78 godina postojanja. Kapacitet stadiona Ernan Ramirez Viljegas je 30.297 gledalaca. Kako bi prisustvovali ovom istorijskom događaju, hiljade navijača stali su u red da kupe kartu u poslednje dve nedelje. Kako to obično biva u ovim slučajevima, karte su dospele u ruke preprodavaca, koji za njih traže velike sume novca.

Uprkos tome što je obezbedio remi u Medeljinu, stekao neku vrstu prednosti igranja pred svojim navijačima, Pereira neće imati ni malo lak zadatak. Deportivo Pereira se 2011. godine spustio u drugu kategoriju kolumbijskog fudbala i tu je ostao devet godina, dok se 2020. nije vratio u Prvu ligu. Od povratka u elitni rang, tim Matekanje se sa Moćnicima susreo osam puta, a oba tima imaju po dve pobede. uz četiri remija. U prvnstvu Independijente i Pereira ukupno su se sastali 180 puta, uz 75 pobeda za tim iz Medeljina naspram 47 za Pereiru, uz 59 remija.

KOLUMBIJA, KLAUSURA - FINALE PLEJ-OFA (REVANŠ)

Četvrtak

01.00: (2,35) Pereira (3,00) Independijente Medeljin (3,10)

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaDeportivo PereiraIndependijente Medeljin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara