Fudbaleri Partizana (© MN Press)
Fudbaleri Partizana (© MN Press)

Nacrtan put do jesenje titule: Partizan do kraja godine samo dvaput izlazi iz Beograda

Vreme čitanja: 4min | uto. 05.10.21. | 18:04

Dobro prolazno vreme i povoljan raspored aduti crno-belih posle reprezentativne pauze

Skoro trećina sezone je prošla, Partizan još nijednom nije pogrešio i kako stvari stoje lako bi moglo da se desi da kalendarsku 2021. okonča na prvom mestu superligaške tabele. Rano je za svođenje računa, međutim, dva aduta greju srca armije crno-belih pristalica da će u konkurenciji Crvene zvezde posle dugo vremena prelaz iz jedne u drugu godinu dočekati sa statusom jesenjeg prvaka.

Prolazno vreme i povoljan raspored.

Izabrane vesti

Za sve što je uradio dosad zaslužio je visoku ocenu. Plasirao se u grupnu fazu Lige konferencije, u Grupi B trećeg po rangu UEFA takmičenja vodi posle dva kola, bez primljenog gola, a na liderskoj je poziciji i u domaćim okvirima, pet koraka ispred večitog rivala, uz činjenicu da tim Dejana Stankovića ima meč manje. Nijednom u prethodne četiri godine, koliko traje dominacija aktuelnog šampiona, nije se dogodilo da sastav iz Humske 1 bude prvi početkom oktobra. Obično bi tokom jeseni ispadao iz trke, gubio dragocene bodove, ali taj trend se promenio i zato Grobari uživaju u načinu na koji njihovi miljenici razoružavaju protivnike.

Izuzev direktnog sudara sa Zvezdom, sve ostale ekipe su dobili. Uočljivo, bez po muke. Na tih deset utakmica nigde nije bilo povuci-potegni, svaki put je sastav Aleksandra Stanojevića u ranoj fazi načinjao suparnika, najkasnije do kraja prvog poluvremena osigurao trijumf i to je najveća promena u odnosu na trenerske mandate Miroslava Đukića, Zorana Mirkovića I Sava Miloševića, kad se ekipa mučila i(li) rezultatski posrnula tamo gde ne bi smela. Primera radi, u prethodnom prvenstvu je do ove faze takmičenja gubila bodove u duelima sa timovima pristiglim iz Prve lige (Novi Pazar, Metalac), velike probleme pravila joj je Vojvodina (poraz u Novom Sadu), što se ispostavilo kobnim u jurnjavi sa crveno-belima. Nabrajanje kikseva iz 2017, 2018. ili 2019. bi potrajalo...

U ovoj sezoni, Stanojevićeva ekipa izgleda „zategnuto“, (primila samo tri gola, najmanje u ligi), efikasno (dala 34, najviše u eliti), a osim toga stručni štab neprestanim rotacijama drži sve igrače budnim, pa se praktično ne zna najboljih 11. Snaga aktuelnog Partizana je i u utisku da velikom potrošnjom energije, skopčanom sa visokim presingom, tera rivala na greške u početnim fazama utakmice, što se najbolje vidi po podatku da je od 34 gola osam dala u uvodnih 20 minuta. Kad prva lopta završi u mreži, odmah je lakše, ekipa dobije dodatno samopouzdanje i melje.

Drugi pokazatelj snage Parnog valjka u dosadašnjem toku prvenstva je što je sve crne tačke prošao, a da se nije slupao. Gostovao je Vojvodini, Novom Pazaru, u Lučanima i Kruševcu, gde je tradicinalno prosipao brdo bodova u „posnim“ sezonama. Sad se vratio u Humsku punom šakom brade sa tih, za njega, potencijalno kritičnih mesta. Nije zanemarljiv ni podatak da je većinu zahtevnih utakmica na strani odradio u periodu dok su još tereni koliko-toliko kvalitetni i što neće morati da igra po blatu, kaljuzi ili snegu, pošto bi mu bilo kudikamo teže da pokori Bagdalu ili Novi Pazar, da je, recimo, u novembru morao na te destinacije. Letimičan pogled na raspored otkriva da je red vožnje crno-belih takav da će do kraja 2021. samo dvaput napustiti Beograd. Najpre 24. oktobra za kad je u Bačkoj Topoli zakazan duel sa TSC-om, potencijalno najteži u predstojećem ciklusu, te 12. decembra u Gornjem Milanovcu. A opet, imajući u vidu kvalitet travnatih podloga na stadionima TSC-a i Metalca izgleda da je mine u smislu vanfudbalskih stvari Partizan već prebrodio.

Što se tiče utakmica do zimskog raspusta, u ligi čeka Radnik, Čukarički, Proleter, Vojvodinu, Novi Pazar i Kolubaru. Realno, sve su to ziceri, ako se ima na umu činjenica da je na svom stadionu od decembra 2019. na sva tri fronta, dobio 35 od 37 takmičarskih susreta (uz dva remija sa Crvenom zvezdom). Pritom, ima samo tri gostovanja, od kojih je jedno u Beogradu, na krovu Tržnog centra „Stadion“, TSC-u i Metalcu. Često Aleksandar Stanojević govori kako je teško dobijati u nizu, ali je upravo sadašnji trener pokazao da je u stanju da pravi dugačke trijumfalne nizove, ako ostvari još jedan logično deluje da Partizan okonča uvodni deo sezone na prvom mestu.

Ranije je važilo nepisano pravilo da jesenja titula obavezno znači i šampionske lovorike na kraju, onda je Marko Nikolić pokazao da se i sa drugog mesta na pauzi može do trona. Kako god, na crno-beloj strani Topčiderskog brda priželjkuju slavlje u maju. Zasad imaju dobru osnovu, obećavajuće prolazno vreme. I povoljan raspored da, ako ništa drugo, trenutnih „plus pet“ sačuvaju u zimnici.


tagovi

FK PartizanSuperliga

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara