Igrači Dirijanhena (©AFP)
Igrači Dirijanhena (©AFP)

Nacionalni Klasik za kraj fudbalske godine u Nikaragvi

Vreme čitanja: 5min | sub. 18.12.21. | 23:05

Dirijanhen brani 1:0 iz prvog meča finala Aperture protiv Real Estelija na gostujućem terenu (02.00)

Dirijanhen i Real Esteli, dva najtrofejnija kluba u ovoj centralnoameričkoj državi, noćas (02.00) odlučuju o šampionu 97. izdanja Primera divizije.

Može se reći da je Dirijanhen, koji je osnovan 1917, jedini preostali klub iz tog vremena koji nije prestajao sa radom, što ga čini i najstarijim entitetom u ovoj centralnoameričkoj zemlji. Najuspešnija era kluba bila je četrdesetih godina prošlog veka, kada je osvojio sedam nacionalnih kruna, od toga čak šest uzastopnih u periodu od 1940. do 1945, stvarajući time državni rekord koji još nije oboren. Naredne tri dekade nisu bile toliko uspešne po crno-bele. U 30 godina uspeli su da osvoje isti broj titula kao u najuspešnijem periodu, svega šest.

Izabrane vesti

Nova epoha nastala je početkom osamdesetih, kada je Dirijanhen vezao tri titule, a do kraja decenije osvojio je još dve. U čitavom ovom periodu, Dirijanhen nije imao ozbiljnijeg protivnika i praktično je bio nedodirljiv u smislu broja osvojenih trofeja, ma koliko god određeni period bio razočaravajuć. Prevelike zalihe ovom klubu uvek su davale određenu zonu komfora u odnosu na povremeni sjaj prestoničkih ekipa Deportivo Universidada ili Amerike iz Managve. Postoji jedna fraza u Nikaragvi koja možda najbolje opisuje ovaj klub, ona glasi - "Dirijanhen nije imao detinjstvo, jer je rođen veliki".

02.00: (1,85) Real Esteli (3,35) Dirijanhen (4,10)

Međutim, početkom devedesetih godina, stvari na fudbalskoj sceni ove centralnoameričke države polako su počele da se menjaju. U sezoni odigranoj 1991. godine, prvi put jedan klub sa severa zemlje poneo je zvanje prvaka. Tada poprilično, a i danas u poređenju sa ostalima, jedan mladi klub po imenu Real Esteli, osnovan 1961. godine u istoimenom gradu, posejao je zrno rivalstva, ne sluteći da će iz njega, dve decenije kasnije isklijati najmlađi nacionalni klasik u ovom delu sveta. Otkako je osvajio drugu krunu u sezoni 1998/1999 popularni El Tren del Norte - Voz sa severa, kako glasi nadimak ovog kluba, uvek je završavao prvenstvo bar među prvih pet ekipa. Kažemo bar, jer je ulaskom u novi milenijum, neračunajući tekuću sezonu, odigrano 23 šampionata (od 2017. godine igraju se dva prvenstva godišnje), od kojih je čak njih 17 pripalo Real Esteliju. Neprikosnovena epoha crveno-belih traje i danas, gotovo 20 godina, u kome su svega tri puta dozvolili Dirijanhenu da odnese titulu, isto koliko puta je pehar pripao i prestoničkom klubu Valter Fereti.

Iako su crno-beli još daleko ispred po broju osvojenih šampionata sa njih 27, ako tim iz Estelija bude nastavio sa ovakvom progresijom, bez sumnje će da uzdrma decenijama nedodirljiv tron fudbalskog vladara. Još jedna neverovatna činjenica, koja najbolje oslikava silu koja se praktično niotkuda pojavila sa severa, i koja je prouzrokovala da i Nikaragva, pored gradskih okršaja, dobije i onaj na nacionalnom nivou. Dirijanhen je od osnivanja Real Estelija, dakle od 1961. godine osvojio 17 šampionata, dok su crveno-beli od svog prvog trofeja 1991. u vitrinu složili 19 pehara.

Gotovo da ne postoji sezona u protekle dve decenije, a da se ova dva kluba nisu našla u završnicama. Suludo bi bilo nabrajati ih sve, pa ćemo se osvrnuti samo na poslednje direktne obračune za titulu.

---------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

Format Apertura za 2020. godinu odlučen je dvomečom u Klasiku, u kom je Esteli, posle remija bez postignutih golova u Dirijambi, slavio kod kuće minimalnim rezultatom za svoju četvrtu titulu u nizu. Pre toga, tri puta zaredom u formatima Apertura 2019, Klausura 2019. i Apertura 2020, Esteli je izbacivao Dirijanhen u polufinalu, kasnije svako finale rešavajući u svoju korist. Dirijanhen je u ovosezonskoj Klausuri prekinuo dominaciju Estelija za svoj 28. trofej, prvi od takođe Klausure iz 2018. godine, kada je, gle čuda, savladao upravo Esteli ukupnim rezultatom 3:2.

Pošto se evidencija okršaja izeđu ovih klubova vodi u poslednjih 60 godina, ne treba da čudi mali broj međusobnih duela za razliku od većine klasika u Latinskoj Americi. Tako se do sada Clásico del fútbol Nicaragüense, kako ga još oslovljavaju, igrao ukupno 129 puta. Od toga, Real Esteli je slavio 57 pobeda, dok je Dirijanhen pobedio u 26 navrata, a 46 puta susret se završio bez pobednika.

Real Esteli i Dirijanhen noćas će na gradskom stadionu Independensija u Esteliju odlučiti šampiona najjače fudbalske kategorije u Nikaragvi, kroz drugi meč velikog finala Aperture 2021. Dirijambinosi su u prvom okršaju na svom Kakikeu pobedili sa 1:0 i ako zadrže prednost, mogli bi da se krunišu 29. put u istoriji kluba kao nacionalni prvaci. Ali, Severni voz se drži svoje sposobnosti da se vrati u bitku, kao nešto što je već viđeno u finalima 2003, 2011. i 2019. godine, pošto je pao minimalnim rezultatom u prvom duelu, a potom uspeo da nadoknadi zaostatak i podigne trofej.

Severnjaci su ligašku fazu završili kao lideri turnira iznad Dirijanhena. Oba sastava su zabeležila po 38 bodova, ali je Real Esteli imao bolju gol-razliku što se delimično objašnjava time što je bio i najefikasniji klub u formatu sa 41 golom. Pošto su ostavili zaista upečatljiv utisak u polufinalu, savladavši prestonički Valter Fereti, ekipa koju strateški predvode Argentinac Samjuel Olivas i Meksikanac Hose Luis Treho, doživela je minimalan poraz u prvom finalnom duelu. Iako su bolje počeli u Dirijambi, domaći su bili nadmoćniji u preostalim minutima meča. Domaći su preko defanzivca Erika Hosea Teljesa u 22. minutu došli do prednosti koju su zadržali do kraja susreta, a koji je gostujuća ekipa završila sa desetoricom u polju, posle isključenja Ričarda Rodrigeza u 86. minutu, koji je time automaatski izgubio pravo učešća u noćašnjem okršaju.

Izgleda da je četvrta ligaška titula sve bliže Flaviju Da Silvi. Brazilac za kormilom Dirijanhena uspeo je da formira solidan tim, koji je zamalo ostao na vrhu Aperture, nešto što se iskristalisalo u polufinalu kada je pobedio Managvu sa ukupnih 4:1 (u nekoj vrsta reizdanja finala poslednje Klausure), kao i time, da u odlučujući susret na sever zemlje, putuje sa prednošću od 1:0. I statistika se smeši Dirijanhenu, kako “La Prensa” ističe, 65 odsto timova koji su pobedili u prvoj utakmici od 1980. na kraju je podiglo šampionski pehar.

NIKARAGVA 1, APERTURA - FINALE, REVANŠ

Nedelja

02.00: (1,85) Real Esteli (3,35) Dirijanhen (4,10) /prvi meč 0:1/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ



tagovi

Nikaragva 1Real EsteliDirijanhen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara