Luis Zubeldija i Ernan Krespo (©Reuters, ©Shutterstock)
Luis Zubeldija i Ernan Krespo (©Reuters, ©Shutterstock)

Nastavak trofejne loze Zubeldija ili Krespov prvenac – bitka za trofej i 6.000.000 dolara

Vreme čitanja: 6min | sub. 23.01.21. | 19:15

Lanus i Defensa i Hustisija, gradski rivali iz južnog dela Buenos Ajresa, odlučiće o šampionu Kopa Sudamerikane, vrednoj novčanoj nagradi i plasmanu u najjače takmičenje na tlu Južne Amerike, Kopa Libertadores

Počelo je sitno odbrojavanje do meča za titulu u drugorangiranom takmičenju na tlu Južne Amerike. Večeras (21.00 po srednjoevropskom vremenu), na stadionu Mario Alberto Kempes u Kordobi, Lanus i Defensa i Hustisija, sastaće se u finalu Kopa Sudamerikane. Prvi put imaćemo finaliste iz iste države. Pobednički tim Argentini će deveti put doneti krunu od 2002. godine, kada je turnir zvanično počeo da se održava pod ovim imenom.

Obe ekipe dolaze iz južne zone Buenos Ajresa. Lanus svoje prebivalište ima u istoimenom partidu, koji nosi naziv po Arkansisu Lanusu, trgovcu oružjem tokom Paragvajskog rata, pa s time u vezi i ne čudi popularan nadimak kluba, koga oslovljavaju kao „Granate“ - Bombaš. S druge strane nalazi se klub iz Florensio Varele, veoma uzdignutog, moćnog i časnog imena, Odbrana i Pravda. Shodno tome ni nadimak kluba ne bi smeo da umanjuje značaj imena, te su ga pristalice okolnih klubova prozvale "El Halcon" - Soko.

Izabrane vesti

Lanus kreće u pohod na treću internacionalnu titulu. Bombašima je ovo peto međunarodno finale, posle osvajanja Kupa KONMEBOL 1996. godine, takičenje koje je bilo preteča današnje Kopa Sudamerikane, koju su takođe osvojili 2013. godine savladavši brazilsku Ponte Pretu. Pored dve osvojene titule, pišu im se i dva izgubljena finala. Prvo iz 1997. i Kupa KONMEBOL kada je bolji od njih bio Atletiko Mineiro i relativno nedavno finale najjačeg klupskog takmičenja na tlu Južne Amerike, Kopa Libertadores gde su 2017. godine poraženi od Gremija.

Defensa će, u svom četvrtom učešću u Kopa Sudamerikani, u koji su dospeli pošto su završili kao trećeplasirana ekipa u Grupi G Kopa Libertadores, tražiti naslov koji će otvoriti vitrine, budući da tim iz Florensio Varele nije osvojio zvaničan trofej, čak ni na lokalnom nivou. Najbliži tituli prvaka države bili su u sezoni 2018/19, kada su se do poslednjeg kola nosili sa Rasingom iz Aveljanede, koji je na kraju prisvojio 18. zvezdu.

Rivalstvo ova dva kluba traje nešto više od četiri decenije, što bi se u Argentini okarakterisalo kao relativno kratko. Lanus je osnovan još 1915. godine dok je Defensa jedan od najmlađih klubova, koji je započela s radom 1935, ali se tek 1978. godine priključio AFA zvaničnom organizacionom telu.

Danas, kada se ove dve ekipe susreću u finalu jednog međunarodnog takmičenja, gotovo je neverovatna činjenica da se njihov prvi susret odigrao u trećoj kategoriji argentinskog fudbala 1986. godine, upravo one godine kada se dogodila i reforma ligaških sistema u ovoj državi. Tom prilikom Lanus je dobio učešće u Primeri B Nasional, drugom rangu, dok je Defensa ostala u Primeri B, ovoga puta sa sufiksom Metropolitano, što je predstavljao treći rang takmičenja. Susreti su se kasnije preneli na drugi pa i na najjači nivo takmičenja u Argentini, a sada ispisuju i stranice na međunarodnoj sceni.

U svim aspektima Lanus je daleko iskusnija ekipa. Prednost se ogleda i u odabiru šefa stručnog štaba. Ekipu sa La Fortaleze, od 2018. godine predvodi nekadašnji igrač kluba Luis Zubeldija koji potiče iz veoma ugledne i fudbalski poznate porodice u ovom delu sveta.

Njegov otac, Osvaldo Zubeldija, predvodio je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka legendarni tim Estudijantesa koji je tri puta osvajao titulu najboljeg tima Južne Amerike, a 1968. godine u sred Mančestera, protiv jednog od najpoznatijih timova sveta sa Bestom, Lavom, Čarltonom, Morganom, Brunsom i drugima, odneo je titulu namenjenu klupskom prvaku sveta. Njegov naslednik, na dobrom je putu da u porodicu Zubeldija donese još jedan trofej, a pred njim je tek period dokazivanja, imajući u vidu da je Luis ove godine napunio tek 40 godina, koliko ima i udarna igla njegove ekipe, napadač Hose Sand. Pored Lanusa, gde je i počeo kao trener, predvodio je LDU Kito, Barselonu iz Gvajakila, Sero Portenjo, Santos Lagunu, a imao je i kratku avanturu u španskom Alavesu 2017. godine.

Hose Sand, legenda Lanusa (©Reuters)Hose Sand, legenda Lanusa (©Reuters)

S druge strane, Defensa, od kada je napustio Sebastijan Bekasese, čovek koji je ovaj klub doveo do vicešampionske pozicije i istorijskog učešća u Kopa Libertadors, promenila je dva trenera. Odlaskom Marijana Sose, mesto kormilara od januara 2020. godine preuzeo je Ernan Krespo. Nekadašnji legendarni napadač nije se proslavio kao trener u predhodnim mandatima vodeći italijansku Modenu i argentinski Banfild. I pored nedovoljnog iskustva u menadžerskom poslu, u prvoj sezoni na klupi može svom timu da donese istorijski trofej.

Za finalni susret, Defensa će imati ceo tim na raspolaganju, uključujući i Brajana Romera, najboljeg strelca turnira sa devet postignutih golova i koji će ofanzivnu liniju formirati zajedno s Valterom Bouom i Fransiskom Pinzinijem. Na golu Sokolova stajaće već standardni Ezekjel Unsain, dok će Adonis Frais i Ektor Martinez činiti centralnu odbranu ekipe koja je pokazala izuzetnu solidarnost i komunikaciju u predhodnim susretima tokom ovog takmičenja.

"Srećan sam zbog finala i samog načina na koji smo došli do njega. Srećan sam zbog istorijskog uspeha, ali ne bih voleo da se na ovome nezaustavimo. Želimo pobedu. Svi zajedno pišemo važnu stranicu istorije, ali i tu stranicu treba dovršiti“, rekao je Ernan Krespo na konferenciji za medije, uoči finala.

Za ovaj odlučujući susret, Lanus neće moći da računa na krilnog napadača Lautara Akostu, koji neće imati pravo nastupa zbog nagomilanih žutih kartona, kao što se dogodilo i 2013. godine kada je bio član Bombaša, propustio finale sa Ponte Pretom. Ostali igrači biće na raspolaganju Zubeldiji mlađem, uključujući i vremešnog napadača Hosea Sanda, koji će ofanzivni tandem sa Nikolasom Orsinijem. U veznom redu nastupiće već standardni par mladih igrača, motor i pokretači ekipe Pedro de la Vega i Tomas Belmonte. Zbog izglednih oscilacija u timu Bombaša u odnosu na polufinalni duel sa Velezom, defanzivac Giljermo Burdiso igraće umesto Matijasa Pereza, dok će Luis Gomes ili Franko Orosko, zauzeti mesto suspendovanog Akoste.

"Ovaj klub ima bogatu istoriju, napravljenu od najnižih kategorije i to ga čini sjajnim. Svi mi moramo da živimo tu istoriji, ali i najvažnije, moramo ispisati novu, sopstvenu koja će postati neizbrisivi deo institucije“, reči su Luisa Zubeldije pred odlučujući meč.

Radost fudbalera Defense posle ulaska u finale (©Reuters)Radost fudbalera Defense posle ulaska u finale (©Reuters)

Igra se jedan meč, koji će u slučaju nerešenog ishoda biti rešen produžecima, a ako bude bilo potrebe i penalima. Pobednik će dobiti šest miliona dolara i imaće direktnu kartu za naredno izdanje Kopa Libertadores 2021. godine kao i za susret Rekopa Sudamerikane protiv Palmeirasa ili Santosa, koji će odlučiti o tituli najjačeg kluba na Zelenom kontinentu, 30. januara u Riju. Takođe, pobednika večerašnjeg finala, imaće direktan uticaj na kvalifikacije za međunarodne turnire za ostale argentinske klubove. Ako Lanus pobedi, oslobodiće mesto u Sudamerikani za Independijente ili Atletiko Tukuman. Ako Defensa bude trijumfovala, omogućiće San Lorencu mesto u kvalifikacijama za Kopa Libertadores.

Glavni arbitar meča biće Venecuelanac Hesus Valezuela, koji je zamenio prvobitno izabranog Leodona Gonzalesa iz Urugvaja, zbog pozitivnog testa na COVID-19. Njegovi pomoćnici biće, već predhodno izabrani Nikolas Taran i Ričard Fabijan Trinidad, dok je za upravljanje VAR tehnologijom zadužen Čileanac Hulio Baskuan.

Finalni meč Kopa Sudamerikana, Lanus - Defensa i Hustisija (21.00) možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

KOPA SUDAMERIKANA – FINALE (JEDAN MEČ, KORDOBA)

Subota

21.00: (2,70) Lanus (3,00) Defensa i Hustisija (2,65)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaLanusDefensa i HustisijaErnan KrespoLuis Zubeldija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara