Žoze Murinjo (©AFP)
Žoze Murinjo (©AFP)

Nedelja u Seriji A: Murinjo juri treće mesto

Vreme čitanja: 5min | ned. 10.12.23. | 12:29

Roma dočekuje Fjorentinu u najintrigantijem dvoboju nedeljnog programa u šampionatu Italije

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Najvažniji meč današnjeg programa Serije A se igra na Olimpiku između Rome i Fjorentine. Žoze Murinjo i njegova banda (Murinjova definicija Rome) imaju priliku večeras da blindiraju četvrto mesto u Seriji A i da pripreme napad na treću poziciju gde se nalazi Milan sa 29 bodova. Međutim, ni Fjorentina ne dolazi u Večni grad bez ambicija. Ljubičasti žele da prekinu seriju od dva poraza na gostovanjima bez postignutog gola protiv Lacija i Milana. U Salernu, Bolonja Tijaga Mote protiv Salernitane ima ispit na kome će pokazati da li može da se uključi u trku za mesto u Evropi ili ne.

Izabrane vesti

ROMA - FJORENTINA (20.45)

Žoze Murinjo je obećao da neće pričati protiv arbitara pre utakmica, ali je zadržao pravo da ih kritikuje posle mečeva Portugalac je zadovoljan što klub stoji iza njega i što čini sve da izbegne sankciju od dve utakmice zabrane vođenja Rome sa klupe u Seriji A. Ipak, o produžetku ugovora, kaže Murinjo, još nema ništa konkretno.

Večarašnji duel sa Fjorentinom je prilika za Romu da zauzme sama četvrto mesto na tabeli i da ostavi iza sebe Napoli, Fjorentinu i Atalantu na distanci od tri odnosno četiri boda. Prednost koja nije zanemarljiva imajući u vidu raspored mečeva Đalorosih do polovine januara i činjenicu da će igrati protiv Bolonje, Napolija, Juvntusa, Atalante i Milana.

20.45: (2,10) Roma (3,45) Fjorentina (3,90)

Murinjo ima sve igrače na raspolaganju osim trojice fudbalera koji su već mesecima na spisku povređenih (Ejbraham, Kumbula i Smoling). Mančini mora da bude oprezan jer sledeći žuti karton znači da će morati da preskoči sledeću utakmicu u Seriji A.

U startnoj postavi bi trebalo da vidimo od prvog minuta junaka pobede nad Sasuolom Kristensena i mladog Zalevskog.

Paulo Dibala je na poslednjem susretu sa Fjorentinom u dresu Rome bio protagonista sa dva postignuta gola. Argentinac se vratio u odličnu formu posle povrede i to se osetilo na rezultatima Đalorosih i pored toga što Lukaku nije zatresao mrežu na prethodna tri prvenstvena nastupa.

Fjorentina je na gostovanjiam protiv velikih timova izgubila sve mečeve osim protiv Napolija (uspeh koji je prilično redimenzioniran budući da na Maradoni retko ko gubi u ovoj sezoni). Trenera Italijana brine više od poraza podatak da njegovi fudbaleri protiv Intera, Lacija i Milana nisu postigli nijedan gol.

----------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------------------

Ohrabrujuća vest za Fjorentinu je povratak u tim Nika Gonzalesa. Krilni napadač nije samo na spisku igrača za večerašnji duel već bi vrlo lako mogao da bude i starter. Kao i Roma i Fjorentina ima van stroja samo fudbalere koji već mesecima nisu na raspolaganju (Kastrovili i Dodo).

Ove nedelje Murinjo nije mogao da se žali na kalendar budući da Roma igra u večernjem terminu, ne u 18.00 i za razliku od Fjorentine koja je igrala u kupu sa Parmom, Đalorosi su mogli, posle dužeg vremena, da se spreme tokom čitave nedelje za večerašnji nastup. Ipak, valja podvuči, da Fjorentina neće biti mnogo umorna jer je Italijano u Kupu Italije primenio masovnu rotaciju, odmorivši osmoricu startera koje ćemo videti večeras od prvog minuta.

ROMA 3-5-2: Rui Patrisio - Mančini, Ljorente, Endika - Kristensen, Kristante, Paredes, Pelegrini, Zalevski - Dibala, Pelegrini

FJORENTINA 4-2-3-1: Teračano - Kajode, Milenković, Ranijeri, Biragi - Artur, Dankan - Niko Gonzales, Bonaventura, Kuame - Enzola

SALERNITANA - BOLONJA (18.00)

Bolonja je u ovoj sezoni izgubila samo u Firenci na gostovanjima u Seriji A. Istina tim iz Emilije nije nijednom pobedio, ali šest remija daleko od Dal’Are, uključujući i one protiv Juventusa i Intera, govore o solidnost tima Tijaga Mote.

Salarnitana je na poslednjem pojavljivanju na Arekiju protiv Lacija ostvarila prvu pobedu u ovoj sezoni i Pipo Inzagi sa svojim momcima želi da ponovi uspeh protiv Ljubičastih. Interesantno je da su Granate svaki put izbegli poraz na svom stadionu kada su postigli barem jedan gol. Porazi od Intera, Torina i Napolija na stadionu Areki su bili, u žargonu rečeno, sa nulom.

18.00: (4,20) Salernitana (3,45) Bolonja (1,90)

Domaćin ima van stroja samo prvog golmana Očou, a ohrabrujuća novina je da je Dia trenirao punom parom tokom nedelje i predvodiće napad Granata sa Kandrevom i Ikvuemesijem.

Bolonja je došla u Salerno bez čak sedmorica fudbalera među kojima je nekoliko standardnih startera, kada su zdravi i u top formi, počevo od Sumaora preko Bonifacija i De Silvestrija do Orsolina. U Bolonji su ostali i El Azuzi, Koraca i Karlson.

SALERNITANA 3-4-2-1: Kostil - Lovato, Đomber, Pirola - Macoki, Bohinen, Kulibali, Bradarić - Kandreva, Dia - Ikvuemesi

BOLONJA 4-2-3-1: Skorupski - Poš, Beukema, Lukumi, Kalafjori - Ebišer, Frojler - Endoje, Ferguson, Salemakers - Zirkze

MONCA - ĐENOVA (15.00)

Monca je prvi put poklekla u Brijanci protiv Juventusa prošlog vikenda i to u poslednjem minutu meča. Pre toga tim Rafaela Paladina je na svom terenu imao učinak od dve pobede i četiri remija i na tih šest utakmica je primio samo tri gola.

Đenova je posle pobede nad Lacijom u avgustu mesecu na Olimpiku samo jednom izbegla poraz na gostovanjima (protiv Udinezea). Međutim tim Alberta Đilardina je po pravilu gubio tesnim rezultatom od samo jednog gola razlike, jedino su u Bergamu doživeli poraz 2-0. Kuriozitet je da Đenova ima veliki pad u drugom poluvremenu. Ako bi utakmice trajale 45 minuta Grifone bi bio čak na trećem mestu tabele Serije A. Kao jedan od razloga zašto je to tako navodi se manjak validnih alternativa na klupi Đenove.

Za razliku od Đenove koja gubi bodove u drugom poluvremenu, Monca je tim koji je zaradio najviše bodova iz pozicija kada su imali nepovoljan rezultat. U celoj 2023. godini, Monca je osvojila čak 19 bodova posle dolaska u prednost protivničkog tima.

Domaćin i dalje ne može da računa na Ica i Vinjata dok je Đenova oslabljena izostankom Malinovskog. Ukrajinac je u poslednjih par nedelja ušao u odličnu formu potvrđenu spektakularnim golovima sa velike udaljenosti i njegov ostanak u Đenovi zbog kartona je problem za Đilardina. Od ostalih igrača Grifone ne može da računa samo na Strotmana.

Đenova će imati veliku podršku na tribinama budući da je u Moncu stiglo više od tri hiljade tifoza ligurijskog tima.

MONCA 3-4-2-1: Di Gregorio - D’Ambrozio, Pablo Mari, Kaldirola - Čurija, Galjardini, Pesina, Kirjakopulos - Kolpani, Karboni - Marić

ĐENOVA 3-5-2: Martinez - Voljako, De Vinter, Dragušin - Zabeli, Frendrup, Badelj, Torsbi, Vaskez - Retegi, Gudmudson

SERIJA A – 15. KOLO

Petak

Juventus - Napoli 1:0 (0:0)

/Gati 51/

Subota

Verona - Lacio 1:1 (0:1)

/Anri 70 - Zakanji 23/

Atalanta - Milan 3:2 (1:1)

/Lukman 38, 55, Murijel 90+5 - Žiru 45+3, Jović 80/

Inter - Udineze 4:0 (3:0)

/Čalhanoglu 37pen, Dimarko 42, Tiram 44, Martinez 84/

Nedelja

12.30: (3,40) Frozinone (3,35) Torino (2,30)

15.00: (2,15) Monca (3,25) Đenova (3,60)

18.00: (4,20) Salernitana (3,45) Bolonja (1,90)

20.45: (2,10) Roma (3,45) Fjorentina (3,90)

Ponedeljak

18.30: (2,45) Empoli (3,25) Leče (2,95)

20.45: (2,40) Kaljari (3,50) Sasuolo (3,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija ARomaŽoze MurinjoFjorentina

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara