Skot Parker (©AFP)
Skot Parker (©AFP)

Najteži mogući debi Skota Parkera na klupi Klub Briža

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.01.23. | 11:15

Englez ide na noge belgijskom lideru Genku

Prva runda Župiler ligi u 2023. kalendarskoj godini odmah donosi jak duel. Nacionalni šampion Klub Briž dolazi u goste lideru Genku. Novi trener plavo-crnih Skot Parker spreman je za debi na kormilu prvaka, koji je doživeo prvi ligaški poraz u sezoni u prošlom kolu.

Zvanje fudbalskog “doktora Džekila i mistera Hajda” za 2022. u evropskom fudbalu pripada Klub Brižu. Belgijski prvak jesenas je briljirao u Ligi šampiona i prvi put otkako se igra po sadašnjem formatu plasirao se u osminu finala, u kojoj ga očekuje dvomeč sa Benfikom. Međutim, uspeh na međunarodnom planu degradirala su posrtanja na domaćem, pa plavo-crni u derbi sa Genkom ulaze sa 12 bodova zaostatka u odnosu na Štrumpfove, a pritom su i u Kupu pretrpeli za njih ponižavajući poraz od Sint Trojdena kod kuće (1:4).

Izabrane vesti

Nekoliko dana kasnije osrednji Leven izvukao je remi na Jan Brejdel stadionu i Uprava nije imala kud, pa je otpustila trenera Karla Hofkensa. Nekadašnji štoper Klub Briža, koji je često hvaljen za rad sa mlađim kategorijama belgijskog velikana zadržao se na klupi svega sedam meseci i ispostavilo se da su brojni kritičari odluke da se branilac titule poveri relativno neiskusnom stručnjaku bili u pravu.

13.30: (2,40) Genk (3,40) Klub Briž (2,90)

Pred Hofkensovim naslednikom, Englezom Skotom Parkerom je ogroman posao, pre svega na psihološkom planu jer kvalitet tima nikad nije bio sporan. Dugoročno gledano, nema mesta sumni da će nekadašnji strateg Bornmuta i Fulama uspeti da povrati samopouzdanje svojim pulenima, ali ako se gleda samo duel sa Štrumpfovima, gosti su u podređenom položaju. Istina, Genk je uoči praznika neočekivano izgubio u Kortrajku, ali taj neuspeh došao je posle serije od čak deset prvenstvenih pobeda i ne baca mrlju na sve što su belo-plavi, predvođeni van Belgije malo poznatim stručnjakom Vauterom Frankenom napravili od starta sezone.

Genk nije uspeo da završi svoju odličnu prvu polovinu sezone na visokom nivou. U poslednjoj utakmici u kalendarskoj godini Štrumpfovi su izgubili od Kortrajka (1:0).

"Izvukli smo pouke iz tog meča. Nadam se da ćemo bolje početi 2023", poručio je Franken.

Parker će debitovati u belgijskom šampionatu, a u Genku su analizirali ne samo Klub Briž, već i Parkerove prethodne klubove Fulam i Bornmut.

"Ispitivali smo tri tima, unutrašnje kvalitete Klub Briža, a zatim i dva prethodna Parkerova tima. Želimo da budemo spremni na sve", rekao je Franken.

S druge strane, Englez jedva čeka debi.

"Ambicija tima odogovara mojoj ličnosti. Na mom telu je ispisan slogan da bez znoja nema uspeha. Radiću maksimalno. Moramo da budemo ambiciozni, ali i realni. Moraću da saznam u narednim nedeljama koje su poteškoće i prepreke za nas. Sistem takmičenja je potpuno drugačiji od engleskog. Mislim da još ne razumem u potpunosti taj plej-of", istakao je Parker.

BELGIJA 1 - 19. KOLO

Petak

Standard - Sint Trojden 1:1 (0:0)

/Perica 90 - Hajaši 61/

Subota

Epen - Šarlroa 1:2 (1:0)

/Lambert 42 - Nkuba 55, Mark 88/

Serkl Briž - Vesterlo 0:1 (0:1)

/Šadli 6pen/

Ostende - Seren 1:2 (1:1)

/Bacner 2 - Mvoue 44, Vagner 75/

Antverpen - Gent 2:0 (1:0)

/Balikviša 10, Jansen 64pen/

Nedelja

13.30: (2,40) Genk (3,40) Klub Briž (2,90)

16.00: (3,00) Varegem (3,40) Mehelen (2,35)

18.30: (2,75) Anderleht (3,30) Union Sen Žiloaz (2,55)

21.00: (1,75) Leven (3,60) Kortrajk (4,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Belgija 1GenkKlub BrižSkot Parker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara