Derlis Gonzales (©AFP)
Derlis Gonzales (©AFP)

Najtrofejniji paragvajski klub u klinču sa "malim" Amelijanom za prvi pehar u 2023.

Vreme čitanja: 3min | sre. 25.01.23. | 21:45

Olimpija favorit u nacionalnom Superkupu protiv tima koji ima samo jedan trofej u vitrinama

Prvenstveno predviđen kao završni meč sezone, za razliku od prethodnog izdanja, ovovogodišnji Superkup Paragvaja će biti uvodni događaj u novu fudbalsku godinu. Ovo nadmetanje novijeg doba zvanično je fudbalsko takmičenje u jednom meču koje organizuje Fudbalski savez Paragvaja (APF), a u kojem igraju šampioni Primere sa najboljim rezultatom u ukupnoj tabeli kampanje i osvajač Kupa Paragvaja, počevši od 2021. Takmičenje je kreirano još u oktobru 2019. godine, i prvobitno je bilo predviđeno da se prvi put odigra 2020, ali je njegova realizacija morala da bude odložena za 2021. zbog pandemije COVID-19, proprećeno otkazivanjem Kupa.

Ove godine za trofej Superkupa boriće se najtrofejniji paragvajski klub, Olimpija iz Asunsiona, koja je minule godine došla do 46. titule prvaka države, kroz format Klausura 2022 i Amelijano, pobednik nacionalnog Kupa 2022, kome je to prvi trofej u 87 godina dugoj istoriji kluba. Mesto poprišta biće Defenores del Čako, čuveni i najveći stadion u državi sa kapacitetom 42.350 mesta, a početak je zakazan za sredu od 23.55 po srednjoevropskom vremenu.

Izabrane vesti

Iako prethodne sezone kao povratnik u elitni rang nije rezultatski briljirao, Sportivo Amelijano je uspeo da ostane u Prvoj diviziji završivši tek kao 10. na zbirnoj tabeli dva formata i koeficijenata učinka, prvi iznad crte, ali je zato prosečnu ligašku sezonu krunisao osvajanjem Kupa Paragvaja. Prošla godina je bila sjajna za sve navijače Azulade, jer su u poslednjoj utakmici uložili više hrabrosti nego znanja i uspeli da savladaju Gvarani sa 4:2.

23.55: (4,90) Amelijano (3,45) Olimpija (1,70)

Ta pobeda im je značila postojanost u Prvoj diviziji, što je značilo samo produžetak slavlja, jer su samo par dana ranije uspeli da podignu pehar Kupa protiv Nasionala. Ovoga puta, ekipa predvođena Huanom Pablom Pumpidom, legendarnim čuvarem mreže areprezentacije, ne žele više dramu i planira da na vreme ostvari dovoljan broj bodova potrebnih za opstanak u eliti. Amelijano u predstojećoj kampanji koja startuje već ovog petka, mora da bude veoma oprezan, jer pored obaveza u popravljanju koeficijenta učinka, tim će ove godine nastupati i na međunarodnoj sceni drugog po snazi klupskog kontinentalnog nadmetanja, Kopa Sudamerikani.

Definicija prošlogodišnje Klausure bila je krajnje dramatična za Olimpiju, jer se činilo da joj Nasional oduzima titulu ispred nosa. Ipak, Trikolori su na kraju pali u ključnim okršajima, i to je bilo nešto što se nije moglo propustiti, a zahvaljujući devet uzastopnih pobeda Dekanosi su uspeli da se domognu 46. titule šampiona. Ta titula, moglo bi se reći, ima imena i prezimena, pošto su brojke strelaca bile presudne na turniru, reč je o Derlisu Gonzalesu i Brajanu Montenegru, koji su postigli 12, odnosno šest golova. Ove godine Olimpija će pored obaveza u domaćim nadmetanjima učestvovati i na elitnoj kontinentalnoj sceni u Kopa Libertadores, a uz pomoć trenera Hulija Kaseresa će nastojati da ostvari što bolju kampanju.

U noćašnjem okršaju za prvi trofej u novoj godini, moći će da se vide i neka od pojačanja na obe strane. Za Olimpiju, pravo nastupa imaće ofanzivni vezista, Fakundo Bruera. Argentinac je došao u redove crno-belih iz gradskog rivala Nasionala za obeštećenje od 1.100.000 evra. Pored njega u tim je nedavno došao kao slobodan igrač Ramon Martinez iz Atletiko Mineira, dok su kao pozajmljeni igrači stigli Huan Espinjola iz Godoj Kruza i Fakundo Zabala iz Venecije.

Sa druge strane Amelijano je angažovao Anibala Vegu iz Palmeirasa, Urugvajca Nikolasa Ramosa iz Sera i Luisa Ortiza iz Sol de Amerike, svi oni su došli kao slobodni igrači.

U poslednja četiri odigrana meča između ovih timova, koliko ih je i odigrano u prethodnoj sezoni, Olimpija je zabeležila tri pobede, dok je Amelijano jednom uspeo da trijumfuje. Poslednji put kada su se sastali bilo je to 9. oktobra u sklopu 16. kola Klausure na stadionu Lorenco Livijers u Asunsionu, i tada je Olimpija slavila kao gost rezultatom 2:0 golovima Alehandra Silve i Derlisa Gonzalesa.

SUPERKUP PARAGVAJA - FINALE

Sreda

23.55: (4,90) Amelijano (3,45) Olimpija (1,70)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Paragvaj 1AmelijanoOlimpija Asunsion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara